Няколко неща, които нашите деца трябва да знаят за любовта

Няколко неща, които нашите деца трябва да знаят за любовта

Приказките и филмите изграждат една представа за любовта, в която всичко е розово и прекрасно, така че от родителите зависи да научат децата си на това какво е любовта в реалността. Естествено, нямаме предвид да разберат всички неприятни емоции, които могат да съпътстват любовта, но не бива да израстват с представата, че има принц на бял кон и че всички заживяват щастливо.

Прочетете какво децата трябва да знаят за любовта:

Насилието и тормоза не са любов

Ако детето ви се прибере вкъщи разплакано и ви обясни, че някой в училище го тормози, не му казвайте "Той/Тя просто те харесва". Ако ги оставите да мислят по този начин, когато пораснат ще мислят, че актовете на насилие и тормоз са признак на любов. А на по-късен етап в живота им нещата вече не са толкова невинни...

Любовта трябва да се дава и да се получава

Всеки родител иска да се грижи за децата си и да им даде цялото внимание и цялата любов на света. Но трябва да научите децата, че любов трябва и да се дава, освен да се получава. Трябва да ги научите да правят компромиси в името на любовта и да даряват близките си с любов.

Да обичаш другите не означава да обичаш себе си по-малко

Трябва да обясните на детето си, че когато обича някого, това не означава, че трябва да жертва себе си. Разбира се, трябва да го научите да прави компромиси, но трябва да се научи и да обича и уважава себе си.

Уважението е от решаващо значение в любовта

Децата трябва да знаят, че любовта и уважението вървят ръка за ръка. Те трябва да уважават другите и да получават уважение. Любовта не може да съществува без уважението и това е един много ценен урок, който можете да предадете на детето си.

Да обичаш себе си е най-важната форма на любов

Децата трябва да осъзнаят разликата между "любов към себе си" и "егоизъм". Трябва да ги научите да обичат себе си такива, каквито са и че не бива да се променят, само за да се харесат на някого. 

Понякога любовта не продължава вечно

Благодарение на приказките, много деца си мислят, че любовта продължава вечно. Но истината е, че любовта не продължава вечно и когато се намираме във връзка, в която любовта вече я няма, е по-добре да сложим края и да продължим напред. Ако научат този урок, животът им ще бъде по-лесен.

Продължителната любов изисква усилия

Децата трябва да знаят, че любовта е крехко нещо и че ако искаме да продължи по-дълго, трябва да полагаме усилия.

Понякога ти обичаш някого, но той не те обича. И това е нормално...

Като родители, разбира се, вие се стараете да дадете на децата си всичко, което искат и от което имат нужда. Но трябва да ги научите, че не винаги ще получават това, което искат, и как да се справят с тези ситуации. Несподелената любов може да донесе много болка, така че колкото  по-рано разберат, че е възможно това да се случи, толкова по-добре. Ако бъдат подготвени, може би ще преживяват тези разочарования по-леко.

Любовта трябва да те прави по-добър човек

Има много видове любов и е добре детето ви да знае, че заслужава тази любов, която го прави по-добър човек. Обяснете му, че любовта кара хората да бъдат по-добри.

Любовта не е само "цветя и рози"

В приказките всичко е розово, красиво и прекрасно. Но децата трябва да бъдат подготвени и за по-малко красивата страна на любовта. Ако живеят с идеята, че любовта е нещо прекрасно, ще бъдат разочаровани, когато пораснат. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay