Наистина необходимите покупки за новороденото

От какво наистина имаме нужда в първите месеци с бебето?

Наистина необходимите покупки за новороденото

Денят на срещата с бебето наближава, а вие все още се чудите от къде да подхванете дългия списък с "необходими" за доброто му посрещане у дома вещи. Ще се опитам, най-вече на базата на личен опит (свой и чужд), да облекча максимално този първичен шопинг тур – и от към багаж, и откъм финанси. 

Креватче
Колкото и странно да ви звучи, то не е от първа необходимост. Всъщност човечето спокойно може да спи на семейната спалня в първите няколко месеца от живота си. И, дори от сега да сте решили, че ще го "научите" да прекарва нощите и голяма част от дните си именно в собственото му легло, грешите.

В случай че направите тази инвестиция, изберете масивно дървено легло, или такова от ПДЧ. Кошарите от плат са ЗА ПЪТ! Тяхната функция не включва домашно ползване. Първо са нестабилни, второ – от изкуствени материи, трето – въпреки мрежите, през тях не циркулира достатъчно въздух.

Матрак
Покупката му е пряко обвързана с предходния разход, така че докато не сте се снабдили с легло за бебето, естествено нямате нужда и от матрак. Иначе предложения в тази област - колкото искате. Какво ще изберете зависи само от финансовите ви възможности. Най-важното е да вземете протектор. Непромокаем и от естествена материя.

Количка
Също покупка, от която можете да се лишите, ако решите, че слингът, в който бебето е гушнато до вас и усеща топлината ви непрестанно, е по-доброто решение. Със сигурност на човечето ще му е по-приятно до сърцето на мама.

Разбира се, ако решите да инвестирате в специално возило за бебето, препоръчвам да се спрете на комбиниран вариант, в който летният кош има легнало положение поне до 30 градуса. Съобразете размерите на количката с асансьора (ако използвате такъв) и багажника на колата. При това условието е не количката просто да се побира в багажника, а след това да остава място за сакове и чанти.

Шезлонг
Покупка, която може да ви излезе доста по-прилично, ако се спрете на вариант втора употреба. Всъщност това е заместникът на креватчето в първите поне 3 месеца за дневния сън на бебето. В последствие се превръща в място за игра и ще влиза в употреба поне 7-8 месеца.

Кошница за кола
Абсолютно необходима вещ, при положение, че пътувате. Тя не е глезотия, нито е създадена за пълния комфорт на бебето в колата. Кошницата е проектирана така, че да спаси живот при ПТП. Затова не забравяйте, че бебето винаги трябва да е закопчано с колана й, а тя самата – добре фиксирана за седалката, посредством колан или ISOFIX система.

Вана и стойка за вана
В България по традиция къпем бебетата всяка вечер, така че ако ще спазвате този ритуал, имате нужда и двете. Като цяло със същия успех ще се справите и в леген или директно под душа, но тези "радикални" решения се взимат обикновено като ставате родител за втори или трети път. Ваната е пособие за начинаещи, така че каквото и да кажа, трудно ще ви откажа от тази покупка.

Дрехи
В това отношение списъците съвсем малко преувеличават. Принципно проблемът при бебешките дрешки е, че умаляват прекалено бързо, а цените и за едномесечните и за едногодишните са едни и същи. Така или иначе имате нужда от 3-4 бодита с къс ръкав, още толкова с дълъг; 3-4 цели гащеризончета и 2-3 комплекта ританки с жилетчица.

Поне 4 чифта чорапи, както и терлички. Не се спирайте на декоративните обувки за бебета – красиви са, но не държат крачетата на човечето топлички.

Комплектите бархетни и тензухени пелени влизат в употреба основно като чаршафчета за количка (бархетните) и при банята на бебето (тензухените). Но 2-3 комплекта ще са ви напълно достатъчни, ако не решите да гледате бебето с памучни пелени. Ако изберете този вариант, ви препоръчвам да изберете пелени за многократна употреба, които са направени за максимално улеснение при поддържането на хигиената. Просто попитайте Google за "пелени за многократна употреба" и избирайте.

Тук би следвало да упомена и спалните комплекти и завивки. Имате нужда от поне 2 комплекта за креватчето на бебето (ако сте решили да купите такова). Избягвайте обиколниците. Красиви са, но само толкова. Събират прах и пречат на циркулацията на свеж въздух. Функцията им е да омекотят евентуални удари, но бебето първоначално не се движи толкова, а в последствие просто няма да иска да стои в креватчето. Така че – не се лъжете да купувате комплекти с обиколници.

Завивките са нещо, от което винаги има нужда. Бебетата повръщат, цапат се, като излизате навън също се случва да изтървете одеяло и е добре да имате резервно. Така че ви трябват поне 2-3 памучни пелени; 2 памучни одеялца; 2 поларени одеяла и същия брой олекотени завивки.

Допълнителни вещи
Любимата ми част. Още преди да имате бебе, ви съветват да му купите поне 2 броя шишета, стерилизатор, съд за затопляне на мляко и помпа за кърма, както и контейнери за замразяването й.

Нямате нужда от нищо от изброените пособия, ако кърмите. Най-щадящо за гърдите е да се научите да изцеждате на ръка. Но така или иначе няма помпа, която да се справя по-добре от бебето. Още повече, че дори да ви потрябват "спешно", шишета има в денонощните магазини и аптеки, така както и млека за кърмачета. А за да изварите бибероните ви е нужна тенджера с вряща вода. Не стерилизатор.

В заключение ще кажа следното – бебето има нужда само и единствено от любов. Топлината на вашите прегръдки ще го сгрее повече от каквито и да е дрешки и одеяла. Вашето мляко е с идеален състав и температура... и това е всичко, което е необходимо за доброто му посрещане у дома.

Останалото е плод на цивилизацията. Много често криворазбрана. За да илюстрирам нагледно това, мога да ви кажа, че в САЩ бебетата прекарват сами около 60% от деня си, а в Корея – около 7 % (там нямат дума за "колики"). Нивата на стрес при "западните" деца са в пъти по-големи, защото биват оставяни да се самоуспокояват и са учени да са си самодостатъчни от малки.

Така че просто отворете сърцата си и посрещнете бебето!

Ако тази статия ви е била полезна, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

367 13
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



14
Не е посочен 10.04.2013|14:08
:)) да, много е необходимо да имате шезлонг, помпа за кърма, контейнер за съхранението й и т.н. :) особено,ако нямате кърма,защото се случва, нали, не се приемаме като чудовища,случва се, шезлонга е такава глупост че няма на къде повече, а да го лишиш от спокоен сън в легло и да го остаиш на спалнята е супер :) особено на обед, като стане на 3 месеца и почне да се върти е по-безопасно да го оставите на земята да спи,че да не падне от спалнята :) иначе съм съгласна с останалото.
13
Не е посочен 10.04.2013|11:23
Това са най-важните неща които трябва да се приготвят преди да се роди бебето.
12
Не е посочен 08.04.2013|09:50
И все пак, удобствата са си удобства. Родителите трябва да се постараят да не лишават бебо от най-необходимото. А и себе си.
11
Не е посочен 08.04.2013|09:38
Наистина доста полезни съвети.Но аз предварително не бих си позволила да накупя толкова неща!
10
Не е посочен 06.04.2013|13:50
Голяма радост е да очакваш бебче, но има и много грижи - толкова много неща трябва да се купят. :)
9
Не е посочен 05.04.2013|18:40
Без тези покупки не може, бебчето се нуждае от тях.
8
Не е посочен 05.04.2013|17:31
Искам, ако имам бебе, да му накупя мноого нещица. Не ми се иска да вземам чужди.
7
Не е посочен 05.04.2013|17:11
От суеверие този момент го отлагах до последно, а и доста приятели ни подариха много неща и за щастие, тъй като са скъпички.
6
Не е посочен 05.04.2013|16:52
това са те, да
5
Не е посочен 05.04.2013|16:31
статията е вярна
4
Не е посочен 05.04.2013|14:20
Така е,а колко хубаво за майката,когато започнат подаръците от приятелки за новия ,,член,, на клуба;)))
3
Не е посочен 05.04.2013|14:19
Списъка наистина е много дълъг,но си заслужава:)))
2
Не е посочен 05.04.2013|14:08
Това наистина са нещата, от които ще се нуждае вашето бебе през първите месеци от живота си, мляко, шишета, биберони, стерилизатор, креватче, завивки, кош, и описаните други неща в статията, но бъдете подготвени, колкото по-голямо става детето, толкова по-големи стават разходите по него.
1
Не е посочен 05.04.2013|14:07
много хубави съвети.за едно бебче трябват толкова много неща , че сигурно бременните жени започват да купуват различни неща през цялата бременност
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay