Несподелената любов може да бъде опасна

Несподелената любов може да бъде опасна

Всички поне веднъж сме се сблъсквали с несподелена любов. Това може да е любим актьор или певец, когото никога няма да срещнем през живота си или съученик, който не отвръща с взаимност. Най-често тийнейджърите страдат от несподелена любов, но възрастните също могат да се сблъскат със подобни силни чувства. Ето защо трябва да продължите да живеете живота си, а не да се вглъбявате в чувствата си.

Някои хора лесно превъзмогват отхвърлянето и бързо забравят за него, докато други могат да страдат от несподелена любов с години. Има няколко причини за това. Една от тях е детството, когато родителите са прекалено студени с децата си. През цялото детство те се опитват да спечелят любовта на родителя, а по-късно този модел на поведение се пренася в други взаимоотношения.

Друга причина е пристрастяването, което може да се появи както в несподелена любов, така и във взаимоотношения. Нереципрочната любов предизвиква силни емоции подобни на наркотичните, ако сме отдалечени от обекта на симпатия.

Третата причина е фантазията. Харесва ни да мечтаем за връзка с недостъпен човек, вместо да се опитваме да я изградим с друг партньор. В края на краищата е много по-лесно да изградите идеална връзка в главата си, отколкото да се изправите пред разочарование и да разберете, че любовта може да не е толкова розова, както е описана в книгите.

Нереципрочната любов пречи на човека да живее живота си. Постепенно мислите за недостъпен партньор го поглъщат и се превръщат в зависимост, а самият влюбен губи енергия, тъй като не получава нищо в замяна. С течение на времето това може да накара човека да изпита тревожност, депресия или мисли за самонараняване и самоубийство.

В най-лошия случай несподелената любов може да се развие в синдром на Адели. Той е кръстен на дъщерята на писателя Виктор Юго, която до смъртта си страда от несподелена любов към офицер. Синдромът на Адел е психично разстройство, което се състои в пристрастяване към любовта. Човек губи интерес към живота, мисли само за обекта на чувствата си и започва да го преследва, изпада в депресия и при липса на лечение може напълно да избяга от реалността.

Как да се справите с несподелената любов?

Трябва да сте честни със себе си и да признаете, че това е нездравословен модел на връзка. Трябва да се дистанцирате от обекта на желанията си: да го премахнете от социалните мрежи, да избягвате срещи и да не отговаряте на съобщения. Понякога влюбените могат да видят надежда в действията на обекта, ако той е отговорил на съобщение или е погледнал по определен начин. В този случай е важно да разберете, че обектът на симпатия просто се старае да не ви обиди. Но това не означава, че във всяко негово действие трябва да се търсят определени знаци.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay