Синдромът на Принцесата

Спящата Красавица и Пепеляшка възпитават в суета

Доста трудно е за една майка да си представи какво лошо има в това да разрешава на малкото си момиченце да се облича като Принцеса или да си играе с Барби.

Нова книга обаче разказва за опасното послание, което носят приказните истории за прекрасните принцеси и техните красиви и винаги от знатно потекло принцове.

В книгата си "Princess Recovery" детският психолог Дженифър Хартщайн съветва родителите как да възпитат и отгледат здрави дъщери, които сами да напишат края: "и заживели дълго и щастливо".

Психоложката е убедена, че децата от двегодишна възраст си създават нереалистични представи за образа на жената от книжките с приказки и филмчетата на
Disney. Представи, които на по-късен етап от развитието могат да нанесат сериозни поражения върху самочувствието и Аз-концепцията им.

Доктор Хартщайн споделя професионалното си мнение, че любими истории, като тази за Спящата Красавица и Пепеляшка, създават представи у момичетата, че ако са достатъчно красиви и имат хубави дрехи и обувки, любовта ще ги открие (а не те нея). Авторката нарича това явление "Синдромът на принцесата".


Посланията в тези приказни истории правят изключително трудно за децата да разберат, че интелектът, добротата и щедростта са по-важни ценности от външния вид.

Психоложката вижда в сестрите Кардашиян една съвременна и съвсем реална версия на принцесите от приказките. Опасности за себевъзприятието на подрастващите крият както куклите Барби и образите в магичните разкази, така и известните личности, на които децата подражават.

В омагьосания кръг на суетата се крият хранителните разстройства, душевните болести, а в най-добрия случай - ниското самочувствие и меркантилизацията.

92 17
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 22.02.2012|01:04
Нещо не сте разбрали. Не става въпрос за доброто и злото, които формират ценностната им система, а за точно този идеологизиран образ - красивите винаги са на почит, харесвани, заживели щастливо, а грозните по моите наблюдения - или будещи съжаление или отхвърлени от обществото като изроди. Така че, ДА, Доктор Хартщайн е права, казвам го като психолог.
5
Не е посочен 28.01.2012|21:55
В Българските сакрални приказки, които вашата психоложка очевидно грешно тъллкува по ред причини, принцесата е образ на безсмъртната душа. Душа която живее в кула от слонова кост , да кажем и чака някой да я освободи. Целта е да заложи стемеж към търсене на висши /горе/ ценности от аз-а или принца/рицар, който е долу и това да доведе до израстване. Другите Дисни тълкувания са плод на консуматорките Ви женски мозъчета. П.С. Някой знае ли защо джуджетата са 7 ?!
4
Не е посочен 12.01.2012|11:09
Точно чрез тези приказки се формира ценностната система на децата, започват да разграничават доброто от злото, правилното от неправилното, добрите и злите герои, та нали от времето на бабите ни на децата са се пеели песнички и са се разказвали приказки...защо трябва да спрем да го правим сега- нима е по-добре да им пуснем филм на ужасите по тв канала или някоя драма, за да ги въведем от малки в реалността....няма смисъл, те сами ще се сблъскат с нея не им е нужна особена подготовка а и човек никога не може да бъде достатъчно подготвен за това, което ще му се случи, така че аз съм ЗА приказките
3
Не е посочен 12.01.2012|11:04
Да, може би наистина се деформира детското съзнание, живеейки с мисълта за тези приказки и най-вече как принца идва на бял кон да я вземе и те заживели дълго и щастливо до края на живота си....е, в живота не става точно така, даже изобщо няма такъв принц на бял кон, но защо пък да лишаваме децата си от илюзиите за доброто, те ще имат достатъчно възможности да се сблъскат с жестоката реалност, но нека поне детството им е щастливо.
2
Не е посочен 03.01.2012|23:24
Точно на тази тема писах свободно избираемо есе, но тогава не знаех, че е научно доказано :) Щях да затвърдя гледната си точка, ако го знаех :)
1
Не е посочен 03.01.2012|18:38
Явно съвременната Пепляшка не е добро и трудолюбиво момиче, нито пък Бела е мила и състрадателна. Явно са ги превърнали в тъпи кифли, които по цял ден седят пред огледалото и се чудят кога ли ще дойде принцът, за да превърне идеалния им живот в още по-идеален. Жалко. От сега сядам да пиша приказки как животът обикновено те нае*ава ако си добър и как трябва да си гадното копеле ако искаш да преуспееш - за да имам време да ги изпипам и да възпитавам децата си с тях - за да не се разболеят от душевни болести или хранителни разстройства. Гениално!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay