Миленита, Богдан Русев и авторско право в литературно-музикалната неделя на Строежа

Миленита в литературно-музикалната неделя

Богдан Русев, Миленита и сравнително абстрактното, за България, и за съжаление, понятие авторско право бяха акцентите по време на литературно-музикалната неделя на клуб Строежа вчера, 23 януари.

 

Миленита е тази специална българска певица, която изглежда еднакво на мястото си и облечена в лъскава елегантна рокля на сцената на пиано бар, но и крещяща в импровизация, заобиколена от улични музиканти, по време на първия им официален фест в Ректората на Софийския университет, а дори и с дънки и тениска в люлката на ъндърграунд музиката.


Доказа ни го вчера и буквално ни остави безмълвни пред съвършенството на сценичното й присъствие. Качи се за пръв път на сцената на Строежа, а голяма част от редовната публика на клуба за пръв път присъстваше на нейн лайф, но крайният резултат беше изненадващо приятен и за двете страни. Любов от пръв поглед. От първо слушаше на "Няма" и на сравнително старата й, вълшебна "Назад", която помним от първия й албум "Do it again". Ръкоплясканията бяха най-шумни и продължителни след "Чешмеджийо", която този път премина в португалско-кубински напявания, а може би дори шамански танц, призоваващ слънце. 


Именно като от слънце - топло и лъчисто, беше усещането, което Миленита остави във всички нас след първия си концерт на любимата сцена на ъндърграунда. От нея тя мяукаше, представяше възторжено останалите музиканти и благодареше почти след всяко парче на публиката. Изпълни всичките песни от новия си албум "Gato", приключи с веселяшката Sitting On The Fence, а на бис ни изненада с позабравения й дебют "Моногамни".

За чао пожела на всички приятно терморегулиране и ни остави омагьосани да се чудим що за свободен човек трябва да си, за да кръстиш котката си Жмундериньо, след това да й посветиш и заглавието на албума си, а най-големият ти хит от него да бъде с припев "мац, пис, пис, пис".


На сцената с Милeнита бе контрабасистът Веселин Веселинов - Еко, който демонстрира умения и с бас китара, а преди това посвири аржентинско танго, като част от подгряващата формация Tan Go Go. В нея и останалите членове са все познати имена - Алекс Линарес - вокали, Георги Величков - акордеон, баян и Теодор Петков - пиано.

 

Концепцията на фестивала SUNDAY ART REPORT включва, освен задължителните музикални и литературни части, и елемента дебат, който при това издание бе на тема "Авторско право".

 

Немалък брой музиканти от различни групи и автори бяха заявили присъствието си за дебата, който трябваше да разясни принципно и на практика ситуацията, в която се намира българския творец. От сцената дискутираха Васил Гюров, познат от Ревю, но в качеството си на зам. председател на УС на Музикаутор, друг представител на същия управителен съвет - композиторът и музикант Ясен Козев и Господин Господинов - Гепи от група Стейн и Стейн студио. Като опозиция се включиха единствено членове на Остава, Q-Check и Odd Crew.

 

След вялия дебат за авторските права, писателят и бивш главен редактор на сп. "Егоист" и "Една седмица в София" Богдан Русев представи компилация от избрани пасажи от различни свои произведения. Акцентът все пак падна върху абсолютно новото му издание с актуално име "Туристът".

Ето и една малка част от него: "Туристът не обичаше багаж. Всичко, което му беше необходимо, се събираше в една пътническа чанта, която на свой ред се събираше в отделението за ръчен багаж над главата в самолета. Туристът нямаше и лични вещи. Ако нещо се случеше с багажа му, можеше да възстанови всичко за един ден, включително и файловете от черния си лаптоп, които копираше в електронната си поща."

35-годишният писател е автор на няколко сборника с разкази, детски приказки и романите "Ела при мен" и "Къщата".


Билети за предстоящото нова издание на SUNDAY ART REPORT вече са на разположение в мрежата на Ticketstream.bg. Цена им е 8 лв. на предварителна продажба и 10 лв. на самата дата и на място, но броят им е ограничен. Клубният фестивал ще продължи до края на месец март, а гости следващата неделя ще бъдат групите Насекомикс и Rubikub, литературната инициатива "Пощенска кутия за приказки", както и сценаристът Иво Сиромахов, който щеше да е интересно, ако се беше включил в темата за авторските права.

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay