Има 3 вида червени знамена във взаимоотношенията – ето кой е най-важен!

Има 3 вида червени знамена във взаимоотношенията – ето кой е най-важен!
Pexels

Да имаш нова тръпка може да бъде всепоглъщащо. Постоянното чувство на вълнение, изпълнената с надежда перспектива за бъдещето и всички прекрасни ежедневни мечти, които идват заедно с нов потенциален партньор, могат да ви хвърлят в състояние на блажено невежество. 

Това може да се почувства страхотно за момента, но може да ви накара да пропуснете някои важни червени знамена - тоест знаци, че човекът всъщност може да не е най-добрият партньор за вас. Въпреки че не трябва непременно да търсите незначителни разлики между вас двамата на първата среща, има някои предупредителни знаци, които не трябва да пренебрегвате.

Можете да разделите червените знамена на три широки категории – едната от които е най-важната за приоритизиране.

3 вида червени знамена

Червените знамена могат да попаднат в едно от трите: обективни, релационни и лични.

Нека ги разделим:

1. Обективни червени знамена

Обективните червени знамена са поведения, които обективно са нездравословни за всяка връзка. Те включват всяка форма на физическо, емоционално или вербално насилие, както и неща като лъжа, постоянна изневяра, хронично егоистично поведение или нарцистични тенденции.

2. Релационни червени знамена

Релационните червени знамена са проблемна динамика между двете страни, а не характеристика на всеки човек поотделно.

Например, това може да е връзка с някой, който е склонен да контролира много, съчетан с партньор, който е склонен да бъде наистина пасивен. Това може да е добре, ако работят върху това, но също така може непрекъснато да задейства и двамата. Не че някой от тях е лош човек или не може да бъде в добри отношения с някой друг, но един с друг това може да е червен флаг.

3. Лични червени знамена

Личните червени знамена са тези специфични неща, които са уникални за вас. Това може да са поведения, които ви притесняват или ви карат да се чувствате несигурни или ядосани, но може да не изглеждат като нещо лошо за всички. С други думи, някой друг може да не го види като червен флаг, но със сигурност за вас това не е ОК.

Например, ако сте човек, който дава висок приоритет на качественото време с партньора си, но човекът, с когото се виждате, има различни предпочитания относно прекарването на времето заедно и не е в състояние да отговори на тази ваша нужда, това може да е личен червен флаг. Други може да не го виждат като такъв, но затова е личен (необективен) червен флаг.

Кои са най-важните

Всеки червен флаг е важно да се има предвид и си струва да се поговор за него. Обективните червени знамена обаче са тези, за които трябва да внимавате най-много, тъй като те обикновено са най-трудни за работа и може да са показателни за наистина токсична връзка.

Релационните и личните червени знамена, от друга страна, може да са по-гъвкави. Ако наистина обичате някого или виждате потенциално бъдеще с него и и двамата сте готови да положите усилия, за да се погрижите за тези червени знамена, тогава си струва да опитате. 

Това не означава, че някои обективни червени знамена не могат да бъдат излекувани или преодоляни също така – всеки човек и връзка са различни – но тези обективни червени знамена трябва да бъдат посочени обективно, за да може връзката да оцелее.

Токсичната динамика може да бъде поправена със съзнателно време, усилия и самосъзнание. Но и двамата трябва да са готови да се променят и да поемат отговорност, за да продължат напред.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay