Науката "Заживели щастливо": Как да запазим любовта

Всеки с щастие разказва как е срещнал любовта, но много малко са тези, които могат да обяснят как са успели да останат заедно

Науката "Заживели щастливо": Как да запазим любовта

Даниел Джоунс, авторът на книгата "Love Illuminated”, казва: ”Ние прекарваме младините си, питайки "Как да намеря любовта?”, а зрелите си години в питане "Как да я върна?”.

Всеки, който има връзка или планира да има такава, трябва да знае как да запази любовта си в дългосрочен план. Как обаче да научим тайната за изпълнението на тази така трудна задача? Всеки с щастие разказва как е срещнал любовта, но много малко са тези, които могат да обяснят как са успели да останат заедно. Затова ние решихме да се обърнем към науката. Нека разберем какво казва тя.

Всички знаем как завършват приказките - "И заживели щастливо до края на дните си”. Този край обаче изобщо не е лесен за постигане. Въпреки че този комерсиален израз е въплъщение на мързеливото писане, той изобщо не е толкова клиширан, колкото изглежда. Бихме казали, че всеки се стреми към него, но само единици успяват да го постигнат. А това ни показва едно - неговата сложност.

Авторът Тай Таширо обяснява, че двойките в първата година от брака си отбелязват 86% удовлетвореност от съвместния си живот. До седмата година обаче тя спада под 50%. За съжаление около 50% от двойките се развеждат. Други от 10 до 15% се разделят, без да подават документи за развод. А още 7% остават недоволни от брака до края на живота си. Сами виждате какво показва статистиката. Две-трети от брачните двойки не живеят "щастливо до края на дните си”.

Защо бракът е толкова труден за поддържане в дългосрочен план?

Една от основните причини е това, което науката нарича "привикване". Всъщност учените просто украсяват факта, че влюбените са отегчени един от друг.

В началото, когато една двойка довършва изреченията си, е романтично. С течение на времето обаче романтиката се превръща в предвидимост, която застава като огромен минус във връзката.

Робърт Грийн, автор на "Изкуството на съблазняването”, обяснява, че елементът на изненадата е от ключово значение за романтичните чувства между двама души. Той казва: "Съблазняването включва определена степен на изненада, която обикновено е първото нещо, което изчезва след като сте във връзка за по-дълъг период от време. Всичко вече ви е познато и не можете да се изненадате от човека срещу себе си.”

Има ли обаче някакъв начин, с помощта на който да си върнете тръпката в отношенията? Да. Ето как.

Науката "Заживели щастливо": Как да запазим любовта

Какво можете да научите от уредените бракове?

Първоначално всеки ще си помисли: "Уреден брак, никога! Тези хора са луди!” Изчакайте малко. Може би има какво да научите. Нека ви покажем какво откриват изследователите, когато решават да сравнят уговорените бракове и тези по любов.

Браковете по любов започват по-щастливо, но това бързо отшумява. Уредените бракове не започват по най-щастливия начин, но след 10 години уредените двойки са много по-щастливи от тези, които са се събрали по собствено желание.

Каква е тайната зад дългосрочния успех на уредените бракове?

Двойката трябва да работи постоянно върху връзката си. Хората в това положение не разчитат на пеперудите в стомаха или на магията на любовта. На тях им се налага да прекарват повече време в мислене за това как да накарат нещата да потръгнат. Изследвания показват, че очакванията за "приказка” водят до разочарование.

Чувството, че всичко е прекрасно и магично, означава, че е извън вашия контрол. А ако липсва и първоначалната магия във връзката, ситуацията е безнадеждна. Щастието на уредените бракове се определя от това дали двойката може да внесе магията, ако се опитва. Така че, ще трябва да положите активни усилия, за да запазите брака си щастлив. А как се прави това?

Не се опитвайте да оправяте лошите неща. Увеличете добрите!

Погледнете на вашия съпруг такъв, какъвто е. Проучванията показват, че ако се опитвате да промените половинката си, няма да успеете да запазите брака си.

Джон Готман - изследовател и автор на "Седемте принципа за успех в брака”, казва, че 69% от проблемите на една двойка са постоянни. Тези проблеми не изчезват, а много от двойките продължават да спорят за тях година след година. Така че, ако не можете да промените партньора си или пък той вас, как да намалите негативните неща във връзката си? Ами, каквото и да правите, не може. Но и не се налага.

В най-добрите връзки, партньорите се стремят към повишаване на положителните неща, които да крепят любовта и брака. Разводът може да има много по-малко общо с увеличаването на конфликтите и много повече с намаляването на положителните чувства. В крайна сметка, едното води до другото. Следователно трябва да се радвате само на хубави етапи във връзката си. А кой е най-добрият начин да го направите?

Забравете романтиката. Помислете върху вълнуващите преживявания

Мислите, че ходенето по срещи с любимия ще запази любовта жива? Помислете пак!

Изследователи направили 10-седмично проучване, в което сравнявали двойки, които се занимават с приятни дейности и такива, които обръщат внимание на вълнуващи преживявания. Можете ли да познаете сами? Приятните дейности не са достатъчни.

Защо вълнуващите занимания имат такъв добър ефект върху връзката между двама души? Защото самите ние не можем да осъзнаем откъде идват нашите емоции. Вълнението, без значение от какъв източник идва, ще ни свързва с човека, с който сме го преживели, без значение дали той е причината.

Изследователката Соня Любомирску споделя, че вълнението връща пеперудите в стомаха. Така че забравете скучните срещи! Отидете заедно на танци или скачайте с бънджи. Просто направете нещо, което да внесе адреналин в застоялата ви връзка.

Нека обобщим

Поддържането на любовта жива може да бъде много трудно. Затова трябва да работите активно върху връзката си. Увеличавайте положителните емоции и намалявайте негативните. Най-добрият начин за постигането на това е, като внесете емоции във връзката си. Заложете на рафтинг или екстремни лунапаркове.

Какво обаче трябва да направите, когато се решите на една от тези стъпки и преминете към осъществяването й? Представете си, че сте на първа среща. Проучванията показват, че ако се преструвате, че за първи път излизате на романтична среща с вашия човек, ще успеете да направите преживяването си още по-вълнуващо. Както за вас, така и за него.

Защо това е така? На първа среща всеки полага усилие да се покаже в най-добрата си светлина, за да впечатли човека срещу себе си. Това е и времето, когато всички са обнадеждени за нов прекрасен период от живота си. Именно тези чувства ще ви помогнат да се откъснете от монотонната рутина.

Любовта освен прекрасното чувство, което движи всички хора, е и онази лудост, която ни кара да бъдем по-различни от това, което сме в ежедневието си. Някои изследователи дори смятат, че любовта е психично заболяване.

Дори и да е такова, със сигурност е едно от най-красивите и истински неща, които се случват в живота ни. И вместо да се оплаквате от скуката, която е налегнала връзката ви, ако наистина обичате вашия човек, опитайте се да оправите нещата. Понякога и най-истинската и чиста любов, има нужда от леко побутване в правилната посока.

Ако статията ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

8 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



14
Не е посочен 25.04.2014|15:47
"Проучванията показват, че ако се опитвате да промените половинката си, няма да успеете да запазите брака си." В пълна сила важи това.
13
Не е посочен 25.04.2014|09:07
Според мен зависи кой какъв брак търси и каква е нагласата му за бъдещето, някой търсят единствено съжителство по сметка.
12
Не е посочен 24.04.2014|17:09
Полезни съвети, наистина трябва да се обръща внимание на връзката.
11
Не е посочен 24.04.2014|16:08
Според мен просто повечето хора допускат грешката като го превръщат в някаква рутина в един момент, бракът, приятелството и въобще човешките отношения са като цвете, което непрекъснато има нужда да бъде поливано с нова доза любов, романтика, приключения, изненади, подкрепа, отдаденост...
10
Не е посочен 24.04.2014|16:07
По - трудно е да намериш истинската любов .
9
Не е посочен 24.04.2014|15:55
Много интересна статия е това определено.
8
Не е посочен 24.04.2014|13:27
разбира се, че когато любовта стане част от ежедневието магията в нея изчезва.
7
Не е посочен 24.04.2014|13:16
като излетят пеперудите от корема и положението става страшно :D
6
Не е посочен 24.04.2014|12:41
Ако любовта е истинска, тя ще се запази от само себе си .
5
Не е посочен 24.04.2014|12:34
"Не се опитвайте да правите лоши неща. Увеличете добрите" Много добре казано.
4
Не е посочен 24.04.2014|12:10
Компромисът - това за мен е много важно.
3
Не е посочен 24.04.2014|12:02
Много е трудно да запазиш любовта си.
2
Не е посочен 24.04.2014|12:01
Много е трудно в днешно време да запазиш любовта и тръпката жива и повечето млади като достигнат до етапа на омръзването се отказват и се развеждат. Когато попитали двама възрастни с 60-годишен брак как са успели да останат толкова дълго време заедно, те отговорили: "По наше време когато нещо се повреди го поправяхме, не го изхвърляхме"-мисля, че в това е разковничето на дълготрайните връзки или брак-и взаимните компромиси и прошката.
1
Не е посочен 24.04.2014|11:40
Повечето обаче очакваме,че нещата ще станат от самосебеси :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay