Концерт на кънтри група в софийското метро

Кънтри в подлеза на метрото

The Ebony Hillbillies - eдинствената кънтри група от чернокожи музиканти, изнесе импровизиран концерт в метростанцията при Софийския университет преди двете планирани изяви в София и Благоевград, заради които гостува в България.

 

Пътниците в метрото с удоволствие се застояваха да слушат популярните кънтри и блус мелодии, а някои от тях дори слагаха монети и левчета в отворения калъф на цигулката. За да чуят музикантите в подлеза дойдоха и служители от американското посолство начело с посланика Джеймс Уорлик.

 

The Ebony Hillbillies се състои от петима музиканти: китаристът, свирещ на банджо Норис Бенет, виолончелистът Хенрик Принс, акустичният басист и вокалист Уилям Солтър, който има две награди "Грами" за композитор и за издател и перкусионистът Нюмън Тейлър Бейкър, който може да свири на повечето познати ударни инструменти. Основен вокал пък е Глория Томас Гасауей, която по принцип пее джаз, но това не я спира да експериментира с любимите жанрове на Ebony Hillbillies като кънтри, блус, рокабили и рокендрол.

 

Групата е единствената, която има лиценз да свири в метрото на Ню Йорк, а гостуването им в България е продиктувано от месеца на афроамериканската история, който се чества в САЩ през февруари и ще бъде отбелязан и в страната ни. Богатият им репертоар е съставен от традиционна американска музика като парчетата "Cotton eyed Joe" и "Shenandoah", но и от по-модерни песни.


Тази вечер, 9 февруари, Ebony Hillbillies ще свирят в Благоевград в зала "Яворов" в 18 ч. Софийският концерт е утре, 10-ти, от 18.30 ч. в Зала 6 на НДК, а на сцената ще се качи и единствената популярна българска кънтри формация Lilly of the West. Входът и за двата концерта е свободен.

 

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay