Поход на мръсниците

Когато жертвите се третират като престъпници

Поход на мръсниците

Физическа болка. Силна, непоносима и непреодолима. Отвращение. Чувство на омърсеност. И страх, който остава завинаги. Уплаха от всеки тъмен ъгъл и всеки непознат мъж. Живот, заключен между стените на ужаса.

29% от изнасилванията са направени в дома на жертвата
при 34% нападението е било на улицата и после са били заведени на закрито място
при 2% изнасилването е било на улицата
78% от изнасилвачите са лица, познати на жертвата
най-висок процент с Постравматично Стресово Разстройсво имат жертвите на изнасилване - 60%
50% от изнасилените жени страдат от доживотна хронична депресия

Статистиката е тревожна, гласи клишираното понятие. Всъщност е плашеща! Едва 4% от жените в България признават, че са станали жертва на изнасилване. Проучване на агенция "Алфа Рисърч" обаче сочи, че почти 120 000 българки са били изнасилени през изминалата година. В същото време, в столичната полиция са постъпили само 16 сигнала за изнасилване, както и 25 за блудство.

Някога се е смятало, че женската сексуалност е мазохистична, че жените всъщност са фантазирали за него, следователно то е било равно просто на секс. Твърдението е повече от абсурдно - било е обидно и унизително. Представяло е жената като първично същество, неспособно на чувства и емоции.

Днес времената са други. В Наказателния кодекс съществува специален Раздел VIII - "Разврат". Той се състои от 11 члена, които предвиждат различни наказания за провинилите се. Те варират между 1 и 20 години лишаване от свобода, както и между 1 000 и 15 000 лева глоба, в зависимост от степента на провинението. Законите обаче не са "драконови", изпълнени са с вратички и често не влизат в сила и изнасилвачите продължават "дейността" си, необезпокоявани от никого.

Проблемите не са само в неясните и неработещи закони. В България сякаш не се говори, сякаш съществуват теми, за които неписано правило гласи, че са табу. Изнасилването е една от тях. Дискусия, предизвикваща срам и неудобство. Престъпление, оставащо без наказание.

В съседна Румъния обаче, се говори. На 6 октомври над 100 жени се събраха пред Букурещкия съд, за да участват в протест срещу начина, по който са третирани жертвите на сексуално насилие.

Идеята тръгва от Торонто, а името, което носи, е "Поход на мръсниците". Провокативното название се дължи на факта, че полицай, разследващ серия от изнасилвания в студентско градче, призовава представителките на нежния пол да не се обличат като като "леки жени". Подобни демонстрации вече се случиха в САЩ, Австралия, Великобритания, Франция и Германия.

Жените в Букурещ отвръщат подобаващо на "удара". Те излизат да протестират, облечени с провокативни дрехи и лозунги. "Не начинът, по който се обличаме, предизвиква изнасилването. В Румъния се изнасилват и 12 годишни момичета, и 80 годишни жени. Нима всички те са мръсници?!", уместно пита една от участничките.

Преди малко повече от половин година жените в Италия също дадоха своя глас, при това за един популярен представител на политиката - Силвио Берлускони. Вотът им обаче, беше отрицателен.

Дами от над 250 града протестираха срещу поведението на министър-председателя, който за кратко време беше замесен в два сексскандала с непълнолетно момиче. Според италианките той е опозорил страната им. Те заявиха, че с протестите искат също да привлекат вниманието върху затрудненията на жените и да защитят правото им да не бъдат дискриминирани.

Сексуалното насилие е проблем, за който трябва да се говори - това е първата стъпка към превенцията му. Необходимо е законът да се промени, но това са думи, просто пуснати в празното пространство. Особено важно е жените да бъдат подкрепяни от обществото, а ако станат жертви на подобно травмиращо престъпление, да не бъдат осъждани. Защото никой не е застрахован. Утре може да е някоя от нас.

205 6
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 21.10.2011|09:52
Журналистиката е четвъртата власт и за разлика от другите три няма правомощията да наказва и затваря престъпниците и извергите. Най-голямата ѝ сила е силата на словото. Да разкажеш, да споделиш и да помогнеш на хилядите други, които четат написаното. Това е според мен смисълът ѝ, в най-чистата му форма. Искрено съм съпричастна към болката Ви. В случая думите не стигат, за да изкажа това, което почувствах, когато прочетох какво се е случило с най-милото на една жена, детето ѝ. Вашият глас не е глас в пустиня, защото други майки и бащи са прочели за случилото се, както аз го прочетох днес. Насърчили сте ги и те да споделят болката си, да се замислят как да предпазят децата си, какво да направят за тях, за да ги предпазят. Ако сте успели да промените изхода на живота за поне за едно друго дете, значи гласът ви не е бил в глас в пустиня.
2
Не е посочен 20.10.2011|17:41
Нямах и представа за каква цифра става въпрос!!!Но в тази държава, правосъдието трябва да раздаваме сами.......Преди повече от 20 години, един от синовете ми беше изнасилен/9год./Вече не помня вестника в който споделих болката си,/защото ни полиция, ни който и да е обърна внимание/и в следващите издания десетки жени споделиха съвсем същото.Е,и....ГЛАС В ПУСТИНЯ....Идея си нямате какво щеше да му се случи на тоя, ако знаех кой е?Случилото се със сина ми имаше сериозни последици, но слава богу не бяха фатални.Ако имах власт, без да се замислям,без да губя време по разни "институции", щях да разреша бързо проблема с тези изверги.Има ли статистика как живеят момичетата пострадали от това?????Колко от тях се самоубиват....страдат от страхова невроза.....колко създават нормално семейство????Колко от тях имат нормален сексуален живот???? А да посегнеш на дете,което не разбира какво става..../осакатено завинаги/....е нещо много повече от престапление.Тези нищожества заслужават не затвор,а ПУБЛИЧНА КАСТРАЦИЯ!!! Нека другите си помислят дали да го направят пак.Не е цивилизовано ли?А каква е държавата която допуска това????? И НЕ САМО ТОВА........А ВСИЧКО...Г-н Добрев и г-жа Добрева/роднини ли са?/ предлагат "да се говори повече за тези проблеми"....ами продължавайте да говорите....и без това всички само това правят.А ние "незастрахованите" ще се спасяваме поединично.Защото докато умните се наумуват, лудите се налудуват.
1
Не е посочен 18.10.2011|18:25
Шокираща и плашеща информация.Обществото не е запознато добре с тези факти.Добре е да се говори повече за тези проблеми. Димитър Добрев
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay