Цената на развода в Румъния струва 2380 евро

Свободата струва скъпо

Цената на развода в Румъния струва 2380 евро

Румънски град се опитва да откаже семейните двойки от развод чрез огромна такса, която трябва да заплатят пожелалите да разтрогнат брачния си съюз, научихме от БТА.

 

Преди няколко месеца в Румъния влезе в сила нов закон, който позволява двойките да бъдат развеждани от служители на общината. Всяка община може да определи таксата, което се изрази в огромни различия в заплащането за услугата.

 

В Сънджорджу де Муреш, градче с население от 8000 души, много от които католици, разводът струва 10 хиляди леи (2380 евро) или около 60 на сто от средната годишна заплата.

 

Това е 2000 пъти над таксата в Букурещ, посочва агенцията. Представители на кметството в града обясниха, че огромната сума има за цел да обезсърчи двойките, планиращи развод.

 

Според тях мярката действа, като се има предвид, че три семейни двойки са се отказали от развод, след като видели каква сума трябва да платят.

 

Ние смятаме, че идеята на новият закон е доста... необмислена. Едва ли им отваряме очите, на властите, но те нали знаят, че това че не са подписали разводни документи, а са се прибрали вкъщи с 2380 евро спестени, не значи че няма да бъдат разделени, в по-истинския смисъл на думата.

 

Развода е интересна концепция. Религията е доста ограничаваща в това отношение, но нали все пак, това ѝ е работата. И въпреки това, сме по-склонни да сме против развода заради нея, отколкото заради пари, които общината иска да прибере.

 

Вече всичко става платено, дори желанията, смъртта на чувствата и изневярата са оценени в хиляди евро, в средна работна заплата.

 

Сякаш живеем в демокрация, но някак тя все ни подминава. Вероятно преувеличаваме проблема и наистина идеята на общината не е да съхрани любовта, а да изкара някой лев, но нямаше как да не ни прави остро впечатление... като жени, в 21 век. 

 

Защото каквато и да е истинската причина за тази "такса-развод", не е редно. Всеки човек се ражда свободен и носи отговорност за своите действия и решения. Вярно е, че всичко си има граници, дори свободата. Но тук говорим за груба намеса в правото на свобода – да избереш вече да не бъдеш с даден човек и то да платиш прескъпо за това.

 



0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay