Убиец с три букви

Лечението на рака е възможно, нужна е превенция

Убиец с три букви

Рак. Самата дума звучи сякаш нещо върви наопаки. И вместо да се предпазим, ние се уповаваме на силата на позитивното мислене с реплики от сорта на "Това няма да се случи на мен”. Голяма грешка. Броят на пациентките с диагноза "рак на гърдата” се увеличава с всеки изминал ден. Заболяването може да засегне всички жени над 20 години. В България новозаболелите са средно между 3100 и 3400 годишно. А 1100 от тях умират. 

Има и добра новина. Съществува начин да се предпазите от развитие на болестта и той се нарича "превенция”. Ранното откриване на рака на гърдата може да спаси живота ви!

В Средновековието са се борили с него чрез доста примитивни методи - хирурзите от едно време са атакували рака на гърдата с огън, киселина и дори пристягане с ремъци. Сега медицината може да се справи със заболяването. Когато ракът се открие навреме, той е лечим в 97% от случаите. Проблемът е, че в България само 14% от диагнозите се поставят навреме. За сравнение, в Западна Европа и САЩ този процент е над 50.

Отделете време за себе си и извършвайте всеки месец преглед на гърдите си сами. Така може да уловите още първите симптоми на опасното заболяване.

Самопреглед на гърдите 

След навършване на 20 години, всяка жена трябва да привикне да прави т.нар. "месечен самопреглед” на гърдите си. Най-подходящото време за това е седмицата след приключване на месечния цикъл. 

Приберете ръцете си до тялото и застанете пред огледалото. Огледайте внимателно бюста си - първото важно условие да забележите каквито и да е промени по гърдите си, е да ги познавате добре. Вдигнете ръце над главата си и огледайте отново. След това поставете ръце на ханша и стегнете мускулите на гръдния кош. Внимателно разгледайте формата на гърдите си и следете за всяка необичайна промяна.

Когато сте под душа, насапунисайте ръцете си. Поставете лявата ръка на тила. Пръстите на дясната приберете един до друг и започнете да ги движите с леко притискане по цялата ви лява гърда. Повторете същото и за дясната. Нежно притиснете зърната на всяка гърда между палеца и показалеца си, за да проверите за секрет.

Убиец с три буквиТрябва да се консултирате със специалист, ако забележите промяна:

  • във формата и големината на гърдите, но не се притеснявайте, ако едната ви гърда е по-голяма от другата, защото това е напълно нормално. 
  • във вида на зърната - ако около тях има обрив или набръчкване или при натискането им се отдели кръв и секрет, също посетете лекар. Все пак имайте предвид, че зърното понякога отделя малко секрет, без това да е повод за притеснение.
  • в начина, по който усещате гърдите си - ако се появят странни бучки или изпитвате болка в гърдите, отидете на преглед. Не бързайте обаче да изпадате в паника. Повечето подутини и промени във формата на гърдите са безопасни кисти, които се лекуват лесно.  

Рискови групи
Има още един начин за превенция на рак на гърдата, освен самопрегледа. Определени групи от жени са по-предразположени към това заболяване. Ако сте на възраст над 40 години, в рода ви е имало раковоболен или сте имали ранна менструация/късна менопауза, то трябва да посещавате по-често своя лекар и да следите внимателно състоянието на гърдите си.

Мутацията на клетките при раковите заболявания се ускорява от всякакви външни влияния - от рентгенови лъчи до хормонални промени по време на месечния цикъл и бременността. Лечението включва хирургическо премахванне на тумора и лимфата, както и хемодиализа, подлагане на радиация или хормонална терапия. Ако диагнозата е "ductal carcinoma”, положението не е критично - това означава, че ракът все още не се е разпространил.

Какво друго може да направите за себе си?
Наистина имайте предвид историята на заболяванията в семейството ви. И по майчина, и по бащина линия. Ако някой ваш роднина е бил диагностициран преди да навърши 40 години, може докторът да ви предпише годишна мамограма след като навършите 30.

В случай, че има съмнение за раково заболяване и ви пратят на рентгеново облъчване, трябва да имате пълно доверие на лекуващия ви лекар. Само ако резултатите от терапията повлияят вашето състояние, си заслужава да поемете риска от лъчението.

Редовните физически упражнения, намалената консумация на мазнини и контролирането на теглото допринасят за намаляването на риска от заболяването. Статистическата вероятност една жена да развие рак на гърдата през своя живот е едно към седемнадесет. И все пак с напредването на възрастта, рискът се увеличава. След навършване на 40 години, освен самопреглед и посещение при лекар, жената трябва да си прави и профилактичен мамографски преглед на всеки 3 години. Мамографското изследване продължава около 20 минути. То е безболезнено, но може да ви причини лек дискомфорт. За да избегнете това, не правете мамография непосредствено преди или по време на месечния си цикъл.

Ако имате някакви съмнения отностно здравето на своите гърди, може да се обърнете към специалистите в Национална специализирана болница за активно лечение по онкология, София, ул. "Пловдивско поле” № 6, тел. 02/ 9714898, 02/ 720654
123 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 15.04.2012|16:13
Ракът не е страшен. Има лекарства от хилядолетия за него. Човек може да си ги приготви в домашни условия.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay