Най-странните брачни обичаи по света (част I)

Вижте с какво се отличават сватбите в Киргизстан, Русия, Китай и много други страни

Най-странните брачни обичаи по света (част I)

На всички са ни известни някои брачни обичаи - хвърлянето на букета, смъкването на жартиера, първият танц. Хубавото на различните култури е, че всяка се отличава с нещо от останалите и винаги има с какво да ни изненада.

Затова днес ще ви представим първата част от най-странните брачни традиции по света, които са много по-различни от тези, които ние познаваме. Някои включват странни дарове, други се отнасят до обичаи на самата брачна церемония, но всички са много нетрадиционни.

1. Без зъби от кит няма сватба!

Най-странните брачни обичаи по света (част I)

Такива са правилата в островната държава Фиджи. Бъдещият младоженец задължително трябва да занесе на бащата на булката зъби от кит, за да може да поиска ръката ѝ.

2. Замеряне с боклуци
В Шотландия съществува тази отблъскваща традиция бъдещите съпрузи да се замерят с боклук, включително хранителни отпадъци. Вярва се, че ако понесат това изпитание, то бракът ще издържи на всичко останало.

3. Истината се крие в пилешкия дроб

Най-странните брачни обичаи по света (част I)

Поне според китайците. В една от провинциите в азиатската държава сгодените двойки правят дисекция на кокошка, за да проверят вероятността за успех на брачния живот. Ако дробът е здрав, могат да си насрочат дата за сватбата. В случай че не е - трябва да изчакат с плановете, докато намерят кокошка със здрав дроб.

4. Шаферска блокада
Китайските шаферки могат да бъдат много агресивни, а младоженецът трябва да се справи с тях, за да докаже силата на любовта си. Верните шаферки изискват пари от него и го карат да извършва множество задачи. Ако се справи с тях, то той наистина обича булката.

5. Хижа за ухажване
В част от африканските племена на жените е позволено да ходят в така наречените "хижи за ухажване". Там те могат да бъдат с потенциалните си съпрузи далеч от очите на родителите си.

6. Колкото по-пълна е булката, толкова по-добре

Най-странните брачни обичаи по света (част I)

В Мавритания се смята, че килограмите на жената сигнализират за повече късмет и благоденствие в брака. За нещастие, понякога мавританските жени са принуждавани да напълняват насила за сватбата си, което става причина за множество здравословни проблеми.

7. Отвличането

Най-странните брачни обичаи по света (част I)

В Киргизстан сълзите в деня на сватбата обещават щастлив брачен живот. До 1991 година много млади момичета били отвличани преди сватбата, а сълзите им, според поверието, означавали щастие. След тази година подобни отвличания биват определени от закона като нелегални.

8. Да се омъжиш за... дърво!

Най-странните брачни обичаи по света (част I)

Такава е съдбата на някои момичета, родени през определен астрономически период, в някои части на Индия. Те се смятат за прокълнати и за да развалят това проклятие трябва да се омъжат първо за дърво, след което то да бъде отсечено.

9. Сватба край гробница
Хората обичат да се женят на нетрадиционни места, като необитаеми острови например. Но мисълта за сватбена церемония край гробница не изглежда никак приятна. Въпреки това много от руснаците избират да сключат брак именно край Гробницата на Незнайния войн в Москва.

10. Да заключим любовта с катинари

Най-странните брачни обичаи по света (част I)

Тази традиция съществува на много места -  практикува се в Германия, Русия, Китай, Италия, а през 2014 година част от парапета на моста над река Сена в Париж се срути заради огромния брой катинари. Обичаят повелява двойката да идва край моста, да закача катинар и да хвърля ключа - символ на вечното щастие и любов.

11. Любовни лъжици
В Уелс е традиция мъжът да подарява гравирана дървена лъжица на партньорката си, което символизира, че той ще се грижи за нея и никога няма да я остави гладна.

12. Музеят на разделите
В музеите човечеството съхранява неща, които иска да запази завинаги. Затова този музей в Чехия е малко странен - в него могат да бъдат открити сувенири и семейни предмети, оставени там след като бракът се е провалил. Те напомнят преди всичко за неуспехите на любовния фронт. 

За още любопитни обичаи, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

11 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay