Щастието в брака се дължи на самозаблуда

Заблудата е тайната на щастливия брак

Щастието в брака се дължи на самозаблуда

Всеки понякога се е чудил на една или друга двойка - "Какво намира в него тази жена, която е в пъти по-красива от съпруга си?" или "Защо този привлекателен и добре сложен мъж е с тази нисичка и закръглена жена?".

 

В немалко случаи разрешаването на загадката се крие в една дума: самозаблуждение.

 

Хората, които са били поне малко заблудени в представите си за своите партньори преди сватбата, са доволни от брака си средно три години по-дълго, отколкото тези, които гледат реалистично на своята половинка.

 

До този извод се стига в ново изследване, публикувано в специализираното издание Psychological Science.

 

Изследователи от Университета в Бъфало наели 222 двойки, подготвящи необходимите документи за сключване на брак, и ги включили в изследване, в което на всеки шест месеца в продължение на три години трябвало да попълват информация за себе си, за партньора си и за брака си. След това сравнили самостоятелните рейтинги на анкетираните, съставени от оценките, които им дали техните половинки по отношение на интелекта, креативността, спортните умения и т.н.

 

Оказало се, че по-щастливи в брака са тези, които имат свръхпредстава за партньорите си. "Хората са много добри в променянето на определенията, които дават за това как искат да виждат себе си и как да виждат другите", казва авторката на изследването Сандра Мъри, цитирана от Boston.comПо думите ѝ те могат да решат, че половинките им са перфектни за тях, дори и ако на пръв поглед не си пасват като двойка.

 

Да гледаш на партньора си с розови очила може да помогне за защита срещу спада в удовлетворението от брака. А понижението става факт почти веднага след завръщането от медения месец. Ето защо според изследователите има смисъл двойките да бъдат насърчавани да запазят "позитивните си, нереалистични представи" един за друг, за да останат доволни от връзката си по-дълго време.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay