Традиционни мартеници в Националния етнографски музей от днес до 5 март

Традиционните мартеници са различни

Традиционни мартеници в Националния етнографски музей от днес до 5 март

От днес, 18 февруари, до 5 март в Националният етнографски музей бялото и червеното са преобладаващи цветове. Причина е изложбата-базар "Мартеници", в рамките на която ще се предлагат оригинални произведения на майсторки на народните художествени занаяти. Целта е да се обърне повече внимание на традицията, защото през последните години навсякъде около нас се продават фабрични копия на традиционните амулети, които българите от векове подаряват на най-близките си на първи март.


Мартениците не са просто евтин подарък, те са символ на надеждата за плодородна година, на здравето и радостта, на обичта и доброжелателството. Вплетената в тях символика съхранява вековната културна история на българина и мечтите на стотици поколения.


За тези, които искат сами да изработят своите мартеници, както са правели техните баби и прабаби, на 23 и 25 февруари между 10:30 и 12:30 ч. ще се организира ателие, в което майсторките ще споделят знанията и уменията си с всеки желаещ.


Националният етнографски музей се намира в София, пл. "Княз Александър І" № 1 (Княжески дворец). Цената на билетите за изложбата-базар "Мартеници" е 3 лв. за възрастни и 1 лв. за ученици и пенсионери, а работното време за февруари е от 10:00 до 16:00 ч. и за март - от 10:00 до 18:00 ч.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay