Любов по време на рак

Когато си уязвен и нещастен, бягаш в онази си слабост, в която се чувстваш най-сигурен

Любов по време на рак

Попаднах на книгата "Отива една жена при лекаря" на холандския писател Рей Клуун по необичаен начин. На плажа едно момче я изхвърли в коша, защото краят не му хареса – бил тъжен. Да, краят е тъжен. Краят е смърт. Това обаче е предизвестена от първия ред смърт – на една жена, болна от рак. Въпреки това, основната тема на книгата не е за несправедливия край на един човешки живот, а за любовта. "Романът разказва противоречива приказка за любовта", казва самият автор.

Противоречива е, защото главният герой – Стейн, е мъж, който, след като разбира, че жена му е неизлечимо болна, не открива в себе си любовта, която му се иска. Той мрази болниците, химиотерапиите и се мрази за това. Той изневерява на жена си неколкократно по време на нейната болест, както го е правил и преди това, по време на целия им съвместен живот.

В отговор на читателите, които биха осъдили героя, Клуун заявява, че в тихи води е лесно да имаш ценности. Когато се разрази бурята обаче става ясно колко се придържаш към тях. Една трета от връзките се разпадат през първата година, след като се разбере, че един от партньорите страда от неизлечима болест, казва Клууни, цитирайки психологически изследвания.

Когато си уязвен и нещастен, бягаш в онази си слабост, в която се чувстваш най-сигурен. За Стейн това са авантюрите му с други жени, за други мъже – алкохолът или пък страстта към колекциониране на марки, обяснява авторът.

Клуун признава, че книгата е автобиографична, без да е на 100% достоверна. Тя разказва неговите емоции и чувства от момента, в който разбира, че жена му Юдит (героинята ѝ в книгата се нарича Кармен) е болна до нейната смърт. Единственият образ, който е едно към едно с действителността, е този на съпругата му – красива, интелигентна, със страхотно чувство за хумор.

Въпреки противоречивите чувства в началото на болестта, авторът заявява, че последните няколко седмици, в които е бършел повръщаното на жена си, за него са били награда. Именно през тях е научил повече за любовта, отколкото през предишните 30 и следващите 10 години от живота си. Преодолял е собственото си его.

10 години по-късно Клуун е отгледал дъщеря им Ева, която е била 3-годишна, когато Юдит умира. Женен е за жена, която признава, че е срещнал преди смъртта на съпругата си, и е сигурен, че любовта е смисълът на живота, колкото и клиширано да признава, че звучи това.

Писането, започнало като терапия за преодоляване на мъката и справяне със смъртта, му носи огромен успех. Авторът има шест издадени романа, четири от които преведени на български - "Отива една жена при лекаря", "Без нея", "Помощ, забремених жена си" и "Бог е лудост". "Отива една жена при лекаря" е една от трите най-продавани книги в Холандия за всички времена с тираж над един милион. Романът е екранизиран и филмът също има огромен успех – над милион гледания само за първите шест седмици.

В България книгите на Рей Клуун се издават от "Жанет 45". Издателството беше и организатор на срещата на писателя с българските му читатели, която се състоя в Театрална работилница "Сфумато" вчера, 28 септември.

45 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 10.01.2012|15:54
съкрушителна история, но защо??? Защо трябва да се поучим след смъртта на някой, който ни е обичал и ни е дарил с дете? Защо трябва цената да достигнем разума си да е един човешки живот, защо трябва да осъзнаем че сме обичали някого чак след като безвъзвратно сме го изгубили и да си присвоим постижението, че сме отгледали собственото си дете....
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay