Южна Каролина готви смъртно наказание за жените, които направят аборт

Южна Каролина готви смъртно наказание за жените, които направят аборт

Републиканците от Южна Каролина внесоха законопроект, който може да наложи смъртно наказание на жени, които правят аборт.

Мнозина виждат в това пряка заплаха за жените. Говорителят на Planned Parenthood заяви: "Това е особено тревожно, защото би наложило смъртно наказание на жени, които правят аборт." Освен това се казва, че законопроектът премахва всички изключения, включително за изнасилване, аномалия на плода и дори здравето на бременната жена.

"Ако го наречем живот и го дефинираме като живот, тогава защо някой, не само майките, защо някой трябва да може да отнема този живот?", казва Роб Харис от Спартанбург, който стои зад законопроекта.

Законопроектът би "гарантирал, че на неродено дете, което е жертва на нападение, се предоставя еднаква защита съгласно законите за нападение на държавата".

Харис заявява, че жените, които са били жертви на насилие, могат да посочат аргументите си, като свидетелстват.

Очаквано, този законопроект получи доста отрицателни коментари в социалните мрежи, като потребител в Reddit написа: "Те са ТОЛКОВА про-лайф, че ще те убият, ако направиш аборт".

Повечето отзиви са против републиканците, както един човек написа: "Те използваха нашата 10-та поправка като оръжие, за да създадат свои собствени малки христофашистки адски дупки в нашата страна, което е крещяща измяна".

Законопроект 3549 е поправка към Закона за пренатална равна защита на Южна Каролина от 2023 г. Той би определил дори неродено бебе  като "човек", независимо от етапа на развитие.

Не всички консерватори виждат смисъл в този законопроект. Част от тях смятат, че трябва да има някои изключения. Мнозина определиха закона като страшен и варварски. Още по-тревожното е, че законопроектът не изяснява какво може да се случи с жена, претърпяла спонтанен аборт.

Законопроектът е ясен отговор на историческия обрат на Ро Vs. Уейд.


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay