Как да почистите белите си обувки?

Как да почистите белите си обувки?
unsplash

Удобните бели маратонки или кецове са основна част от гардероба както за жените, така и за мъжете. Независимо дали носите костюм, рокля или пола, класически дънки и тениска, чифт бели маратонки несъмнено са най-универсалният артикул в гардероба ви.

Единственият недостатък е, че трябва да почиствате белите обувки в момента, в който се появи някакво замърсяване върху тях. Нека бъдем честни, обикновено това се случва през първите две минути след обуването им. 

Има начини да почиствате добре белите си обувки, дори без да използвате агресивни химикали. Ето как лесно да почиствате обувките си с неща, които вероятно имате вкъщи, като методът зависи от материята на обувките.

Как да почистите бели кожени обувки

Кожата е един от по-лесните за почистване материали, защото не абсорбира толкова вода, колкото повечето други тъкани. Ето как да почистите основно белите кожени маратонки:

Ще ви бъдат необходими:

кухенска хартия

обикновен сапун

памучни парцали (може стара тениска)

Намокрете парче кухненска хартия, изстискайте излишната вода и внимателно избършете външната част на обувките.  Това помага за премахване на големите мръсотии. След като сте готови, оставете обувките си да изсъхнат за 10 минути. 

Намокрете памучното парцалче и го натъркайте със сапун. Започнете да почиствате повърхността на обувките, като все пак внимавате да не издраскате кожата. 

Може да се наложи да повторите тази процедура няколко пъти. След това намокрете още малко кухненска хартия и избършете.

Как да почистите бели платнени обувки

Може да си мислите, че е трудно да премахнете мръсотията от белите платнени обувки, но всъщност е доста просто. Можете да почистите белите платнени обувки само със сода за хляб и оцет. 

Ще ви бъдат необходими:

сода за хляб

оцет

топла вода

Смесете 1 супена лъжица сода за хляб с 2 супени лъжици оцет и 1 чаша топла вода. Изчакайте няколко минути. Потопете памучно парцалче или четка за зъби в тази смес и започнете да почиствате обувките. След като приключите с почистването, избършете с чиста кърпа и оставете обувките да изсъхнат на въздух. 

Ако нямате сода за хляб и оцет подръка, можете да използвате обикновен препарат за съдове и вода. 

Как да почистите бели велурени обувки

Почистването на велурени обувки може да бъде трудно, тъй като велурът е деликатна тъкан, която лесно се цапа. Вероятно сте забелязали, че повечето велурени обувки не се предлагат в бяло, но дори и да не са бели, светлите велурени обувки лесно се цапат. Ето как да почистите велурените обувки нежно и ефективно.

Ще ви бъдат необходими:

мека памучна кърпа

гумичка за молив

оцет

четка за велур

Започнете с попиване. Попийте обувките с мека кърпа, за да премахнете влагата. След това внимателно изтъркайте всички петна с гумичката. След това подсушете с хартиена кърпа. Поставете хартиена кърпа върху мокрите петна и притиснете. Важно е да не търкате, а само да попивате.

Потопете меката кърпа в оцет и внимателно изтрийте всички останали петна. След като направите това, оставете обувките да изсъхнат и след това изтъркайте външната страна на всяка обувка с четка за велур. Това им помага да си върнат кадифената текстура.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay