Оказва се, че можете да се справите със страха си от паяци за 7 секунди

Прочетете как

Оказва се, че можете да се справите със страха си от паяци за 7 секунди

Най-доброто нещо, което можете да направите, когато видите паяк, е да избягате. И може би да изгорите дома си. Шегата настрана, фобията от паяци измъчва наистина много хора. Едно изследване обаче показва, че има доста интересен начин за ликвидиране на симптомите на този страх.

Важно е да се борим със страховете си, така че прочетете малко повече за този интересен метод:

Единственото нещо, което трябва да направите, е да гледате филм

Всички знаем, че Спайдърмен може да плете паяжини с ръцете си, да се катери по стените и дори да се целува с главата надолу. Но проучване, проведено от израелски учени, показва, че той може да има още една суперсила, която е по-страхотна от всичко, което споменахме по-горе. Това е способността за намаляване на арахнофобията. Оказва се, че гледането на този филм само за 7 секунди значително облекчава интензивността на страховете.

По време на експеримента, изследователите разделят участниците в две групи и им показват кратки видеоклипове. Едната група гледа 7-секундна сцена от филма "Спайдърмен". В клипа първоначално камерата показва снимка на офис и след това насочва фокуса към паяк. Другата група е контролна и вижда само началото на класическия филм на Marvel.

Преди и след гледането на клиповете участниците отговарят на анкета. Чрез въпросите, учените събират информация относно познанията им за комикси и филми, както и степента на страх. Резултатите се оказват доста впечатляващи - клипът от филма намалява нивата на самооценяване на страха на участниците с 20%.

Близо е до експозиционната терапия

Тези открития могат да бъдат подкрепени от идеята за терапия с експозиция. Целта е да помогне на хората да се изправят и да преодолеят страховете си, като ги излагат на нещата, от които се страхуват.  

Същото работи и за хората, които се страхуват от мравки

Проучването разглежда не само арахнофобия, но и мирмекофобията или страх от мравки. За щастие има филм, наречен Ant-Man, който им позволява да тестват идеята. Резултатите за този филм били същите. Така че, ако нямате нищо против паяците, но мравките ви плашат до смърт, има филм и за вас.

Засега все още не е ясно колко дълго може да продължи това явление за намаляване на фобията и дали може да се приложи за всички. Например, дали ще продължи по-дълго, ако хората гледат целия филм? Възможно ли е да се излекува арахнофобия завинаги без други методи?

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay