По-възрастните майки отглеждат по-добре децата си, гласи проучване

По-възрастните майки отглеждат по-добре децата си, гласи проучване

Вярно е, че с възрастта забременяването става по-трудно. Това е така, защото жените се раждат с фиксиран брой яйцеклетки, който намалява с напредването на възрастта. Освен това забременяването над 35 години носи някои допълнителни рискове от усложнения като хипертония, диабет или хромозомни аномалии при новородените. 

По същите причини жените често биват съветвани да забременяват на по-ранна възраст. Но проучванията показват, че по-късното забременяване има много предимства, едно от тях е, че по-възрастните майки отглеждат децата си по-добре.

Как забременяването в по-напреднала възраст е по-добро

През последните две десетилетия броят на жените, които стават майки на 20-годишна възраст, е намалял. Все повече жени сега избират да имат бебета по-късно в живота си, поради кариерата си или по-късния брак. Проучване, проведено в Дания, гласи, че децата, родени от жени на възраст на и над 35 години, се възползват от някои допълнителни ползи. Проучването предполага, че по-възрастните майки не са толкова строги по отношение на налагането на физическа и словесна дисциплина на децата си. В резултат на това децата показват по-малко поведенчески, социални и емоционални затруднения.

Връзката с децата

Изследването показва, че по-възрастните майки имат по-добри и по-стабилни отношения с децата си. Те дори обръщат повече внимание на образованието им. Освен това нивото на зрялост на възрастните жени им помага да победят стреса по време на бременност и да поддържат позитивно отношение, докато отглеждат децата си. С възрастта хората стават по-добри в справянето с емоционални и психически предизвикателства, така че се справят с всяка ситуация и показват това на децата си.

Други ползи от забременяването по-късно в живота

В миналото са проведени няколко проучвания, които разкриват различни ползи от забременяването на по-късна възраст. Поддържането на по-добри отношения между майка и дете е само едно от тях. Според проучване, жените, които раждат последното си дете след 35-годишна възраст, са имали по-остро познание и словесна памет.

Рискът на детето да претърпи неволно нараняване, което изисква медицинска помощ, е по-малък. Децата на по-възрастните майки се представят по-добре в академичните среди. Друго проучване предполага, че жените, които имат деца след 33-годишна възраст, са два пъти по-склонни да доживеят до 95-годишна възраст в сравнение с жените, които са имали последното си дете преди 30-годишна възраст.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay