Кучетата предпочитат обичта и вниманието на стопанина пред храната

Любовта на кучето към стопанина не минава винаги през стомаха му

Кучетата предпочитат обичта и вниманието на стопанина пред храната

Това показва, че "най-добрият приятел на човека" е наистина свързан със стопанина си и не го вижда само като източник на безплатна храна. Това се казва в статия, публикувана в социалната списание Social, Cognitive and Affective Neuroscience.

"Опитахме се да разберем какво кара кучетата да общуват с нас - храната или самата връзка с човека. Почти всички 13 кучета, които участваха в опитите, предпочитаха да получат похвала от собственика и да се откажат от храната или поне ги смятат за равноценни. Само две кучета се оказаха истински лакомници", казва Грегъри Бърнс от Университета Емъри (Emory University) в Атланта, САЩ.

Както разказва Бърнс, кучетата дълго време са смятани за един вид "машини на Павлов", в същността си биороботи, главната цел на които е търсене на храна, а стопанинът им е нещо като своебразна хранилка. Относително неотдавна тези идеи бяха подложени на критика. Много психолози и биолози смятат, че общуването с човека само по себе си, играе важна роля в живота на кучетата.

Авторите на статията проверили коя от тези хипотези е вярна като научили кучетата да отличават три различни обекта, изборът на всеки от който води до три различни последствия. Например, ако кучетата избират розова играчка, след това те получават храна. Когато слагат в устата си синя фигура на рицар, стопанинът им ги хвали за този избор. Последното нещо, което могат да изберат е зелен гребен, след което не следва нищо. Този избор се използва като индикатор, че животните разбират какво се случва, когато правят избора си.

Всички тези фигурки се поставят в ядрено-магнитен резонансен томограф, което дава възможност на учените да следят какво се случва в мозъка им по време на избора, и как тяхната нервна система реагира на "наградата" под формата на храна или похвала от стопанина. Бърнс и неговите колеги се интересуват от това какво се случва в центъра на удоволствието в кучешкия мозък - чрез сравняване на степента на активиране по време на получаването на наградата, те се опитали да разберат кое е по-ценно за домашните любимци действие.

Както се вижда от опита, всички кучета са изпитали удоволствие от похвалите на стопаните и от храната, но реакциите им и към двете се различават в известна степен. Например, четири от тринайсетте кучета предпочели да изслушат похвалите на стопаните си, а не да ядат храната, която се отразява в рисунъка на мозъчната им дейност. Още седем от кучетата са показали еднаква реакция и към едното, и към другото. Само две кучета показали по-висока мозъчна активност към храната, отколкото към човешката ласка.

Нещо подобно се наблюдавало и при другия експеримент, в който кучетата трябвало да изберат един от пътищата на разклон – единият към стопанина, а вторият – към купичката с храна. Експерименталните резултати са били разпределени по същия начин - първите четири кучета предпочитали да отидат при стопанина си в 80-90% от случаите, повечето от кучетата се колебали между съда и стопанина, и само двама от лакомниците избрали устойчиво храната.

"Този експеримент показва, че похвалите и социалното признание са важни неща за кучета. Те вероятно се чувстват по същия начин, както и ние, когато ни хвалят. Кучетата са по принцип хиперсоциални животни и включването им в човешката екосистема ги прави уникален пример за създаването и поддържането на междувидовите социални отношения", заключава Бърнс. /РИА-Новости

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay