Магия в бижутата: цвете завинаги

"Да запазиш едно цвете завинаги – има нещо дълбоко символично в това – едно цветно послание, че красотата е непреходна"

Светла Христова живее в Пловдив и за себе си казва, че има един магазин, много сбъднати и само една несбъдната мечта.

Можете да я откриете в магазин "Цветно", който е огледалната реалност на нейната душевност. Там тя създава своите шедьоври: ръчно изработени чанти, бижута, аксесоари, дисплеи за бижута, картини, икони.

Обича хората да остават в магазина ѝ за по-дълго, да разглеждат и коментират, защото това е реалната оценка, която получава. И критиките, и похвалите са от значение.

Вече 5 години се занимава с изработка на бижутерия от истински цветя. Ателието ѝ е богата галерия от разнообразни модели, а ако по някаква причина не успеете да откриете своето бижу, то Светла ще ви го изработи на място. Можете да си изберете цветето, цвета на метала, синджира, връзката или кожата, дължината на обицата, колието, гривната.

Още след първата покупка пък получавате отстъпки и бонуси, както и възможност за замяна.

Срещнахме се с талантливата дизайнерка, за да ни разкаже от първа ръка каква е тайната на прекрасния ѝ занаят. Вижте какво сподели с нас в следващите редове.

Магия в бижутата: цвете завинаги
Изработвате всичките си аксесоари от истински цветя. Как се случва "магията"?
Най-голямата магия беше, когато успях с първия експеримент. Не можех да повярвам на очите си. След това всеки нов етап, дизайн или предизвикателство ми се струва като преодоляване на Осмото Тепе в Пловдив. А нека не забравяме, че тепетата са седем, все пак.

Иначе няма никаква магия, само много труд – почти денонощно, ежедневно и ежечасно. Правя много експерименти, вслушвам се в отзивите и препоръките, най-вече в критиките.

Понякога ползвам услуги на дизайнер. Всеки проект винаги има свое логично продължение.

За магията, в буквален смисъл: цветето се отглежда, откъсва, изсушава, обработва се със смола и му се прилагат разни бижутерски прийоми, за да се превърне в бижу което е "цвете завинаги".

Отглеждам цветята с много любов. Не пропускам поливането, плевенето, почистването, внимавам кое цвете какво обича – слънце или сянка, вода или просто влага, как се тори, как се посажда, разсажда, размножва, зазимява. Всичко е важно.

Сушенето на цветето не е просто да го поставиш между два листа хартия, а е цяла философия, в която се опитвам да навляза. И всичко това е за да остане цветето непроменено като вид и цвят и да сияе в цялата си природна прелест.

Работя с безвреден метал. Вече никой в чужбина не би си купил бижута с никел и олово – а аз продавам по целия свят и спазвам правилата за антиалергични и нетоксични метали и материали. Използвам няколко вида безвредна смола, според технологията, която прилагам и ефекта, който търся. Оцветителите за смола също са безвредни.

Обичам, когато металът и цветето се подчертават взаимно. Например цветът на бронза е подходящ за почти всички цветя, цветът на медта си отива с цветя в червена гама, цветът на среброто – със синя гама, а черен метал използвам предимно за цветя с черна тичинка или друг тъмен акцент.

Последната ми любов са цветя, насмолени в естествен вид – без да са притиснати. Тогава те стоят в пространството така, както са си в природата – това е серия Ботаника.

Магия в бижутата: цвете завинаги
Кои са любимите Ви цветя?
Моето любимо цвете е невенът – като малко слънце е. Може би затова не правя бижута от невени.

Иначе обичам всички цветя, обичам и есенни листа, обожавам и технологията за получаване скелет на листо – когато остава само скелетът на листото и е толкова прозрачно и ефирно, че те е страх да го докоснеш.

Колко време отнема изработката на едно бижу?
Изсушеното цвете се насмолява за 24 часа и след това е готово за бижу. Понеже правя винаги големи серии, може да се каже, че нещата се случват бързо, но понякога по-дълго е проектирането на серията, отколкото самото обработване и насмоляване.

После идва моментът на превръщане на цветето в бижу – и това изисква концепция – дали да е дискретно или предизвикателно, дали да се появява от нищото – леко и ефирно, или да стои с цялата си тежест, зависи от цветето и от идеята, която му хармонира.

Какво Ви вдъхновява да измисляте толкова много и разнообразни модели?
Идеята идва сама, когато погледнеш едно цвете, дреха, картина, случайна композиция - изобщо във всеки един момент можеш да получиш идея – само да имаш очи да я видиш.

Понякога просто два предмета, поставени един до друг, така се допълват или изключват, че ти се иска да ги запечатиш завинаги в паметта си.

Обикновено просто посягам към цветето и го правя на бижу. Детайлите и това, кото ще го направи наистина уникално, се получват сами. Това се случва, когато имам вдъхновение или съм натрупала идеи и впечатления.

Когато работя по някаква конкретна серия, например върху поръчка от конкретен клиент за Арт магазин или Ревю, първо обмислям, проектирам, консултирам се с дизайнер и художник и после започвам усилена работа. В семейството ми има един дизайнер и двама художници, затова нещата стават лесно и приятно, на среща с кафе и торта. Обичам изненадващите решения, нестандартните съчетания и малко шантавите вдъхновения и комбинации.

В занаята, като такъв, вече няма тайни за мен. Единственото, което искам, е никога, никога да не спират да ми идват идеи.

Да запазиш едно цвете завинаги – има нещо дълбоко символично в това – едно цветно послание, че красотата е непреходна.

Магия в бижутата: цвете завинаги
Задължителният аксесоар за една дама е?
Със или без бижу, аксесоарът, който една жена трябва да притежава, е стилът. Когато една такава дама влезе в магазин и разпознае от пръв поглед своето бижу, то няма как да не ѝ стои добре, защото се съчетава с духа ѝ се слива с тялото ѝ така, сякаш винаги е било там.

Избрали сте да се посветите на изкуството. Какво Ви носи то?
Това, което правя, отнема цялата ми енергия – толкова съм отдадена, че почти не забелязвам как минава времето.

Когато видя цветята цъфнали или вече насмолени, често си казвам: като екзотични принцеси са, толкова са ефирни и толкова дълбоко послание за красота носят. Когато затворя очи виждам разни идеи, когато ги отворя – пак същото. През останалото време просто реализирам идеите.

За мен времето минава в този кръговрат. Това е моето живеене, моето бягство и моята същност. Така пазя душата и ума си цялостни. Ако ме питаш дали ходя на работа, ще ти кажа "не”. Аз просто генерирам и реализирам идеи – това е всичко, което правя.

Магия в бижутата: цвете завинаги
Работите ли с други материали, освен цветя? Какви?
Да, обичам всичко, което може да се прави с две ръце и една идея. Но за всеки материал си има сезон.

От естествена кожа изработвам чанти и аксесоари – гривни, обици, пръстени. Харесвам и полимерната глина, смея да кажа, че се уча от най-добрите в областта. Една от тях е Мария Петкова - невероятен автор със световно признание от авторитети в тази сфера. Правя опити със стъкло. Направих си пещ за топене и огъване – едно занимание за студените зимни дни.

Обичам да шия какво ли не. Ушила съм хиляди детски шапки, дoри имам патентовани детски модели. Също така създавам дрехи, текстилни чанти, кукли Waldorf.

Изработвам плетени зимни аксесоари, детски блузки с апликации, работя с вълна и определено мога да кажа, че филцването (техника за обработка на вълна - бел.ред.) ѝ е уникално вълшебство.

Правя дървени органайзери за бижута и огледала от дърво и кожа. Обичам рисуването върху плат, стъкло, дърво. Рисуването върху стъкло е истинска приказка, но като видя как го прави Невена Аврамова, направо се онемявам – тя е един уникален автор – истинска наслада за сетивата.

Най-много от всичко обичам да смесвам различни естествени материали. Всякаква комбинация от тях е своеобразно докосване до природата и носи усещане за море, планина, земя и небе.

Тук можете да разгледате още от прелестните цветни бижута на дизайнерката. А ако искате да продължаваме да ви срещаме с талантливи и интересни хора, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

29 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



30
Не е посочен 09.01.2020|21:10
Няма тайна! Винаги бих се отзовала!
29
Не е посочен 09.01.2020|21:09
Винаги бих се отзовала ! Няма тайна !
28
Не е посочен 05.07.2013|20:16
Благодаря за Всички отзиви! Показаните в статията бижута са по преценка на автора на материала. Голямото разнообразие е в препратката в дъното на статията - Тук - където е посочена ФБ страницата ми- има и нови и стари неща, които съм правила.
27
Не е посочен 05.07.2013|14:54
шарения до шия
26
Не е посочен 05.07.2013|14:22
Това си е фирмено ноу хау:)
25
Не е посочен 05.07.2013|14:21
То обикновено интересното е странно за повечето хора
24
Не е посочен 05.07.2013|14:21
Е да за всеки е различно. На мен пък харесват
23
Не е посочен 05.07.2013|14:13
И аз имам сушени цветя, но обичам да си ги гледам само като такива
22
Не е посочен 05.07.2013|14:12
Много готини бижута! Браво!
21
Не е посочен 05.07.2013|14:12
МНого интересно, как буквално ги запазват вечни наистина. Едните обеци много ми харесаха
20
Не е посочен 05.07.2013|14:11
Много красиви неща ;) Аз лично не си падам много made hand нещата, но тук определено ми харесаха.
19
Не е посочен 05.07.2013|14:03
еха много готино се е получило
18
Не е посочен 05.07.2013|13:44
леле, това е наистина уникално! Вкъщи съм събрала доста изсушени цветя, подарявани ми при специални поводи, които би било страхотно да превърна в нещо такова.
17
Не е посочен 05.07.2013|13:41
Разгледах сайта, много красиви неща има.
16
Не е посочен 05.07.2013|13:38
Много красиво.
15
Не е посочен 05.07.2013|13:29
Лично на мен ми идва малко в повече с цветенца, но за всеки влак си има пътници!
14
Не е посочен 05.07.2013|13:08
Много са красиви. Шапка й свалям, че има толкова търпение и интерес, за да ги създава.
13
Не е посочен 05.07.2013|11:37
Нещата, които прави са красиви.
12
Не е посочен 05.07.2013|11:12
Много красиви цветни аксесоари, особено ми харесаха герданите с цветята и най-вече тези с розите, уникални са, тази жена наистина има много добре развито въображение и фантазия.
11
Не е посочен 05.07.2013|10:59
уау,невероятна жена,толкова артистизъм и изкуство има в нея, искрено й завиждам!
10
Не е посочен 05.07.2013|10:52
невероятно красиви и атркативни! много ми харесаха.
9
Не е посочен 05.07.2013|10:39
Невероятни са! стана ми доста любопитно как точно се правят, но предполагам,че няма да ни издадат тайната.
8
Не е посочен 05.07.2013|10:31
Готино са се получили всичките неща ;)) за едно подходящо обзавеждане, биха се вписали много добре.
7
Не е посочен 05.07.2013|10:15
много интересно и много странно.
6
Не е посочен 05.07.2013|09:02
Страхотни са наистина.
5
Не е посочен 04.07.2013|20:50
Красиви неща прави.
4
Не е посочен 04.07.2013|19:25
И на мен са ми интересни
3
Не е посочен 04.07.2013|18:53
На мен много ми харесаха .
2
Не е посочен 04.07.2013|18:48
доста странна идея
1
Не е посочен 04.07.2013|18:10
много са интересни
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay