Навици на скандинавците, които ги поддържат здрави и привлекателни

Навици на скандинавците, които ги поддържат здрави и привлекателни

Скандинавците са известни със своите рецепти за щастие. Въпреки че тези философии са доста популярни дори извън Северна Европа, в действителност за един добър живот ви трябва малко повече от чаша горещ чай и камина. Въпреки суровия климат, скандинавците имат доста голяма продължителност на живота и са в добро здраве.

Ето как живеят скандинавците:

Карат ски, вместо да ходят на фитнес

Въпреки че повечето норвежци сега живеят в градове, пребиваването сред природата все още е много важна част от местната култура. Норвежците вярват, че е необходимо да прекарват много време навън и дори имат специална дума за това - friluftsliv. Физическата активност за тях е не просто начин за изгаряне на калории, но инудоволствие. Ето защо вместо да ходят на фитнес, те карат ски, кънки на лед, плуват в езеро или се разхождат в гората. Намерете нещо, което ви харесва (ходене, танци, йога, футбол или планинско катерене) и го направете част от ежедневието си. Освен това скандинавците се движат много в ежедневието си: ходят пеша, карат колело до работа и почистват снега около къщите си.

Маслото е по-добрия избор от олиото

Скандинавците вярват, че доброто масло е далеч по-добро от олиото или маргарина. Те добавят малко парче масло към много ястия, било то супа, месо или зеленчуци. Това прави храната по-вкусна и по-хранителна. Между другото, скандинавските проучвания са доказали, че яденето на много млечни мазнини намалява риска от затлъстяване.

"Няма лошо време, само неподходящо облекло!"

Може да изглежда, че животът в Норвегия или Швеция е предизвикателство: през зимата по-голямата част от територията е покрита със сняг и лед. Студеният климат може не само да донесе дискомфорт, но и точно обратното. Норвежците дори имат поговорка - "Няма лошо време, само неподходящо облекло!" което означава, че дори при дъждовно или снежно време ще видите хора, които карат колелета.

Ниските температури ускоряват метаболизма, подобряват качеството на съня и регулират апетита. Разбира се, само студът не може да направи тялото супер здраво, така че е важно да комбинирате няколко добри навика. Шведският модел Карин Агстам, например, започва деня си с душ с ледено студена вода.

Сладки за децата - само в събота

В шведските детски градини не използват захар за готвене на ястия. Освен това децата обикновено не ядат сладки преди 2-3-годишна възраст. Но дори когато децата пораснат, те получават сладкиши само по празници и събота (което в Швеция е времето, когато хората ядат бонбони). 

Обядите са по-обилни от вечерите

В Швеция и Норвегия обядът се нарича middag. Това е времето, когато хората ядат най-много храна през деня. Те не обядват по обяд като нас, а около 16 часа. Типичен обяд са картофите, месото, рибата - храни, богати на протеини и въглехидрати. А за вечеря хората в скандинавските страни предпочитат по-леки ястия, като тези, които ядат за закуска: рибни сандвичи, зеленчуци или сирене, кисело мляко, мюсли. Така че те не си лягат преяли и стомахът не трябва да смила тежки храни през нощта.

Използването на сауната е най-добрата процедура за разкрасяване

След дълги разходки в студа, разбира се, първото нещо, което искате да направите, е да се затоплите. Скандинавците наистина обичат сауните. За тях това е част от тяхната култура и да поканиш някого в сауната означава да покажеш уважение към него. Това вероятно е поредната тайна, която обяснява защо скандинавците са толкова здрави. Освен това посещението на сауна винаги е в списъка с процедури за разкрасяване на скандинавските жени - така кожата им остава толкова блестяща и чиста.

Не са ви необходими много продукти, за да поддържате кожата красива

Силните зимни ветрове са голямо предизвикателство за меката кожа на лицето. Ето защо най-важната част от грижата за кожата в Скандинавия е овлажняването. Например, експерт по козметични продукти казва, че през зимата тя използва само почистващо масло за лицето, което помага да се поддържа кожата овлажнена. За разлика от азиатските стандарти за красота, където има многостепенни системи за грижа за кожата, скандинавските жени предпочитат най-основните продукти. Не е много вероятно да видите жена, която използва повече от 3 продукта за красота на лицето на ден.

Скандинавската диета е тайната на хубавото тяло

Повечето скандинавци предпочитат да готвят у дома и рядко ходят по ресторанти. Ежедневните им диети, заедно с активния им начин на живот, им позволяват да поддържат тялото си здраво и да изглеждат добре. Хората в скандинавските страни редовно ядат червена риба, богата на витамин D и омега-3, много зеленчуци и плодове. И не ядат много червено месо.

Кафе паузите са свещени

Шведският народ има думата fika, която може да бъде преведена като "почивка за кафе и бисквитка", но в действителност това означава повече от това. Това е времето, когато се разсейвате от рутината си (работата, устройствата си) и пиете кафе с приятелите си. Fika не е просто кафе пауза, това е начин да забавите времето и да помислите за хубави неща. Докато други държави имат кафе паузи, които са също толкова бързи, колкото и самият им живот, където хората грабват хартиена чаша кафе и продължават да тичат по задачи, в Швеция кафе паузите са свещени. Те са сигурни, че трябва да имат фика всеки ден, защото това е начин мозъкът да се презареди и да си почине от стреса.

Пълнозърнест хляб вместо бял

В супермаркетите на Северна Европа може да е наистина трудно да се намери бял хляб. В скандинавските страни хората ядат пълнозърнест хляб от много години: през 18-19 век хлябът е бил основната храна за селските семейства, а ечемикът, овесът и ръжта са били наистина популярни. Белият хляб се появява много по-късно. Днес се продава в магазините, но скандинавците обичат пълнозърнестия хляб, който определено е по-добър за здравето им.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay