Светът на Лора: Уроци по живот

Епизод 1 в новия дневник на Лора, която вече е щастливо разведена

Светът на Лора: Уроци по живот

Здравейте! Беше ли ви скучно без мен? Аз определено смея да твърдя, че ми липсвахте. Някак зареждащо действа да четеш коментари за живота си. Сякаш си пуснал филмова лента и после с нетърпение очакваш безкомпромисното мнение на критиците.

- Какво е направила Лора днес?
- Как какво – срещнала се е с поредния женен мъж...
- Кучка!

А никой не пита дали този диалог не се случва в самата Лора. Както и да е. За тези, които не са чели "Дневникът на една жена в развод", ще се представя отново:

Вече на 32, разведена с две деца – момче и момиче. Приятно ми е :)

И, разбира се няма да ви бавя повече – започвам с новите епизоди. Този път ще ви допусна до света на една разведена жена. Светът на Лора.

Чудя се колко от вас още в началото заложиха, че ще мине малко време и ще се събера с бившия си съпруг? Е, ще ви разочаровам. В редките моменти, в които подобна скверна мисъл проблесне из самотния ми, уморен и тъжен мозък, той, бившият, сякаш предугадил намеренията ми, прави нещо, с което ме кара да пожелая да се разведем отново.

И отново, и отново...

Колко пъти е нормално да се разделяш на ум с някого и да се чудиш как си го търпял толкова години? Има дни, в които се развеждам за закуска, обяд и вечеря. Хм, трябва да напиша роман - "Разводът като диджестив". Но засега ще замразя проекта, защото към момента житейското ми храносмилане още не се е нормализирало. Определено върви към подобрение, но има много какво да се желае.

Урок №1 в новите ми житейски уроци – разводът в никакъв случай не те разделя с мъжа, от когото имаш две деца.

Неприятната истина е, че всъщност ни се налага да общуваме все по-често по въпроси, чиито решения преди взимах абсолютно еднолично. Това ме прави гневна. Доста често без съществена причина. Просто се противя на идеята, че не получих пълна независимост.

Това, което ме влудява, е пресмятането на разходите по децата и деленето до стотинка на елементарни неща като лагера, на който ще ходят или подаръците, които им се купуват.

Но първата ни истинска кавга след официалния развод се случи тогава, когато новата му приятелка реши, че аз нарочно правя така, че той да си гледа децата в дни, в които те двамата имат някаква уговорка.

Основният проблем е, че към момента не смятам, че децата трябва да я познават. Така обаче поставям него в ситуация да избира – или ще се вижда с нея, или с децата. Когато аз имам служебни задължения и няма кой друг да поеме грижата за "слънцата на мама", то изведнъж влизам в ролята на бившата, която е толкова подла, че се чуди как да нареди нещата така, че да им се намеси в розовия облак.

Трудно можеш да убедиш 24-годишна девойка, че светът не се върти около нея. И, че когато трябва да остана на работа до 22 часа, всъщност съм НА РАБОТА! Не съм решила да им проваля киното или плановете за вечеря.

Но момичето не е виновно в случая. Чудя се неговата глава къде е и в каква светлина ме е представил?!

Е, отнесох го. Първият следсемеен скандал, в който бях обвинена, че не го оставям да има личен живот и, че не мога да звъня в 21 или в 22 часа и да обявявам, че на следващия ден ще съм заета служебно и няма да мога да си гледам децата.

Оказа се, че трябва да уведомявам баща им за ангажиментите си минимум 2 дни предварително. Странно обаче как да знам толкова по-рано, че ще ми изникне спешна ситуация, която налага да не мръдна от бюрото си до 23 часа, примерно.

Урок №2 – Бившият ви мъж е по-разделен с вас, отколкото вие с него.

Това вече ви го казах преди, но да повторя – в мъжкия свят нещата сякаш се подреждат много по-бързо. И, докато аз се уча да се справям сама и приемам новите си предизвикателства едно по едно, той вече е уредил новия си живот, в който няма НИКАКВО място за мен.

Ако иска да вземе децата – звъни и ме уведомява кога и къде трябва да му ги доставя. Ако аз имам нужда да вземе децата, вече съм натрапник, не съумявам да разпределям времето си добре и се меся в живота му. Щеше ми се някой да ме беше предупредил за това. Не, че нямаше да се разведа, но поне щях да съм подготвена.

Урок №3 – Когато сте заедно, всичко е "както преди".

Това ми струва много. Неимоверно много. В мига, в който прекрачи прага на бившия ни общ дом, той просто отново влиза в старите си обувки. С кратки изречения нарежда на децата какво да правят, а после прави същото и с мен.

По силата на навика машинално започвам да действам, докато един тих глас не набере сили в мен и не се обърне да възрази: "Хайде, ако обичаш, не ми заповядвай какво да правя!"

Понякога осъзнавам, че въставам напук. Но все още не съм усвоила механизмите да контролирам тези си реакции. Когато говоря за него, продължавам да казвам "моят..." и името му. След това се поправям - "бившият ми мъж".

Той също се отърсва от някакви неща. Обикновено като му звънна за нещо, първата му реакция е – "ОК, добре, няма проблем". Описаните по-горе откази и увъртания идват минута-две по-късно. Явно, когато осъзнае, че вече има друга позиция и може да ми се противопостави. И двамата се учим и свикваме с новата ситуация.

А междувременно фразата "Разведена съм!" се равнява на "Сезам, отвори се!", що се отнася до съзнанието и вниманието на мъжете.

И все пак – ако не ви е належащо – не опитвайте това у дома. Останете си женени.

За да следите отблизо какво се случва в "Светът на Лора" станете част от Jenite.bg във фейсбук!

83 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



53
Не е посочен 09.07.2013|02:33
Аз съм 26,и нито съм любовницата нито съм съпруга на авторката.И аз самата съм разведена,и имам дете което остана при мен.Но все пак като нормален човек съм била и свидетел и наблюдател на истории в които жените със зъби и нокти се борят да отнемат всякакви права на бащите на децата си,а после се оплакват че той не помагал...ами как да помага като със съд е ограничен и са му дадени 4 дни в месеца за да види децата си?А и въпроса засяга цялото общество по принцип - защо при развод не се определят първоначално равни родителски права и свободен достъп за двамата родители до децата им?Никой ли не смята че двамата родители са по-равно родители?Защо майката да е повече родител или обратното?Но и тук като навсякъде трябва да подсмърчаме само за да е доволна масата,и не дай си боже някой да се изкаже в защита на "гадния" виновен мъж...
52
Не е посочен 05.07.2013|13:24
Лорче, Лорче, да си жива и здрава.
51
Не е посочен 05.07.2013|11:26
Аз чета с интерес такива истории.
50
Не е посочен 05.07.2013|11:03
Много ясно, винаги така се получава. бащите се смятат за по-важни, а и тя е тази,която се е развела, да е мислила, дето се вика. ей така го виждат хората,щото нямат акъл : )
49
Не е посочен 05.07.2013|10:03
Според мен е нормално, ако единият родител има някакви неотложни ангажименти, другият да поеме грижите за децата. В крайна сметка е редно отговорността да е на двамата - така би било ако са още женени и това, че са разведени не прави децата по-малко негови или по-малко нейни. В случая се налага тя да работи до късно - ако няма на кой да остави децата е редно таткото да си ги гледа. А, замисляли ли сте се как се отразява на децата познанството с "новото гадже на мама/татко". Няма нищо лошо в това татко да си има гадже, но не е лошо децата да са дистанцирани, докато не е сигурно, че нещата са сериозни. Какво става, ако дете, току що преживяло развода на родителите си, се привърже към новото гадже на мама/тати и въпросното ново гадже си тръгне след месец? Едва ли на детето ще му е много хубаво. Родителите трябва да се грижат за емоционалното здраве и стабилност на децата си, а не само за собственият си кеф.
48
Не е посочен 05.07.2013|09:49
Моля ти се, спри да четеш, след като не ти харесва. На другите може да им е интересно. Не мога да повярвам, че сте такива мазохисти! Хем не ви харесва, хем го четете, хем мрънкате непрекъснато, защото не ви харесва.
47
Не е посочен 04.07.2013|20:42
И, докато аз се уча да се справям сама и приемам новите си предизвикателства едно по едно, той вече е уредил новия си живот, в който няма НИКАКВО място за мен - е, добре тука не я разбирам. Всеки има право на нов живот след развода.
46
Не е посочен 04.07.2013|19:19
Историята на Лора е интересна и е чета с интерес.
45
Не е посочен 04.07.2013|15:20
Или пък е съпругът й?! Твърде емоционално е да бъде написано от страничен наблюдател на цялата тази история.
44
Не е посочен 04.07.2013|14:26
Чудя се дали ти не си любовницата на пича - много тъпотии си изписала!
43
Не е посочен 04.07.2013|14:24
Интересно четиво.
42
Не е посочен 04.07.2013|13:48
Не са съвсем преживяни нещата,но ще се потушат страстите.
41
Не е посочен 04.07.2013|13:45
В повечето случаи именно то е повод за развода...
40
Не е посочен 04.07.2013|13:45
е,ние чакаме да историята с появилия се младеж на хоризонта :Р
39
Не е посочен 04.07.2013|13:39
Не е лесно да си разведен, сякаш, надявам се ако мина през това мъжът ми да си няма гадже хаха
38
Не е посочен 04.07.2013|13:38
Всеки път като чета материалите на авторката някак си оставам със страшното усещане за някакво огорчение, сякаш още не го е надмогнало този момент.
37
Не е посочен 04.07.2013|13:11
нормално е всеки да трябва да се научи да свикне със свободата която има. ;0
36
Не е посочен 04.07.2013|13:10
Явно не се толерират неодобрителни коментари, защото рискуваш да те обявят за малоумна... Кой е по-малоумен, не знам.
35
Не е посочен 04.07.2013|13:02
Невероятно!
34
Не е посочен 04.07.2013|12:48
Това е просто страхотно, ще има и нови материали!
33
Не е посочен 04.07.2013|12:39
Оооооооо, поредица!
32
Не е посочен 04.07.2013|10:18
Не знам дали може да се използва правилно понятие като щастливо разведени...мисля, че не е особено правилно.
31
Не е посочен 04.07.2013|09:51
Прави ми впечатление, че авторката все още проявява собственическо чувство към съпруга си, което не е особено здравословно.
30
Не е посочен 04.07.2013|09:34
Много е трудно да се намери балансът в едни такива отношения,винаги някой е крив,и колкото и да се опитваме да излезем силни и независими,толкова по-трудно се получават нещата.
29
Не е посочен 04.07.2013|09:19
Защо,интересно е това е рубрика от типа на "Секса и града"много ми допада идеята и има над какво да се замислим.
28
Не е посочен 03.07.2013|20:15
Права си, а и ангажимента към децата в повечето случай е на жената след развода.
27
Не е посочен 03.07.2013|20:12
Със сигурност сега не й е по - лесно от преди.
26
Не е посочен 03.07.2013|18:02
Здравейте Лора.Бих искала да Ви обърна внимание на няколко неща: Вие сте майка на вашите деца - прекрасно.Но това Ви прави 50% родител,другите 50% са на бащата на Вашите деца.Някак много егоистично намирам Вашето изказване "не смятам че децата трябва да я познават...". А защо Вие смятате че трябва да вземете решение дали децата МУ да се познават с дамата с която той има връзка(без значение на колко е години тя),и да така е-него го поставяте в твърде нечестна ситуация на избор,с кого да избере да е - това се нарича манипулация чрез децата.Колкото и невинна да е ситуацията в която Вие сте задържани на работа,ТОЙ трябва да реши сам дали да вземе децата СИ и новата си спътница и да излязат задно.Опита Ви за присъствие в новия му живот е очевидна.И наистина не е приятно бившия/та да си позволява да звъни в толкова интимно време 22-23h.Вие сте се развела с него,какво ще прави и как ще живее от тук нататък е негов проблем и не намирам причина да бъде обсъждан или съобразяван с Вас.Свикнали сте както казвате да вземате еднолични решения по някои въпроси но сега се налага да се съобразявате с него - налагало се е и преди,но не сте го правили и ако той тогава си е мълчал за да има мир ,сега има пълното право да има собствено мнение и да иска да бъде чуто и съобразено.Разходите - както казах сте 50% на 50% и двамата родители ,и двамата по равно плащате за отглеждането на децата ви.Неговата заплата вече не в полза на семейството защото той вече няма такова,и поради тази причина му се налага да има и лични разходи(наем на жилище,сметки,кола...и т.н) ,и няма как Вие да продължавате свободно да се разполагате с нея,пък било то и за децата.По-добре е да свикнете с мисълта че от тук нататък Вие ще бъдете все по-нежелана в неговия живот,децата ОК,но Вие не сте децата, само те имат място в новия му живот.Той се е развел с Вас...и колкото повече се опитвате да заемате някакво място което сте изгубили,толкова повече ще ВИ отхвърля.Това че му "доставяте" децата не е обидно,и той може да не иска да стъпва в дома който е напуснал,или в по-лошия случай е бил изхвърлен от там. Мъжете са живи мислещи и чувстващи същества,не го забравяйте.Успех:)
25
Не е посочен 03.07.2013|17:56
О не! Нали свърши!?!?
24
Не е посочен 03.07.2013|16:48
А ти кога ще се спреш с твоите малоумни коментари?
23
Не е посочен 03.07.2013|16:09
Много си права за това.
22
Не е посочен 03.07.2013|16:01
Интересно е да;) Ама малко по-забавно мисля, че трябва да стане! Все пак това не е турски сериал:)
21
Не е посочен 03.07.2013|16:01
Дано не ми се налага да си спомянм за тези съвети един ден, ама нищо не се знае!
20
Не е посочен 03.07.2013|16:00
Ааа н мерси, и втори живот да имах, искам да съм си жена;))
19
Не е посочен 03.07.2013|15:50
А ти се спри с малоумните си коментари!! Прозираш бе!!!
18
Не е посочен 03.07.2013|15:50
Ти си малоумна!!!
17
Не е посочен 03.07.2013|15:49
Няма да е зле да се намери някаква златна среда в която да се поддържат едно отношения на добро ниво. Нека децата има усещането, че двамата имате добри отношения до последно, докато не разберат истините сами.
16
Не е посочен 03.07.2013|15:48
"Оказа се, че трябва да уведомявам баща им за ангажиментите си минимум 2 дни предварително. Странно обаче как да знам толкова по-рано, че ще ми изникне спешна ситуация, която налага да не мръдна от бюрото си до 23 часа, примерно." - Няма как да, но явно на него трябва да му е удобно най-вече, не на теб:)
15
Не е посочен 03.07.2013|15:47
Урок №3 – Когато сте заедно, всичко е "както преди". -0 Ами ако не е положил усилия да се промени някак си, няма как да не е същия;)
14
Не е посочен 03.07.2013|15:47
Не мога да разбера ти насила ли си тук?!!!!
13
Не е посочен 03.07.2013|15:39
Лора, а спри се вече де
12
Не е посочен 03.07.2013|15:31
Май така излиза.
11
Не е посочен 03.07.2013|15:30
здрасти, Лора, пишеш увлекателно, ще чета;)
10
Не е посочен 03.07.2013|15:00
За съжаление, когато има и деца на хоризонта няма как човек просто така да затрие този човек от живота си и да не се съобразява отново с него.
9
Не е посочен 03.07.2013|14:40
какъв ти е проблема.като не ти е интересно недей да четеш.някой да не би да ти е опрял нож в гърлото и да те кара да четеш , че заради това се молиш да спре да пище . какво ти пречи
8
Не е посочен 03.07.2013|14:39
то ако така успявахме д научим уроците на живота ....
7
Не е посочен 03.07.2013|14:30
моля ти се, спри вече
6
Не е посочен 03.07.2013|14:24
те мъжете за какво ли им пука , само за тях самите , разбира се че бързо ще продължат живота си като не им пука за предишния
5
Не е посочен 03.07.2013|14:14
Ами така излиза,да интересна е историята и има поука от нея:)
4
Не е посочен 03.07.2013|14:13
Много им е лесно на мъжете,пак минават по-безболезнено от нас през едно такова нещо.
3
Не е посочен 03.07.2013|13:58
Не винаги се развиват така нещата след развод, но понякога става така, има обаче и случаи, в които бащата изобщо не се интересува и не потърсва децата си, не знам кой от двата варианта е по-добър.
2
Не е посочен 03.07.2013|13:49
а сега де , края на този епизод ме изуми , "останете си женени" . в крайна сметка разведени са и потвърждава че е трябвало да се случи това , все пак свикват все още , но ще се нагодят и ще си продължат живота по някакъв начин
1
Не е посочен 03.07.2013|13:47
:D Мъж да си в наши дни!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay