Малко известни факти за Лейди Ди

Малко известни факти за Лейди Ди

Сред фигурите на британското кралско семейство има една, която винаги е имала любовта и възхищението на хората. Принцеса Даяна остави своя отпечатък в сърцата на феновете си, а паметта й е имунизирана срещу течението на времето. Има обаче хора, които са изградили нейния образ въз основа на слухове, но много от тези вярвания не са нищо повече от митове, които изобщо не отразяват каква е била истинската й същност.

Ще ви представим 10 неща, които много хора мислеха за лейди Ди, които в действителност не са верни:

1. Тя не беше истинска принцеса

Въпреки че медиите, и хората като цяло, бяха свикнали да я наричат "принцеса Даяна", лейди Ди всъщност не беше принцеса, поне ако се придържате към правилата и конвенциите на британското кралско семейство. Според кралските разпоредби само принцеса по кръв, тоест родена от други членове на кралското семейство, всъщност може да притежава тази титла пред името си. Жените, които са успели да влязат в кралското семейство чрез брак, обикновено са били принудени да използват името на съпруга си след титлата си. Например Даяна би трябвало да бъде наричана "принцеса Чарлз". 

2. Прякорът й не винаги е бил "Ди"

Името "Лейди Ди" е едно от онези имена, които всички по света знаят. Много хора си мислят, че "Ди" е прякорът, който винаги е имала от дете и че идва от името "Даяна". Това обаче не е така. Действителният й прякор беше "Duch", което произлиза от думата "duchess"(херцогиня). Всъщност вкъщи я наричали така от дете. Това било заради поведението на Даяна. Хората казват, че тя винаги се е държала като херцогиня, дори когато е била дете. Тя имала този прякор, докато се сгодила за принц Чарлз, когато медиите я преименуваха на "Ди".

3. Тя всъщност не била обикновена

Сгодяването на който и да е член на кралското семейство винаги е голямо събитие в британския обществен живот и в света като цяло. Когато обаче принц Чарлз обяви, че е сгоден за Даяна Спенсър, нещата бяха малко по-специални от обикновено, тъй като престолонаследникът е избрал обикновена жена, която да му бъде съпруга, което е доста необичайно. В тази история обаче липсват някои подробности. Докато тя не е имала кралска титла, преди да се омъжи за принц Чарлз, Даяна е била част от английската аристокрация от раждането си, тъй като баща й е бил граф Спенсър. Всъщност Даяна беше далечна роднина на самия принц Чарлз и Сара Фъргюсън, която по-късно се омъжи за принц Андрю.

4. Тя не беше по-ниска от Чарлз

На много от снимките, където принц Чарлз и Даяна са снимани заедно, ясно можете да видите, че принцът винаги изглежда по-висок, понякога доста по-висок от нея. Това обаче е само на официалните снимки. Всъщност при някои от тях дори можем да видим как той слага ръце върху раменете й. Този тип изображения лесно могат да ви накарат да мислите, че тя е по-ниска от него и с основателна причина. Но истината е, че те бяха с еднаква височина. Въпреки че се говори, че принц Чарлз може да се е чувствал неудобно с ръста на принцеса Даяна, няма доказателства за това. Вярно е обаче също, че принцесата избягва да носи високи токчета през целия им брак.

5. Тя не била срамежлива

Въпреки че принцеса Даяна беше известна с това, че има образа на срамежлива и тиха жена от момента, в който се сгоди за принц Чарлз, истината е, че тази дума изобщо не описва характера й по точен начин. Това беше потвърдено от собствения й брат, граф Чарлз Спенсър, който каза, че сестра му никога не е била срамежливата жена, която хората са мислели, че познават, защото са я виждали по телевизията, но че е била проницателна и същевременно резервирана. По същия начин бившият прессекретар на двореца я помнеше като жена "със страхотно чувство за хумор".

6. Тя имала приятели в кралското семейство

Всички знаем, че бракът на Даяна беше сложен, подобно на живота й в кралското семейство. Тя всъщност го споменава няколко пъти. Когато я попитаха по тази конкретна тема, тя каза, че се чувства много самотна и неразбрана от повечето кралски особи. Вярно е обаче, че тя поддържаше много близки отношения с принц Филип, който винаги я подкрепяше и насърчаваше да продължи напред с нейните проекти. Всъщност, в лични писма, херцогът на Единбург изразява шока и възмущението си от начина, по който Чарлз се отнася с нея.

7. Тя не се придържала към традиционните брачни обети

Преди сватбата на Даяна всички кралски булки всъщност бяха изпълнили традиционните обети на англиканската църква. Ако не сте наясно какво означава това, имайте предвид, че кралица Елизабет, принцеса Маргарет и принцеса Ан се заклеха да "обичат, ценят и се подчиняват" на своите съпрузи по време на сватбите им. Даяна обаче не беше много доволна от това, че трябваше да заяви, че ще "се подчини" на Чарлз, така че в деня на сватбата тя премахна тази дума от своя обет. Това, което тя не знаеше, беше, че тя създаде прецедент: и нейните бъдещи снахи, Кейт и Меган, щяха да последват примера й на собствените си церемонии.

8. Балетът бил една от нейните страсти

Като дете Даяна учи балет и една от най-съкровените й мечти била да може да танцува с Кралския балет. Нейният ръст обаче осуетил тази нейна велика мечта. Но това не й попречило да преследва страстта си и да практикува танци през целия си живот. Всъщност тя веднъж дори изненада принц Чарлз, като изнесе представление на съвременен танц в Кралската опера под звуците на "Uptown Girl". Тя също остана в историята благодарение на емблематичния си танц с Джон Траволта в Белия дом по време на посещение в САЩ.

9. Почти всички гледаха сватбата й по телевизията

Сватбата на принцеса Даяна беше често срещана тема за разговори в много страни по онова време. Така че можеше да се очаква милиони хора да седят пред телевизорите си, за да гледат голямата сватбена церемония. Това, което никой не очакваше, беше, че общият брой на зрителите ще се увеличи до удивителните 750 милиона гледания от 79 държави по света. Всъщност това беше второто най-гледано предаване в историята на телевизията, след погребението ѝ.

10. Тя беше много отдадена на благотворителността

Според списание Time Диана се е насочила към благотворителни каузи, след като се е развела с принц Чарлз, но винаги е имала интерес към тях. Лейди Ди вярваше, че нейната слава може да помогне за пренасочване на така необходимото внимание към проблеми, засягащи света, като бедност, противопехотни мини, бездомност и липса на образование и превенция на СПИН и ХИВ. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay