Можете ли наистина да забременеете, докато кърмите?

Признаци на бременност, по време да кърмене

Можете ли наистина да забременеете, докато кърмите?

Това е често срещан мит е, че не можете да забременеете, докато кърмите бебе, но има ли някаква истина в това?

Е, ако кърмите бебето си, може да почувствате нещо, известно като лактационна аменорея, което означава, че нямате цикъл, защото кърмите. Вашето тяло произвежда хормона пролактин, който ви позволява да кърмите и хормонът потиска естрогена, поради което това се случва.

Все пак, ако правите секс, забременяването винаги е възможно - и това е нещо, което много жени не осъзнават. Много жени остават с впечатлението, че кърменето ще ги предпази от забременяване отново, но това не винаги е така. Една жена може да овулира докато кърми, но понякога е трудно да се забележи , особено ако тя няма нормален цикъл. 

Тъй като повечето жени приемат менструацията като напомняне, че не са бременни, липсата на цикъл или ненормалния му вид могат да ви объркат. Но дори, ако вашият цикъл не е редовен, докато кърмите, пак можете да забременеете. Вие имате овулация, преди да имате менструация- това също е нещо, което повечето жени пропускат да обмислят. 

Накратко: Можете да забременеете, докато кърмите и трябва да сте наясно с този факт. 

И как може да разберете какво да очаквате? Има няколко признака, които могат да ви подскажат дали сте бременна, въпреки че е доста трудно да се разбере това, докато кърмите. 

Ето за какво да наблюдавате:

1. Изтощени сте

Бременността се отразява тежко на тялото, също така майчинството е изморително, така че може да ви е трудно да определите точно каква е умората- дали е от бременност или просто сте изморени от последните събития. Но въпреки всичко, умората е потенциален признак на бременност.

2. Пишкате по-често от обикновено

Допълнителната кръв, отиваща към плода води до повече урина в бъбреците ви. Но не разглеждайте това като задължителен признак на бременност. Кърменето ви кара да ожаднявате, защото губите доста течности, когато храните бебето. Съответно пиете повече вода и това може да бъде причината за по-честото пишкане. 

3. Гади ви се

Когато забременеете, тялото ви има скок в хормона на човешкия хорион гонадотропин (HCG) - и това може да ви накара да ви се гади страшно много.

4. Гърдите ви са много болезнени
Хормоналните флуктуации на естроген и прогестерон водят до чувствителност на гърдите. Но този симптом е неясен, тъй като можете да го изпитате и с кърменето.
За щастие има няколко метода за контрол на раждаемостта, които се считат за безопасни за употреба, докато кърмите, включително презервативи. Диафрагмите също могат да бъдат ефективни. 
Да, можете да забременеете докато кърмите, но не трябва да се паникьосвате от риска - просто се пазете. Случва се рядко, но все пак се случва. Ако правите секс, докато кърмите, важно е да използвате контрацепция.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay