Работещите майки са по-щастливи и по-здрави от майките, които стоят вкъщи, според проучване

Работещите майки са по-щастливи и по-здрави от майките, които стоят вкъщи, според проучване

В продължение на десетилетия работещите майки се чувстват виновни, че са избрали да имат кариера и професионална роля извън дома си. Поддръжниците на това убеждение твърдят, че работата се отразява негативно на психичното здраве на жените, тъй като те са предназначени да отглеждат бебетата си и да се грижат за тях, вместо да работят на пълен работен ден. Науката обаче има съвсем различно отношение към въпроса. 

Резултатите от проучване показват, че една пълноценна кариера, независимо дали на непълен или пълен работен ден, повишава удовлетвореността на майката. 

И работещите майки, и майките, които стоят вкъщи, са добри родители

Някои хора смятат, че оставането вкъщи ще направи майчинството по-пълноценно и ефективно. Скорошно проучване обаче показва друго. Според констатациите, както майките на непълен работен ден, така и майките, които стоят вкъщи, са в състояние да бъдат добри родители на децата си. Изводът е, че кариерата няма да застраши връзката майка-дете, както вярват много хора.

Работещите майки са по-здрави

Резултатите от проучването установиха, че работещите майки, независимо дали са на непълен работен ден или на пълен работен ден, са по-щастливи от тези, които не работят. Според това проучване няма статистически значими разлики между работещите майки на непълно работно време и майките на пълен работен ден, що се отнася до физическото здраве и депресията, въпреки че и двете групи съобщават за по-добро общо здраве и по-малко симптоми на депресия, отколкото майките, които си стоят вкъщи. 

Друго проучване показва, че жените, които са работили на пълен работен ден след раждането на първото си дете, са имали по-добро психическо и физическо здраве на 40-годишна възраст в сравнение с тези, които изобщо не са работили.

Децата на работещите майки могат да бъдат по-щастливи

Според друго проучване децата са толкова щастливи, колкото и майка им. Така че, ако майката има пълноценна работа, тя е по-малко вероятно да страда от депресия, като по този начин увеличава общото щастие както на нея, така и на детето си.

Работещите жени могат да се справят по-добре със стреса

Стресът може да повлияе на емоционалното и физическото здраве на жените по различни начини, включително главоболие, болки в стомаха и болки в гърба. Хроничното страдание от тези симптоми може да навреди на връзката майка-дете. За щастие, друго проучване установи, че работещите жени са по-ефективни в управлението на стреса от неработещите, тъй като се сблъскват с много обстоятелства на работното място, които ги правят по-силни, по-търпеливи и емоционално здрави.

Работещите жени могат да издържат децата си

Финансовата независимост дава на жените повече автономия и им позволява да осигурят и поглезят децата си. Огромното количество стрес се облекчава, когато една жена е в състояние да издържа финансово семейството си.

Децата на работещите майки стават по-успешни

Много жени избират да не градят кариера поради социален натиск и дълбоко вкоренени стереотипи. Изследванията обаче показват, че децата на работещите майки са склонни да бъдат по-образовани, дъщерите на работещи майки изкарват повече пари, а синовете се грижат по-добре за семействата си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay