Могат ли парите да купят щастие? Учените отговарят

Като психиатър, въпросът „Могат ли парите да купят щастие?“ не е новост за мен. Ден след ден се сблъсквам със заможни хора, прекрачващи прага на офиса ми, с много човешки проблеми, от които парите не могат да ги предпазят.

Могат ли парите да купят щастие? Учените отговарят

Техният финансов ресурс може да ги предпази от някои трудности в живота. Но има и много други неща, които парите просто не могат да купят – като истинска любов, цел или добро здраве. И така, какво ни казва науката за връзката между парите и щастието?

Отговорът е сложен, тъй като щастието събира в себе си много компоненти. Почти във всяка страна по света богатите са по-щастливи от бедните. Та какво могат да "купят" парите? Обикновено това е комбинация от неща, включително финансова сигурност, статус, гордост от постигнатото ниво в работата и усещане, че живеят според техните ценности. В най-простия смисъл, да, парите могат да купят щастие, когато става въпрос за постигане на цели и удовлетворение от живота.

Но има и друга мярка за щастие, наречена афективно щастие, при която корелацията с доходите не е толкова проста. Това се отнася до това колко често изпитвате положителни емоции като радост, обич и спокойствие. Бихте могли да сте доволни от живота си в обективен смисъл, но всъщност да не чувствате положителни емоции през повечето време. Става така, че въпреки че основните ви нужди са задоволени, става все по-трудно да продължите да си купувате щастие. Например – спечелвате си по-висок пост в работата, заплатата ви се увеличава, скоро се местите в нова къща в по-скъп квартал, купувате си нова кола. Но скоро новият часовник и новият костюм не ви правят никакво впечатления, защото всичко около вас се е превърнало в нещо нормално.

Една от причините за това изненадващо плато в щастието е интересен феномен, наречен хедонова адаптация. Тъй като човек спечелва повече пари, неговите очаквания и желания растат в тандем. Като човешки същества ние сме господари в хедоновата адаптация или приемаме добрите неща за даденост.

Един от начините да промените възгледите си е това съзнателно насърчаване на признателност и благодарност за това, което имате. Този процес може да бъде толкова прост. Единственото, което е нужно, е да благодарите за нещата, които имате, за човека, когото обичате. Тези малки стъпки ще ви помогнат да промените фокуса си от това, което липсва в живота ви, към това, което е в изобилие. Искреното отношение на благодарност води до дългосрочно щастие, защото не приемате хубавите неща в живота за даденост.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay