Преждевременно раждане заради храната

Недостигът на някои микроелементи води до преждевременно раждане

Преждевременно раждане заради храната

Резултатите от испанско изследване показват, че бременните дами не трябва да пренебрегват приема на мед и цинк, защото преждевременното раждане може да бъде причинено точно от недостига на тези вещества в организма.

Въпросното изследване е първото по рода си и доказва влиянието на тези два микроелемента върху здравето на бременните дами и техните бъдещи деца. В него са участвали 300 жени, половината от които са родили преждевременно, а останалите са имали нормална бременност.

Извършеният анализ е показал, че и при двете групи бременни съществува разминаване в нивата на мед и цинк в организма им. Според испанските учени именно това разминаване е доказателство, че спонтанните аборти, особено в първото тримесечие от бременността, са свързани с ниските нива на въпросните микроелементи.

За да си набавите достатъчно количество от тях, можете да хапвате повече от следните храни:

- богати на мед са ядките, зелените листни зеленчуци, ракообразните, сухият грах и боб, както и сухите костилкови плодове.

- богати на цинк са пълнозърнестите изделия, овесените трици, морските деликатеси и месото, млечните продукти (яйца, мляко, сирене), суровите ядки. Добре е да знаете също, че цинкът в месото се усвоява по-лесно, отколкото този в зеленчуците.

Освен това, в аптеките продават специален тест, чрез който можете да проверите нивото на цинк в организма си.

Според специалистите медта и цинкът не са единствените виновници за преждевременното раждане. Освен тях от значение са тютюнопушенето, приемът на наркотици и попадането в организма на бъдещата майка на йод.

27 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 06.10.2011|11:13
Фолиевата киселина е витамин. Този витамин понижава риска от появяване на увреждания на бебето, затова го пият и бременните. Не мога да се съглася, че може да доведе до преждевременно раждане.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay