Превърнете скучните обувки в изумителен аксесоар

Можете да си направите и сами обувки с капси, шипове, комикси, дантела, брокат или панделки

Вярвахте ли във вълшебствата от приказките като деца? Може би все пак сте се съмнявали дали е възможно кръстницата на Пепеляшка да превръща дървените налъми в кристални пантофки само с едно помръдване на пръчицата. Или ви се е струвало невероятно малки елфчета да са посещавали работилницата на обущаря нощем, за да правят чудни обувки. 

Истината е, че всъщност тези неща не са чак толкова невъзможни. Не е нужно да сте кръстница вълшебница, нито пъл елфче, за да постигнете резултата "от нищо - нещо". Поне що се отнася до любимата ни тема. Обувките!

Сега ще ви научим как да омагьосате старите или скучни аксесоари в някои от най-актуалните наспоследък модели. Още варианти ще намерите в идейната ни галерия.  

Капси и шипове 

Необходимите метални елементи "живеят" в кинкалериите и магазините за мъниста, така че няма да ви е чак толкова трудно да ги откриете. Можете да си поръчате и онлайн, разбира се. Важното се да се сдобиете с капси и шипове по ваш вкус (като цвят, форма, размер) и те да си имат винтчета, които се закрепят в задната част.

Превърнете скучните обувки в изумителен аксесоар
1. Преценете какъв точно искате да бъде дизайнът на новите ви стари обувки. Предварително отбележете с маркер къде ще поставите капси и/или шипове.

2. Вземете шило или бормашинка. Пробийте дупки в обувката на всяко от отбелязаните места, освен на онези, които се намират върху тока или платформата. Там не дълбайте в никакъв случай!

3. Поставете всяка капса или шипче в предварително определената за целта дупка и затегнете с отвертка винтчето от вътрешната страна. Трябва да бъде здраво завинтено, ако не искате да ви убива.

Превърнете скучните обувки в изумителен аксесоар
4. Ако сте решили да украсявате и тока (или платформата) с метални елементи, това става по следния начин: вземете сàмо винтчето на избраната капса/шип. Намажете с подходящо здраво лепило онази част от него, в която се намира луфтът за затягане с отвертка. Залепете върху предварително обозначеното място на тока/платформата, така че острата част да стърчи напред. Изчакайте да се залепи хубаво, след което завийте върху него желания метален елемент.  

Комикси 
Mожете да използвате същата идея и със списания, вестници, страници от книжки с картинки, страници от атласи, нотни листове... И каквото друго се сетите от хартия. От вас зависи и дали ще решите да облепите цялата обувка, или само част от нея, например платформата. Гарантирано е - всички ще забелязват акцента в тоалета ви!

Превърнете скучните обувки в изумителен аксесоар
1. Вземете един или няколко броя от комикс, който харесвате. Разлистете страниците, за да получите вдъхновение. От вас зависи дали ще търсите определени цветове, или по-скоро конкретни думи и картинки.

2. Изрежете множество малки парченца. Ако държите на по-голяма картинка, най-добре разделете и нея на части, за да не се получават бабунки, когато я залепяте.

3. С помощта на четка с мек косъм нанесете лепило върху участък от обувката. Можете да си потърсите специално лепило за декупаж, но имайте предвид, че Ц-200 ще ви излезе много по-икономично и също ще ви свърши чудесна работа. 

4. Започнете да поставяте парченцата комикс върху намазаната с лепило повърхност. Залепяйте първо единия край на парчетата и след това внимателно опъвайте върху лепилото останалата част. Старайте се да застъпвате отделните елементи, за да не се подава под тях платът на обувката. 

Ако хартията, която използвате, не е съвсем тънка, най-добре навлажнявайте гърба ѝ съвсем леко с гъба, мажете и него с лепило, и чак тогава го поставяйте върху обувката.

Превърнете скучните обувки в изумителен аксесоар
5. След като залепите парче комикс, минете с четката с лепилото и отгоре, за да се закрепи съвсем здраво на мястото си.

6. Използвайте клечки за уши и/или за зъби, за да мажете с лепило и да подпъхвате хартията под шевовете на обувката. 

7. Облепете по този начин целите обувки, след което ги намажете с последен слой лепило и ги оставете да съхнат цяла нощ.

Бляскави обувки 
Отново можете да си ги приготвите по ваш вкус. Сами избирате дали да покриете с брокат целите обувки, или само определени части от тях - токчето и връхчетата, например. Можете да префасонирате както елегантни обувки с токчета, така и равни пантофки.

Упражнението е съвсем лесно. Уверете се, че обувките са чисти и сухи, преди да започнете. В купичка, която след това няма да използвате за хранене, смесете лепило (най-добре Ц-200) и брокат. Облепете с хартиено тиксо онези части от обувката, които не искате да боядисвате, ако изобщо има такива. След това намажете цялата останала повърхност с помощта на четка с мек косъм.

Превърнете скучните обувки в изумителен аксесоар
Изчакайте първият пласт да изсъхне хубаво и нанесете втори. Ако се наложи и трети, и четвърти - докато брокатеното покритие стане толкова плътно, колкото ви се иска. Ако по някое време ви се стори, че не сте сложили достатъчно бляскав прашец в лепилото, не се притеснявайте да добавите още.

След като и последният пласт е изсъхнал, нанесете последно покритие, но само от лепило.

Дантелени обувки 
Друга интересна и актуална идея е да облечете скучните едноцветни обувки в дантела. Не е трудно да го направите, стига да не се плашите от идеята за внимателно опъване, изрязване на излишъка, лепене във вътрешността на обувката... Можете да изберете дантела в същия цвят като цвета на чепичките, а можете и да потърсите контраст.

Превърнете скучните обувки в изумителен аксесоар
Рисувани обувки 
Това предложение има смисъл само, ако токчетата ви са 10 или повече сантиметра. В противен случай картинката върху свода на обувката няма да се вижда. Можете да си нарисувате каквото поискате: по-сложно изображение, ако притежавате талант на художник; черешки, ако уменията ви с четката са посредствени; някаква шарка като показаната на зелените обувки, ако хич не сте сигурни в способността си да създадете разпознаваемо изображение. 

Ще ви трябват акрилни бои и достатъчно тънки четчици за нанасянето им.

Превърнете скучните обувки в изумителен аксесоар
Последната идея за освежаване на скучни обувки, която ще ви дадем, е най-лесна за изпълнение. Само трябва да си измислите дълга панделка от интересен и подходящ плат, след което да я сложите на мястото на каишката, която обгръща глезена.

Превърнете скучните обувки в изумителен аксесоар
Ако тази статия ви е харесала и искате да следите интересните предложения в темата ни за октомври "Направете си сами", можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!

79 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



23
Не е посочен 31.10.2013|14:17
Харесват ми предложенията, но не бих обула всички.
22
Не е посочен 29.10.2013|14:04
Горе долу ми харесват, но повечето са много шарени.
21
Не е посочен 27.10.2013|05:21
Еееееееее супер сте с тези идеи!!!!!!!!!
20
Не е посочен 24.10.2013|19:43
Много малка част от предложенията ми харесаха.
19
Не е посочен 24.10.2013|18:56
Някои са се получили много добре, харесват ми.
18
Не е посочен 24.10.2013|14:04
като ги гледам тези снимки и ми се приисква и аз да се натъкмя с едни обувки на ток! :)
17
Не е посочен 23.10.2013|15:06
много добри идеи :) с комиксът и аз като останалите дами ми е фаворит,не обичам дантелки и панделки,а брокат е абсурд!
16
Не е посочен 23.10.2013|14:12
Определено с такива хитринки могат да се освожат някои старички обуща и то доста добре.
15
Не е посочен 23.10.2013|13:05
Много ми допадна идеята с дантелата и шаловете, стои много красиво.
14
Не е посочен 23.10.2013|12:31
с комиксите наиситна са много готини да взема и аз да си направя такива фешънски :)
13
Не е посочен 23.10.2013|12:01
Някой са прекалено претрупани и много цветни, но много хубави идей ни дадохте. :)
12
Не е посочен 23.10.2013|11:27
Човек може да си развихри доста въображението с тези идейки за украса на обувките.
11
Не е посочен 23.10.2013|10:30
Повечето модели са откачени.
10
Не е посочен 23.10.2013|10:08
На мен лъскавото ми идва в повече.
9
Не е посочен 23.10.2013|10:07
Кафявите с панделката ми допаднаха.
8
Не е посочен 22.10.2013|18:04
мене ме интересува, защо румбата бостанджиев ми се прави на много оборотен?
7
Не е посочен 22.10.2013|17:31
Еха, много готини начини за съживяване на старите обувки обаче, супер ми харесват.
6
Не е посочен 22.10.2013|17:12
пише как да си ги направите сами,ако имате въображение може и да станат :)
5
Не е посочен 22.10.2013|17:03
Страхотни идеи,, но сама няма да мога да си ги направя.
4
Не е посочен 22.10.2013|16:58
И аз,много ги харесвам,но ги няма в магазините.
3
Не е посочен 22.10.2013|16:57
Идеите са много интересни,но няма как с повечето да ни се получи в домашни условия.
2
Не е посочен 22.10.2013|16:54
е не стават за всеки ден,но са яки,а тези с шиповете са ми много смешни :)
1
Не е посочен 22.10.2013|16:26
Аз много искам такива с комикси!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay