Кога бебетата започват да държат главичката си изправена?

Когато детето се ражда, то има много слаби мускули на шията. Но скоро те заякват и то може само да държи главата си изправена. Продължете да четете, за да научите колко дълго трябва да поддържате главата на детето, плюс съвети, с които ще му помогнете това да се случи по-бързо.

Кога бебетата започват да държат главичката си изправена?

Кога бебетата започват да държат главите си изправени?

В началото шията на бебето е твърде слаба, за да поддържа главата му. Докато расте, мускулите на шията бързо се развиват. До втория месец може да забележите, че повдига глава за кратко, докато лежи по корем, и то за няколко колебливи секунди. То също може да завърта главата си под ъгъл от 45 градуса.

До третия месец бебето трябва да повдига главата си на 90 градуса и да прави мини лицеви опори, докато стои по корем. Въпреки този напредък, все пак трябва да държите главата на бебето, когато го люлеете, храните или играете с него.

Около четвъртия месец повечето бебета нямат нужда от такава подкрепа. През тези дни то вероятно ще може да вдигне глава дори когато лежи по гръб и би могло да се изправи на лакти, докато лежи по корем. То изгражда мускули, докато се подготвя за друг основен момент – пълзенето.

И така, кога бебетата сами държат главата си? Всяко бебе достига основните етапи в различно време, но това трябва да се случи около петия или шестия месец. Към този момент то трябва да държи правилно главата си, да завърта крака в различни посоки и може би да стои изправено с ваша помощ.

Мускулите на шията на бебето ще се развиват постепенно, но можете да направите няколко стъпки, за да помогнете за изграждането на контрола му. Поставянето на бебето по корем е най-добрият начин за изграждане на мускули в областта на шията и горната част на тялото. Ако вашето дете мрази да стои по корем, продължавайте с опитите. Опитайте да го подпирате с одеяло за допълнителна подпора и направете изживяването по-забавно с визуална стимулация. Винаги наблюдавайте детето, когато то е по корем и се уверете, че е на равна ниска повърхност – легло, диван и масата за хранене са забранени.

Оставете детето да посегне. Поставете нещо върху бебето, например мобилен телефон. То ще се опита по всякакъв начин да достигне до предмета.

Кога може да спрете да подкрепяте главичката му? Докато е новородено, трябва да държите главичката му постоянно, освен когато е легнало. Плъзнете дланта си зад главичката, шията и горната част на гръбнака, когато го вдигате.

Може да спрете да подкрепяте главата на бебето, след като то придобие достатъчна сила. Обикновено това се случва около третия или четвъртия месец. Попитайте вашия педиатър, ако имате притеснения.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay