Най-големите врагове на кожата: От дрехите до козметиката

Разберете как да избегнете неприятните сърбежи и зачервявания

Най-големите врагове на кожата: От дрехите до козметиката

Зачервяването, сърбежът и паренето са често срещани симптоми, когато имате проблемна кожа. Ако се появи някой от изброените, не трябва да го пренебрегвате, а да вземете мерки. Всеки от тези симптоми може да е причинител на кожна алергия или вид дерматит.

Решихме да съберем най-големите дразнители - от дрехите до козметиката, за да ви дадем съвети как да се справяте с тях или да ги избягвате.

Дрехите

Най-големите врагове на кожата: От дрехите до козметиката

3% от възрастните страдат от атопичен дерматит - т.нар. екзема, която обикновено се получава от вълна или други груби тъкани. Най-добрият начин да се избегне това заболяване е като се придържате към материи като памук и полиестер.

Дори когато самата тъкан не предизвиква дразнене, багрилата и други химически вещества, използвани при обработката й, могат да ви причинят неприятности. Ако имате чувствителна кожа, трябва да избягвате всякакви тъкани, които съхнат бавно и не са дишащи.

Сапунът

Най-големите врагове на кожата: От дрехите до козметиката

Сърбежът и сухата кожа могат да бъдат резултат от миенето на ръцете с твърде агресивни препарати. Сапунът е един от най-честите кожни дразнители. Без значение дали реакцията е причинена от аромати и оцветители, или перете често на ръка, кожата ви се изсушава.

Докато миете ръцете си, унищожавате естествения хидробаланс на кожата. За да се справите с този проблем, измивайте ръцете си старателно. Другият вариант е да потърсите сапун, който да е подходящ за нея.

Различните аромати

Най-големите врагове на кожата: От дрехите до козметиката

Без значение дали са в парфюма ви, или в омекотителя, ароматите могат да бъдат сериозни причинители на кожни алергии. Ако получите алергична реакция, е добре да се свържете с дерматолог, който да направи нужните изследвания.

Проблемът тук е, че ако имате непоносимост към определен аромат и той е често използван в козметиката или перилните препарати, ще трябва да се откажете от тях завинаги. Все пак това е за предпочитане пред опасността от възпалена и сърбяща кожа.

Кремовете за лице

Най-големите врагове на кожата: От дрехите до козметиката

Когато става въпрос за кремовете за лице - един от най-честите кожни дразнители - трябва да обърнете сериозно внимание. Ябълчената и гликоловата киселина, които се  използват в много кремове, могат да причинят временен дискомфорт и зачервяване на  кожата.

Други обезпокоителни съставки в кремовете включват парабени и аскорбинова киселина. Проблемът идва, когато към дискомфорта и зачервяването се прибави и паренето. 

Слънцезащитните кремове

Най-големите врагове на кожата: От дрехите до козметиката

Всички знаем, че слънцето вреди на кожата ни и я състарява, затова се налага да използваме слънцезащитни кремове. Проблемът, който се появява при тяхното използване обаче, се нарича пара-аминобензоена киселина.

Тя е тази, към която можем да проявите чувствителност и в комбинация със слънцето да си докараме големи ядове. Съветът от нас е да избягвате кремове с тази съставка и да купувате такива без нея. Така ще се предпазите ефикасно и от слънцето, и от слънцезащитните кремове.

Козметичните консерванти

Ако ароматите в козметиката и парфюмите не ви носят неприятности, то тогава идва ред на консервантите. Те са едни от най-честите дразнителите на кожата. Различните добавки често стават причина за обриви и сърбежи.

За щастие, съхраняването на определената козметика в хладилника, е начинът по-който да избегнете проблеми с консервантите. Така ще намалим риска при използването им.

За още полезни съвети станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



17
Не е посочен 22.03.2014|10:26
https://www.facebook.com/naturalorganic.pr Това е натурална и органична руска козметика на основата на органични масла и екстракти.
16
Не е посочен 12.03.2014|11:58
Не можете да си представите, колко неприятно е да си избираш дреха, ако имаш алергия или атопичен дерматит. Понякога получавам обриви от съвсем естествени материи, които са обработени с оцветители. Преминах през какво ли не, докато се установи точният алерген. в един форум попаднах на този сайт dermatolog-ivanova.com За щастие съм от близко населено място и си запазих час. Сега използвам специална медицинска козметика, която ми предписаха и поне знам от какво точно да се пазя.
15
Не е посочен 12.03.2014|08:19
Вече съм наясно с враговете на кожата.
14
Не е посочен 11.03.2014|14:33
е, сега,. голи ли да ходим
13
Не е посочен 11.03.2014|14:06
е, няма как да сме вечно в реката да се мием там :Р
12
Не е посочен 11.03.2014|13:20
ОПределено много ми хареса статията и е много полезна :)
11
Не е посочен 11.03.2014|09:18
Полезна е тази статия.
10
Не е посочен 10.03.2014|19:25
Прави са, има такива врагове .
9
Не е посочен 10.03.2014|17:22
Химикалите са навсякъде около нас и за това трябва много да внимаваме с какво третираме кожата си.
8
Не е посочен 10.03.2014|17:14
Това е, че в съврменната козметука слагат какви ли не неща вече. Да се чудиш дали ти помага или ти вреди.
7
Не е посочен 10.03.2014|16:45
Определено, не всичко е полезно за тялото ни.
6
Не е посочен 10.03.2014|16:37
За това е добре да се отделят малко повече средства за козметика, но тя да е качествена и да не вреди на кожата. Специално за сапуните разчитам на натурални такива, които нямат съставки като петрол, содиум и не знам още какво в състава.
5
Не е посочен 10.03.2014|16:25
Със сигурност има козметики, които вредят .
4
Не е посочен 10.03.2014|16:13
И аз имам проблемна кожа, получавам сърбеж от вълнените и груби материи, но просто няма как да го избегна през зимния сезон, когато времето не позволява да ходим разсъблечени, но наистина е много неприятно.
3
Не е посочен 10.03.2014|16:05
Определено статията е много полезна.
2
Не е посочен 10.03.2014|16:00
Статията е много полезна .
1
Не е посочен 10.03.2014|15:55
то всичко е вредно..
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay