Mamma Мia! Tози остров е раят!

Мястото, на което е сниман филмът, се казва Скопелос и почивката там е съвсем достъпна

Гледали ли сте филма "Mamma Mia!"? Големите хитове на ABBA, големите светли очи на Аманда Сейфрид, още по-големият талант на Мерил Стрийп, неостаряващият чар на Пиърс Броснан... И всичко това, събрано на един малък гръцки остров.

"Mamma Мia!" излезе преди четири години и се превърна в най-доходоносния кино мюзикъл за всички времена. А дори да не останете впечатлени от качествата на лентата, то със сигурност ще се влюбите в Скопелос - островът, на който са заснети повечето незабравими сцени. И няма да сте единствените. Холивудската продукция се оказа доходоносна и за самото райско място, тъй като му даде шанс да покаже красотата си пред милиони зрители по света. Неочаквано голяма част от тях започнаха да си мечтаят за ваканция точно там, а мнозина дори я осъществяват.

Преди седмица така направих и аз. Винаги съм намирала нещо особено романтично в пътуването до интересни филмови локации. То е почти като завръщането на място, на което не си бил от години. Хем ти е непознато и любопитно, хем вече имаш определени спомени, свързани с него. Нищо, че не са твоите собствени - нали все пак и зрителят изживява определени емоции, докато гледа избраната лента.

И така, вдигнах платната на приключенския дух и се озовах на въпросния Скопелос. Останах възхитена. Той не е толкова красив, колкото го показва "Mamma Mia!". Той е много по-красив, защото във филма виждаме съвсем малка част от всичко, което островът предлага на гостите си.

Съществуват различни типове летовници, с различни предпочитания. Но мястото, от което току-що се върнах, може да отговори подобаващо на всички тях. Искате да се усамотите? Няма проблем! Сега пък ви омръзна да си почивате, време е за малко купон? Скопелос с удоволствие ще задоволи и това ваше желание. Не може да ви предложи единствено огромни претъпкани плажове, но съм убедена, че все някак ще се примирите с това. Пък и за утеха ще имате очарователния шанс да избирате между барчета, които ви приканват да си поръчвате питиета направо от водата и миниатюрни плажчета, които можете да превърнете в своя частна собственост за деня.

Островът от "Mamma Mia!" представя внушителен пейзаж, не по-малко красив от Родопите. А планинските склонове свършват направо в разноцветното море. Така че, дори дилемата "Плаж или планина?" няма да успее да се намеси в приятната ви почивка.

Ако всичко това ви звучи добре, по-нататък ще разберете и как да го превърнете в сбъдната приказка. Галерията пък ще ви помогне да направите сравнение между реалните пейзажи из Скопелос и начина, по който островът е показан в известния мюзикъл.

Mamma Мia! Tози остров е раят!

Пътуване
Скопелос е част от Северните Споради в Егейско море. Най-лесният начин да акостирате там е като се придвижите до красивия град Волос, откъдето ще вземете ферибот. В непосредствена близост до "нашия" остров се намират още два прекрасни такива - Скиатос и Алонисос. Първият е популярна туристическа дестинация и също присъства в "Mamma Mia!", а вторият представлява райско кътче, почти незасегнато от човешкото влияние. След като се установите на Скопелос, само приятно плаване с лодка ще ви дели и от другите две места.

Настаняване 
Симпатичната "Villa Donna" на Мерил Стрийп всъщност не съществува, но лесно ще си намерите подобна на нея. Или тя ще ви намери. В моя случай стана така: още на пристанището към мен се приближи енергичният Манос и ми предложи да отседна в неговото семейно хотелче, където за удобството на гостите се грижат майка му и малката му дъщеря. Беше чудесно! Да не говорим, че в момента цените на нощувките са паднали и не е никакъв проблем да си намерите уютно местенце за 10 евро на вечер (на човек). Разбира се, можете да се разделите и с повече пари за луксозен хотел, като излязъл от екзотичните ви сънища.

Mamma Мia! Tози остров е раят!

Градчето
Главните селища на острова са две - Глоса и Скопелос. Аз останах особено очарована от второто, но въпреки естетството на професията ми, дори на мен ми е трудно да опиша уникалната му атмосфера. Тесни живописни улички, които криволичат нагоре и със сигурност ще примамят посетителя да се изгуби сред тях. Чувствайки се щастлив от това! Разбира се, има го и очакваният брой кафенета, заведения, сергии и магазинчета, но те успяват някак си да не създадат пошлата атмосфера, позната ни от Черноморието в последните години.

Ако имате удоволствието да посетите Скопелос, не забравяйте да опитате и прословутите пайове със сирене. Оказва се, че са популярни не само там, но вече и в Холивуд - мъжът, когото виждате на долната снимка, не просто прилича на Пиърс Броснан. Това е самият Пиърс Броснан, който е поседнал на сладка приказка със собственика на заведението - Михалис.

Mamma Мia! Tози остров е раят!

Други забележителности
На малкия остров има стотици църкви и параклиси. Без да преувеличавам! Така че можете да си обикаляте наволя, като преди това попитате домакина си какво точно ще ви препоръча да посетите. Той ще бъде щастлив да ви помогне - живущите и работещите в района се оказаха по-мили, отколкото някога съм очаквала. Аз пък ще ви кажа, че в момента най-популярен е мъничкият параклис "Агиос Йоанис", тъй като именно по скалата към него се катери романтичното сватбено шествие в "Mamma Mia!".

Mamma Мia! Tози остров е раят!

Плажове
Вече споменах, че са изключително приятни и не са пренаселени. Могат да бъдат каменисти, пясъчни, мидени - каквито си ги изберете. За почитателите на филма остава да добавя, че "Кастани" е крайморското местенце, на което е заснета култовата сцена, в която застаряващата Таня пее "Does Your Mother Know" на млад момък. Това обаче не означава да пренебрегнете и останалите китни плажове на Скопелос. Островът разполага с редовни автобусчета и скутери под наем, така че придвижването не е проблем.

Нощен живот 
Под "спокойно и райско място" съвсем нямам предвид, че не бихте могли да "съгрешите" с вечерни скитания по заведенията. Ще ги опиша съвсем кратко - подчертано романтични и пускат всякаква музика. Това ще бъде и последното изречение от моя разказ, тъй като вече ми стана прекалено мъчно за красивите дни и нощи на Скопелос.

Mamma Мia! Tози остров е раят!

123 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay