Фън Шуй в модерния свят – действа ли наистина?

Същността на системата се крие в баланса и хармонията. Създава равновесие, но без да се превръща в мания

Фън Шуй в модерния свят – действа ли наистина?

Ана Йовчева обича да пишe – това успокоява търсещата ѝ природа и подрежда вътрешния ѝ свят. Чувства се най-удовлетворена, засягайки теми, които вълнуват не само нея, а и още други любопитни човеци. Както тя казва: "За какво сме създадени, ако не за да си помагаме?” 

Обича да споделя, както и да да провокира хората да се замислят. Да не гледат на нещата само от едната им страна, а да изследват. Да търсят най-доброто в живота и да започнат да дават повече от себе си.

Ана ще бъде гост на Jenite.bg през целия месец септември и всеки понеделник ще ви разкрива близките до светоусещането си теми, сред които и днешната - его, или тази част от нас, която някои приемат като враг. Но всъщност, то може да ни бъде приятел, стига да съумеем да го укротим. 

Замисляйки се, че Фън Шуй е на повече от 3000 години, вероятно започвате да се чудите дали все още действа. Наистина ли една толкова стара система може да бъде достатъчно ефективна към днешна дата сред толкова модерни технологии?

Може би е поостаряла модна тенденция и има нужда да се подобри значително... В крайна сметка, всичко надживява полезността си и се замества от нещо по-добро, ще кажете. Дали?

Фън Шуй в модерния свят – действа ли наистина?
Вероятно ключът към отговора на този въпрос се крие във факта, че Фън Шуй не е част от технологията. Това е философия. И във времето не остарява като някаква машина, а е нещо постоянно – като гравитацията или въртенето на планетите около Земята.

Древната китайска система е оцеляла в изпитанието на времето, защото се основава на истински методи, а не на развиващите се технологии. Нещата, които човек изобретява, остаряват в един момент; основните закони на Вселената остават завинаги непокътнати. Ето каква е тайната на дълголетието на Фън Шуй – лежи на неизменни универсални принципи.

И така, има ли ефект от цялата система? Ще действа ли в бъдеще? Ако е нещо добро, защо не всеки го приема и защо след 3000 години не се използва толкова много? Това са най-често срещаните въпроси на скептиците по отношение на древната китайска философия. И може би с право зададени.

Бих отговорила така: "Хората са различни”. В този свят нищо от философията на природата не е напълно прието. Всички велики религии, всички лечебни изкуства, всички философски школи имат и последователи, и противници.

Фън Шуй е част от един огромен пъзел, важно и изключително парче. Следва да се прилага само в конкретния му обхват и няма как да замени останалите елементи от нашето съществуване. Същността на системата се крие в баланса и хармонията. Създава равновесие, но без да се превръща в мания.

Действа ли в еднаква степен на всеки? И ако е така, как може да се докаже? Обичам познавателните и дори леко скептични въпроси, защото водят до есенцията и истината. А това е нещото, от което всеки търсещ информация има нужда, нали?

Отвъд възможностите ми е да докажа силата на Фън Шуй. Защото навлизаме в сферата на убежденията, а не в тази на количествено измеримите резултати. Всеки един от нас може да види ефектите и да се опита да облече процеса в някаква теория, но да дадеш доказателство, подобно на закона за гравитацията, може би е невъзможно.

Скоро попаднах на филма "Чудото на 34-та улица” (1947) с Морийн О'Хара и Джон Пейн, в който съдът се опитваше да докаже дали е истински мъжът, който твърдеше, че е Дядо Коледа. Разбира се, филмът е забавление, разказана история, но е чудесен пример за отговор на въпроса, опровергаващ мненията за Фън Шуй.

Фън Шуй в модерния свят – действа ли наистина?
Докато изписвам редовете, се сещам за един цитат на Хенри Форд, който казва: "Ако смятате, че можете или не можете нещо – и в двата случая сте прави”. Чували ли сте го? Ако не, прочетете го отново, за да вникнете в смисъла.

Убеждението е тясно свързано с вярата и способността ни да си представим нещата, които желаем. Възприятието и въображението са възможни, благодарение на способността ни да мислим рационално.

Можем да си представим всякакви прекрасни неща и да насочим творческия процес към действие, чрез което ще се осъществи всичко, в което вярваме. Тези принципи не са измислени от Фън Шуй. Това, което прави древната китайска система е да ги систематизира в процес, помагащ ни да ги приложим.

Всеки ли вярва в тях? Разбира се, че не! Както и не всеки вярва във Фън Шуй и възможната реализация на техниките, които се прилагат в тази философия.

Има хора, които с лекота приемат принципите и решават да ги последват. Други категорично ги отричат, а на трети просто не им пука. Едно от най-хубавите неща в това да сме хора е, че имаме свободна воля и изборът в какво да вярваме е само наш. А всички ние сме толкова различни.

Дали Фън Шуй може да се приложи в съвременния свят? Моят отговор е: "Да”. Тази философия може да подейства на всеки, който повярва, че тя работи и прилага техниките с положително убеждение.

Китайската система не зависи от времето. Не функционира по-различно в съвременния свят в сравнение с преди. Ако намеренията ни са силни и подхождаме с вяра към нея, древната философия може единствено да ни помогне.

Вие ще приемете ли Фън Шуй? Това преценете сами. Аз направих своя избор и предлагам и на вас да се потопите в необятния свят на китайската система, намирайки отговорите, които търсите.

А ако тази статия ви е била интересна и искате да следите гостуването на Ана, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

12 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



17
Не е посочен 27.09.2013|16:50
Така е,много хора са подчиняват на това течение.
16
Не е посочен 27.09.2013|16:49
Явно подхожда и то много добре.
15
Не е посочен 27.09.2013|16:40
Винаги съм харесвала този подход към обзавеждането на дома, в който има известна символика и философия.
14
Не е посочен 27.09.2013|16:15
Това е едно изксутво с което честно казано е трудно да се занимаваш. Аз си нареждам дома, както аз си го усещам;)
13
Не е посочен 27.09.2013|14:30
Много полезен сайт, наистина има доста готини идеи за дома, които могат да бъдат реализирани практически.
12
Не е посочен 27.09.2013|12:54
не ми представляват особено голям интерес.
11
Не е посочен 27.09.2013|12:52
Тази статуетка на дракон много ми харесва!
10
Не е посочен 27.09.2013|12:25
Не вярвам да действа.
9
Не е посочен 27.09.2013|12:23
Ако се чувствате добре у дома си, има смисъл да се прави!
8
Не е посочен 27.09.2013|10:34
Споделям мнението ти, за да му бъде на човек приятно в дома му разни философии не биха помогнали,освен ако не са философия и на душата му, а ако философията му е да има плакати на фолк певици,така да е :D
7
Не е посочен 27.09.2013|10:07
чих не ме влече този фън-шуй, ако фън-шуй е онова спокойствие вкъщи,то определено стереотипи ако ще и от най-източната част на света да идват не могат да ме съблазнят, ако не съм усетила нещата сама за което и да е било у нас, така че фън-шуй според мен човек носи в себе си :)
6
Не е посочен 27.09.2013|08:24
Честно казано съм далече от тази философия.
5
Не е посочен 26.09.2013|19:08
Мен също не ме влече.
4
Не е посочен 26.09.2013|16:55
Не се зарибявам по подобни неща.
3
Не е посочен 26.09.2013|16:24
Това си е цяло изкуство, по едно време бях започнала да чета на тази тема, ама си е скъпо удоволствие да спазваш всички принципи.
2
Не е посочен 26.09.2013|15:39
не ми допадат тези неща, не са в стила ми.
1
Не е посочен 26.09.2013|14:35
Аз не си падам по тези неща.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay