Умен начин да представите ядките на детето

Умен начин да представите ядките на детето

Чакате, докато бебето ви е достатъчно голямо, за да въведете в храненето му ядки? Може да не ви се наложи. Според скорошна препоръка на Американската академия по алергия, астма и имунология, силно алергенните храни като ядки могат да бъдат въведени в диетата на бебето още на шест месеца. 

Забавянето на ядките и другите силно алергенни храни като соя, риба, морски дарове, млечни продукти, яйца и пшеница не помага да се предотврати хранителна алергия в бъдеще. Всъщност някои изследвания показват, че въвеждането им рано може да намали риска децата да станат алергични към тези храни по-късно в живота.

Ядките са богати на полезни мастни киселини, витамин Е и протеини и са перфектна храна за бебета, които се нуждаят от много добро хранене за правилен растеж и развитие. Никога не давайте на децата си цели ядки, преди да са навършили поне 5 години. Също така избягвайте да давате фъстъчено масло на бебето си с лъжица, тъй като това също може да представлява опасност от задавяне.

Смесете една или две чаени лъжички бадемово или фъстъчено масло в купа със зърнени храни, кисело мляко или ябълково пюре. Уверете се, че сместа не е прекалено гъста и я разбъркайте добре, преди да я дадете на бебето си.

Разстелете бадемовото, фъстъченото масло върху парче препечена филийка и я поднесете на вашето дете без прибори. Дори бебета, които са на възраст от 6 до 7 месеца, могат да поднесат храна в устата си, за да я смучат или гризат. Възможно е да не успеят да отхапят парче от хляба, но ще оближат маслото, богато на омега-3.

Обичате печенето? Заместете една четвърт от брашното със смлени бадеми, когато правите мъфини или палачинки. Това ще доведе до по-плътна текстура, но закуската ще бъде по-богата и по-питателна.

Добавете чаена лъжичка песто с ниско съдържание на натрий или без сол, приготвени с борови ядки, шам-фъстъци или орехи в пюретата, яхниите и супите на вашето бебе. Не се страхувайте да сложите малко чесън в пестото. Много бебета се наслаждават на малко повече подправки и това учи техните вкусови рецептори да оценяват повече вкусове за пораснали.

Вместо да използвате зехтин или масло, сложете в юфките или макароните на бебето чаена лъжичка фъстъчено масло. Нека детето яде без прибори. Изберете грубо смлени ядки, за да може детето да се храни по-лесно.

Смесете банан със супена лъжица масло от кашу и поръсете с канела за лесен десерт или лека закуска да вашето бебе или за себе си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay