Наистина ли секциото боли по-малко?

Не точно. Плюс това, показват ви бебето за секунди и го отнасят. А вас ви настаняват в реанимация

Наистина ли секциото боли по-малко?

Най-често задаваният въпрос по форумите за майчинство е "Естествено или секцио?". Все едно раждането е стока на пазара и трябва да избирате между розови домати и биволско сърце.

А всъщност самият въпрос съдържа отговора – след като едното е естествено, не би следвало да има каквито и да е колебания.

Но нека започнем от начало. От основния проблем – страхът от болката.

Той по-скоро е страх от неизвестното, защото "болката" е в сферата на догадките. Тя няма измерение, няма конкретни стойности и всеки я усеща по различен начин. Истината обаче е една – няма раждане без болка. Пътят на природата, естествено, е по-добрият и е съобразен с това, което ви очаква – да станете майка.

Докато страхът за собствения живот е водещ преди да се появи бебето, в мига, в който то изплаче, картината се променя за секунди. Един друг живот става много по-важен – този на новороденото. Инстинктите са толкова силни, че няма думи, с които могат да се опишат. Това малко "вързопче” се нуждае от грижи – адекватни и постоянни.

Майката, родила по естествен механизъм няма да има никакви проблеми. Часове след раждането тя е вече на крака, жизнена и готова да посрещне всички нужди на рожбата си. Жената, прекарала коремна операция (защото цезаровото сечение е точно това) е обездвижена, завладяна от следоперативни болки и много по-неефективна в грижите за бебето. Да, когато състоянието и на родилката, и на малкия човек го налага, секциото спасява живот. Но да бъде избрано по желание с идея да се намали болката?
 
Не знам защо никой не отчита постоперативната ситуация, но ще ви призная – усещането за безпомощност е много неприятно. Бебето ти е далеч от теб. Не знаеш какво се случва. Стоиш в реанимация 12-24 часа и губиш първите часове, в които твоята рожба е най-активна, будна и готова да се запознае с теб.

Какво се случва при нормално раждане?
Тялото на майката става подвластно на няколко хормона, като oкситоцинът е главно действащо лице. Не забравяйте, че той се отделя по време на оргазъм, което респективно означава, че можем да го свързваме само с позитивни преживявания. Контракциите имат определена продължителност – 60-90 секунди. След това тялото ви дава естествена почивка – 15, 10, 5 минути... Механизмът е съвършен. Тялото ви отделя хормони, които притъпяват болката и ви създават леко еуфорично усещане.

И все пак... от къде идва болката? От страха. Той стимулира отделянето на адреналин. Най-общо казано, това е хормонът на спасението. Той задейства всички мускули на програма "бягам и се крия". Затова по-големите му количества са способни да блокират окситоцина, който отговаря за ефективността на контракциите, да сковат мускулите ви и да засилят многократно усещането за болка.

Ето защо навсякъде ще прочетете, че е най-добре да останете у дома оптимално дълго време, защото там обстановката не ви напряга и сте спокойни. Отидете в болницата, когато контракциите станат на интервали от по 5 минути и се постарайте да не се напрягате. Хората около вас искат да ви помогнат. Съдействайте си взаимно и всичко ще мине безпроблемно.

Какво се случва при цезарово сечение?
Ако операцията е планирана предварително, просто отивате в деня, или вечерта преди това, не се храните и не приемате течности поне 12 часа, ако всичко е нормално и без усложнения, за около 40 минути всичко свършва. Или поне раждането приключва.

Показват ви бебето за секунди и го отнасят. А вас ви настаняват в реанимация. Два часа по-късно вече може да пиете вода и... да усетите какво точно ви се е случило.

Съжалявам, ако ще разочаровам някого, но постоперативният период е болезнен. При това сега тялото ви не произвежда хормони, които да притъпят болката. Крепи ви единствено мисълта за бебето. Да, то е перфектен стимул да надмогнете себе си и да се справите. Но по никакъв начин няма да намали усещанията при ставане и сядане. Ако, недай си боже, кихате или кашляте, болката е много силна. Същото се отнася и за смеха.

Всяко движение е осезаемо, защото е съпроводено с разтягане в областта на операцията. Дори не можете да се отпуснете и да спите спокойно. Добрата новина е, че това състояние отминава прогресивно и до седмица (според индивидуалните способности на тялото) ще започнете да се чувствате много добре.

Но де факто, ако няма сериозна медицинска причина да изберете този начин на родоразрешение, наместо няколко часа болка по време на самото раждане, вие избирате дни наред неприятни и болезнени усещания, при това във време, в което вече трябва да се грижите и за бебето.

Няма да обобщавам. В крайна сметка решението е лично ваше. Най-важното при всяко раждане е крайният резултат, а именно – здраво бебе и щастлива мама!

323 54
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



32
Не е посочен 06.03.2014|13:26
Всичко е строго индивидуално и изобщо не е редно да се налагат крайни мнения. Моят опит - родих секцио, бебето беше при мен два часа по-късно, на следващия ден сутринта се раздвижих и започнах да ставам, да го гушкам и да правим опити за кърмене. След пет дена си бяхме вкъщи и всичко си потръгна без проблем. Болките в деня на операцията след отпускане от упойка - силни, но поносими, минах с едно обезболяващо само в този ден. Следващите дни - чувство за опъване в областта на разреза, но нищо драстично, постепенно отшумя. Това наистина е сложна коремна операция, но много жени като мен се възстановяват без проблем. Не е редно да се слага такова клеймо на секциото като начин на раждане и едва ли не да се води кампания против него. Има своите плюсове и минуси, както и нормалното раждане, и пак казвам - всичко е строго индивидуално.
31
Не е посочен 04.02.2013|14:47
надявам се да боли по - малко секциото
30
Не е посочен 03.02.2013|15:14
Раждала съм и по двата начина. Първото по естествен път - беше голямо бебе, много болезнено раждане и възстановяване(3 седмици), а второто секцио по медицински причини. По време на операцията не усещах нищо (със спинална упойка)и възстановяването беше много бързо, болеше само при лягане и ставане (2-3 дни). Хубаво е да усетиш чувството че ставаш майка (по естествен път), но ако трябва да раждам пак бих избрала секцио
29
Не е посочен 02.02.2013|16:30
Мили бъдещи майки,аз съм родила 2деца и двете секцио.При първото едва не се простих с живота си,защото получих усложнения след операцията.Това което прежижях не го пожелавам и на наи големия си враг.Всяка интервенция на корем винаги съществува риск както стана и при мен.Получих пареза на дебелото черво,и навременната намеса на хирурга и гинеколога ме спаси от смъртта,която видях толкова отблизо.правиха ми сонда на стомаха а пък това е много болезнено и неприятно.Трудно се възстанових,не разбрах какво е раждане,не усетих оня майчин инстикт,не можах да кърмя бебето,нито да се грижа както при нормалното раждане.Затова аз ви казвам ,,Молете се за нормално раждане и то да протече успешно,,
28
Не е посочен 01.02.2013|14:54
Аз по всяка вероятност никога няма да разбера дали и колко боли едно секцио :))
27
Не е посочен 01.02.2013|14:00
Аз съм против секциото, освен ако не е по медицински показания.
26
Не е посочен 01.02.2013|13:38
И аз не съм минала по този път още,обаче си мисля,че естественото раждане е това,което трябва да се случва, вече,ако има медицински показатели- тогава съм съгласна и със секцио,но от каприз-не.
25
Не е посочен 01.02.2013|13:28
Постоперативният период е наистина толкова болезнен,това е един вид операция!Аз винаги съм била за нормалното раждане,но така се случиха при мен нещата,че родих със секцио!
24
Не е посочен 01.02.2013|13:11
Аз нямам опит в тази сфера, но си мисля, че като всяко друго нещо на света и двете си имат и плюсове и минуси.
23
Не е посочен 01.02.2013|13:06
Не съм раждала, но пък от впечатленията на мои познати чувам доста противоречиви мнения - за някои секциото е по-добрият вариант, за други - естественото раждане. Лично за себе си съм решила да дам живот на детето си по най-естествения възможен начин, тъй като и упойки и тем подобни също му влияят.
22
Не е посочен 01.02.2013|12:57
Секцио само, заради едно раждане да няма да се съсипвам,отивам,вършат си работата и край :)
21
Не е посочен 01.02.2013|12:42
Няма как да не боли след като са ти направили операция, но понякога това единственият начин!
20
Не е посочен 01.02.2013|12:27
за мен е нормално да се ражда естествено,за това му се вика ЕСТЕСТВЕНО, не еди какво си, секцио,не знам си какво, ми щом е естествено,значи това е нормалното.
19
Не е посочен 01.02.2013|12:19
Това е така, но при някои жени се налага секцио.
18
Не е посочен 01.02.2013|11:17
Така е, болките които имаме всеки месец ни подготвят именно за това. Плюс това не е чак такава адска болка при раждането, както го описват някои жени или пък както го дават по филмите с истерични крясъци и какво ли още не - боли, но се преживява.
17
Не е посочен 01.02.2013|10:53
Аз съм раждала по естествен път и мисля че това е начинът за една жена.
16
Не е посочен 01.02.2013|10:26
Не знам кое е по-доброто, но от опит мога да кажа, че секциото е изключително болезнено от мига, в който се излезе от упойка и съществените болежки продължават около 6 дена, да не говорим, че 3 от тях си на легло. За естественото раждане не мога да кажа, но наистина е лошо, когато имаш вътрешни и външни шевове, в случаите, в които не се налага да те шият може би естественото раждане е по-добрият вариант.
15
Не е посочен 01.02.2013|09:41
Всеки сам трябва да си решава и да го обсъди с лекаря си.
14
Не е посочен 01.02.2013|07:39
Да, за съжаление и у нас опираме отново до въпроса за кадърността на лекарите, които в последно време масово препоръчват раждане секцио, независимо дали имаш здравословен проблем или не.
13
Не е посочен 31.01.2013|20:27
Щом ще правим анализ нашите пра баби са раждали по 10/15деца нормално и не са се оплаквали,тъй че според мен Природата така е отредила.
12
Не е посочен 31.01.2013|19:02
При всеки естественото раждане преминава по различен начин. Нормално е да има все пак някакви разкъсвания и някакви неудобства след раждането, но в много от случаите жените наистина бързо са се възстановили. А и тялото подготвя не само нашето тяло за раждането, но и бебенцето. Чела съм, че се причинява голям шок на бебето, като се вади изведнъж от корема.
11
Не е посочен 31.01.2013|19:00
Няма, как да знаеш какво е по естествен начин,че да си сигурна че няма да родиш втори път така.
10
Не е посочен 31.01.2013|19:00
Не се налага! Тук се прави анализ и се сравнява!
9
Не е посочен 31.01.2013|19:00
Аз съм на същото мнение. Ако не го изисква друго, предпочитам да опитам естествено раждане.
8
Не е посочен 31.01.2013|18:59
Не мисля, че това се случва в сто процента от случаите. Дори и да има леки разкъсвания това е нормално, и е по-добре от това да ми срежат корема на две със скалпела. Смятам, че както за бебето, така и за нас е по-добре да раждаме по естествен начин.
7
Не е посочен 31.01.2013|18:57
Страхотна и много полезна статия. Знам от сигурни източници, че естественото раждане е много по-добро и много по-бързо жената се възстановява! А след всяка оперативна намеса, наистина е много по-трудно и бавно възстановяването, да не говорим, какво се случва като те пусне упойката.
6
Не е посочен 31.01.2013|18:56
Много благодаря за тази информация наистина! Точно така си мислех и аз! Наистина смятам, живот и здраве да си разжрам по естествен начин! Дано всичко е наред, разбира се! И всъщност не ме е страх толкова много.
5
Не е посочен 31.01.2013|18:26
И аз съм на мнение, че това си е личен избор и не е необходимо да се налага мнение.Само за протокола, за щастие имам доста примери в тази насока, за да мога да си преценя какво раждане да избера.През изминалата година - 6 познати станаха майки.4 от тях със секцио, без кой знае какви болки и трудности, както по време на операцията, така и в постоперативния период и 2 с нормално разждане ( ако това може да се нарече нормално! ), които изтърпяха не само контракциите на раждането, но и имаха щастието да получат двойно повече и вътрешни и външни шевове, защото се оказа масова практика да се скача по коремите, за да излезне по-лесно бебето.Е, не е нужно да споменвам, че при тях сядането и лягането беше проблем и то някъде около месец.Ако и хората имат подобни примери, може би е ясна причината да избират секциото, не толкова, страхувайки се от болката при контракциите, колкото всичко останало...
4
Не е посочен 31.01.2013|18:15
аз раждах секцио - посмъртно не можете ме накара да родя по друг начин
3
Не е посочен 31.01.2013|17:39
Възстановяването е по-дълго и трудно, плюс това става въпрос за операция, която никак не трябва да се подценява. Ако нямате здравословни проблеми, по-добре изберете естественото раждане.
2
Не е посочен 31.01.2013|17:22
При мен няма начин да не е със секцио - на 40 години май няма естествено раждане.
1
Не е посочен 31.01.2013|17:15
Според мен това си е лично решение за всеки и не бива да се налага мнение .
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay