Факти за животинския секс, които не знаехте

Няма да повярвате какви изненади крие природата из дълбините на своята фауна

Факти за животинския секс, които не знаехте

Сигурни сме, че всички вие знаете за поне един животински вид, който е "дарен” с меко казано странен начин на съвкупление. Като например женските богомолки и паяци от вида черна вдовица, които убиват мъжкия веднага след контакта. Днес обаче ще обърнем внимание на факти, отнасящи се за животинския секс, за които едва ли сте подозирали.

Например принаглежащото към австралийската фауна животинче Antechinus, което прилича на миниатюрно мишле, прави секс буквално до смърт. Представителите на този вид от мъжки пол действат толкова интензивно по време на първия си разможителен период, траещ между две и три седмици, че обикновено накрая не доживяват следващия такъв. В случая е интересно да се спомене, че за разлика от повечето животни, които "свършват работата” за секунди, при Antechinus една сексуална сесия продължава средно около 14 часа и сред последствията от нея се нареждат вътрешни кръвоизливи, гангрена и тотален срив на имунната система.

Представителите на така наречените китайски плодови прилепи от женски пол пък "даряват” партньорите си с орални ласки по време на секс. Според учени от източната страна, това се случва в 70% от случаите на съвкупление, защото това им осигурява по-дълготрайно сношение.

Любопитно е и това, което се случва с мъжките австралийски ехидни по време на размножителен период. А именно - размерът на тестисите им се увеличава със средно 200%.

Факти за животинския секс, които не знаехте
А знаете ли какво се случва, когато пчелите правят секс? В момента на еякулацията гениталиите на мъжкия екземпляр буквално се пръсват, той пада безжизнен, а част от пениса му остава завинаги у женската.

Мъжките хипопотами имат "ароматната” практика да привличат женските с... изпражненията си. Когато са разгонени, те дефекират възможно най-често, разпръсквайки "освободения товар” на възможно най-голяма площ, за да улеснят максимално хипопотамките в търсенето.

Факти за животинския секс, които не знаехте
Най-тъжна е сексуалната съдба на папагалчетата какапо. Те не могат да летят и трудно ходят, затова когато мъжкият падне в плен на сексуалния нагон, единственото, което му остава, е да изкопае дупка в земята, да се настани в нея и да започне да издава пронизителни крясъци, с които да привлече женската.

Тук обаче идва вторият проблем - тези птички също така се славят с лош слух и почти липсващо чувство за ориентация. По тази причина дори и женската да успее да чуе мъжкия, тя едва ли ще може да го открие.

В крайна сметка след близо три денонощия, изпълнени с непрестанни крясъци, мъжкият решава, че ще се оправя сам, защото сексуалното му желание е достигнало крайния си предел. А предвид, че размерът на мозъчето му се конкурира с този на аспиринче, сам може да означава опит за секс (най-често неуспешен, а често и смъртоносен) с: растение; скала или камък; друг животински вид, стоящ по-горе в хранителната верига.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

16 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 23.04.2014|15:53
Доста интересни факти, но и преди дори са давали предавания за тях.
1
Не е посочен 22.04.2014|09:56
Интересни факти са тези.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay