Честита Баба Марта!

Честита Баба Марта!
pixabay

Честита Баба Марта! Бъдете бели и червени, румени, засмени! 

На днешния ден закичваме близките си с усукани бял и червен конец, който е символ на здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие. Белият цвят е символ на чистота, невинност и радост. А червеното е цвят на жизненост, здраве и любов. 

Връзването на мартенички е една от най-хубавите български традиции, а днешният празник е радост за малки и големи. Носи усещането за настъпване на пролетта! 

Прочетете легендата за Баба Марта:

Живяла Марта със своите братя далеч, далеч в планината. Братята ѝ носели едно и също име – Сечко. Само че единият наричали малък, а другият – голям Сечко.
От високата планина те виждали и чували всичко, което ставало по земята. Усмихвала ли се Марта погалвала и тревички, и гадинки. Стопляла простора с благата си усмивка, златно слънцето блестяло, прелитали весело птичките.

Веднъж една пъргава млада невеста подкарала овчиците си в планината тревица стадото да попасе, птички се обадили, топло слънчице огряло.

– Не извеждай, булка, ваклушите на паша, рано е! – думал ѝ свекърът, стар стария. Преживял бил много той и мъдро можел да поучи. По слънцето познавал старецът кога ветровете ще завеят, по месеца разбирал кога дъжд ще захване, кога град ще бие, кога зла зима ще вилнее.

– Кърпикожусите цъфтят сега, снахо – топло ѝ напомнил старецът. – Това е цвете лъжовно, не прецъфти ли, не му вярвай, кожухчето не сваляй!

– Ей, тейко, какво ще ми стори толкоз Марта? Тя е жена и зло на жена не може да направи – казала невестата и подбрала козите и овцете към планината.

Дочула тези думи Марта и тежка ѝ мъка домъчняла. Нищо че е жена и тя можела да покори слънцето като братята си, и тя имала сила хали и бури да посее, и тя знаела кога слънчев благодат да прати. Какво от това, че жена ѝ думат! Не минало много. Тъмни облаци надвиснали над планината. Ветровете забухали безмилостно напъпилата гора, леден сняг зашибал, захванала люта зима. Сковала се земята, замлъкнали птиците, секнал ромонът на ручея. А непокорната млада овчарка така и не се върнала. Тя останала вкаменена заедно с овчиците си горе в планината.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay