Най-честите причини за ниско либидо

Най-честите причини за ниско либидо

Либидото, както много други неща в живота, има висоти и спадове. И това е напълно нормално. Проблемът идва, когато сте в едната крайност за повече време и не можете да намерите изход. 

Разбирайки кои са най-честити причини за ниско либидо, толкова по-подготвени ще бъдете, за да излезете от дупката.

Стрес и безпокойство

Хроничният стрес и безпокойството могат да доведат до ниско либидо. Като се има предвид състоянието на света в момента – пандемия, политика, семейство, работа, много хора са изправени пред стреса. За едни стресът пречи на секса, за други – сексът е начин за справяне със стреса. Изследвания показват, че хроничният стрес влияе върху концентрацията на половите хормони, причинявайки ниски нива на генитална възбуда при жените. Важно е да ограничите стреса – тренирайте, медитирайте, слушайте спокойно музика, вземете топла вана или се обградете с ароматни свещи. Разговор с лекар също може да помогне.

Болезнен секс

Усещането за болка по време на полов акт е друга причина, поради която може да не изпитвате желание. За много жени причината за такава болка често е вагиналната сухота, вагиналните овлажнители в този случай също могат да бъдат полезни.

Лекарства

Съществуват редица лекарства, заради които бихте искали да забравите за секса. Антидепресантите са такива. Други лекарства, които могат да намалят сексуалното желание, включват лекарства за сърце и кръвно налягане и някои стероиди. Доказано е, че антихистамините, известни като лекарства за алергия, временно понижават либидото.

Контрол на раждаемостта

Медикаментите, предпазващи от бременност, също могат да повлияят на желанието ви за секс. Зависи от прогестационния ефект и андрогенния ефект на хапчето. Колкото по-високо е андрогенното ниво на хапчето, толкова по-голямо желание ще имате. Ако ниското ви либидо е в резултат от контрацептиви, поговорете с лекаря си.

Хормонални проблеми

Жените преминават през големи хормонални промени през целия си живот, включително по време на перименопаузата и менопаузата, бременността и след бременността. Дори спирането на контрацептивите може да повлияе нивата на хормоните ви.

Не се наслаждавате на секса

Нека направим аналогия: Имате кутия с бисквитки пред вас, които изглеждат и миришат страхотно, но всеки път, когато хапнете една, тя е горчива. Защо да посягате към горчива бисквитка? Същото може да се случи и във вашия сексуален живот. Ако партньорът ви не ви вълнува, не получавате удоволствие или половинката ви свършва твърде бързо, тогава може да не се почувствате достатъчно възбудени.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay