Може ли врагът да се превърне в съюзник?

Трансформирайте омразата

Може ли врагът да се превърне в съюзник?

Едва ли има човек, който да не мрази поне един свой колега и то без видима и очевидна причина.

 

Замисляли ли сте се обаче, че монетата има две страни и човекът, който мразите може би въобще не е толкова лош?

 

Вместо да взимате радикалното решение, че всичко в омразния ви колега е негативно, опитайте се да го опознаете по-добре. Това препоръчват в Harvard Business Review.

 

Когато виждате, че намеренията и поведението на ваш колега, нямат нищо общо с вашите, може да изглежда изкушаващо да го демонизрате пред всички. Да опиташ да навредиш на друг човек по време на конфликт е често срещана реакция, но определено не е продуктивна. Всъщност, това дори подкопава възможността ви да упражнявате влияние.

 

Вместо просто да решите, че всичко у този колега, с който не се разбирате е омразно, опитайте се да го опознаете. Седнете и си поговорете – за това какво го вълнува него и какво го притеснява. Бъдете честни.

 

Може да останете учуден от грешното впечатление, което сте си създали. Възможно е да се окаже, че това което ви е подтикнало да не харесвате този човек, е всъщност нещо, което много ви свързва. Няма ли да бъде много по-добре, ако от врагове с този човек се окаже, че сте супер съюзници.

 

Очевидно той е достатъчно ярък и доминантен, а и интересен, че да му обърнете внимание и да не го харесате. Ако замислите и сте честни пред себе си, ще си дадете сметка, че обикновено когато не харесваме човек, който не познаваме съвсем добре, то значи че се страхуваме от него, чувстваме го като по-добър и такъв, който може да ни засенчи. Такъв човек си струва да имаме на своя страна.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay