Bad guy на Били Айлиш е най-успешният сингъл в света за 2019

В челната десетка са Шон Мендес и Камила Кабейо, Ариана Гранде, Пост Малоун и Луис Капалди

Bad guy на Били Айлиш е най-успешният сингъл в света за 2019

Една песен, създадена в спалня с размер на кибритена кутия със съвсем първична звукозаписна техника стана най-успешният дигитален сингъл в света за 2019 г., съобщават от Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Bad guy на Били Айлиш оглави годишната класация на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).

Bad guyе петият сингъл от първия албум на 18-годишната изпълнителка -WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?. Песента незабавно стана хит и оглави класациите в над 15 страни по цял свят, сред които големи пазари като САЩ, Австралия, Канада и Мексико. Bad guy стана втората най-стриймвана от Spotify песен глобално за миналата година, а по данни на Shazam е най-търсеното парче онлайн през 2019.

През януари Bad guy бе обявен за Запис на годината и Песен на годината от 62-то издание на "Грами", превръщайки Айлиш в най-младия артист-изпълнител в историята на наградите, получил престижните отличия в тези категории, припомнят от БАМП.

Франсес Муур, Главен изпълнителен директор на IFPI, каза по този повод: "Били Айлиш превзе целия свят с прекрасния си глас и предизвикателното си звучене. Тя е артист, който в песните си третира важни човешки проблеми като психичното здраве и с това импонира на своите многобройни фенове. Желаем й от сърце успех и през настоящата година, която се очертава изключителна за нея.”

Old Town Roadна Lil Nas X е втори в чарта на най-успешните на сингли за миналата година. Артистът, който направи вайръл сензация в платформата TikTok, застана начело на множество класации през 2019-та. Мелодичният му хибрид от хип-хоп и кънтри счупи рекорда за най-продължително пребиваване на първо място в класацията на Billboard -Hot 100 chart.

Señorita- прекрасният дует на Шон Мендеси Камила Кабейо, заема престижното трето място в класацията на IFPI. Тази колаборация е втора за двамата артисти и бързо достигна № 1 в Billboard Hot 100 на Щатите, като оглави и други музикални класации в 35 страни по света, сред които Обединеното кралство, Австралия и Канада. Señoritaе най-стриймваната песен на Spotify в световен мащаб през 2019 г.

Класацията на IFPI Global Digital Single 2019 е втората от поредицата годишни световни класации на музикалната индустрия, след обявяването на Тейлър Суифт за най-успешен световен изпълнител за 2019 година в началото на март тази година. Класациите на IFPI Global Digital Singlesса единствените, които отчитат точно потреблението на различните сингли в световен мащаб на база данните за аудио стрийминг, видео стрийминг и брой на постоянни тегления онлайн през съответната година. Крайният резултат отразява и претегля относителната стойност на всеки от посочените видове цифрово използване. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay