Увеличил се е броят на мъжете, които вършат домакинска работа

Равенство на половете в бърсането на прахта и пазаруването

Увеличил се е броят на мъжете, които вършат домакинска работа

През последния половин век в европейските страни се е увеличил броят на мъжете, които се занимават с грижите за дома и бита.

Това констатират учени от Оксфордския университет, чиято статия е публикувана в списание Demographic Research.

Учените установиха общото време, отделено за къщната работа между половете в страните от Европа за периода 1961-2011 година. Във Великобритания жените са намалили къщната работа със 121 минути през посочения период. От друга страна, силният пол отделя все повече време за бърсането на праха, пазаруването или чистенето с прахосмукачката. В страните от Северна Европа, особено в Норвегия и Финландия, най-отчетливо се наблюдава тенденцията за равенство на половете в грижите за дома. Признак на тази тенденция е увеличаването на броя на мъжете домошари.

Все пак за половин век жените отделяли средно повечко време от мъжете за къщната работа. В това отношение испанките и италианките "бият" жените от други страни. И все пак промени има и тук. Ако през 1980 година италианките отделяха за дома годишно 243 минути повече от силния пол, през 2008 година разликата падна до 183 минути.

Източник: БГНЕС

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay