9 здравословни свойства на кафето, доказани от учените

9 здравословни свойства на кафето, доказани от учените

Напоследък има много спорни слухове за любимата ни сутрешна напитка. Но вероятно ще се съгласите, че няма нищо по-добро от това да се вслушаме какво казват учените. Учените заявяват, че пиенето на кафе с умереност не само е безвредно, но и може да има положително влияние върху вашето здраве. Например, любителите на кафе често изглеждат по-млади от своите връстници и са по-малко изложени на определени заболявания на сърдечно-съдовата система.

Ето кои са полезните свойства на кафето:

  1. Намалява риска от цироза на черния дроб

    Учените от Института Марио Негри в Италия установиха, че консумацията на кафе може да намали риска от развитие на чернодробна цироза с до 50%.

  2. Намалява шансовете Ви за развитие на болестта на Алцхаймер и Паркинсон

    Учените от изследователския център за болестта на Алцхаймер, базиран в Тампа, Флорида, проведоха проучване, за да установят въздействието на пиенето на кафе върху развитието на болестта на Алцхаймер. Резултатите от проучването показват, че пиенето на три чаши кафе на ден може да намали риска от развитие на болестта до 65%. Изследователите от Федералния университет в Санта Катарина, Бразилия, заявиха, че редовното пиене на кафе може да действа като превантивно решение на болестта на Паркинсон. Рискът от развитие на такава болест намалява с 20%.

  3. Намалява риска от ракови заболявания

    Многобройни проучвания, извършени през последните десетилетия, доказват, че кофеинът има предимно отрицателно влияние върху нашето здраве. Също така беше споменато, че това може да доведе до развитие на ракови заболявания. Това предположение обаче не се оказа вярно през последните години.

    Изследванията, проведени от Катедрата по клинични изследвания за здраве в Университета в Милано и от Катедрата по епидемиология на Института Марио Негри, доказаха, че консумацията на кафе всъщност намалява риска от развитие на рак на гърдата и рак на простатата.

  4. Има положително влияние върху сърдечно-съдовата система

    Друго проницателно погрешно схващане за кафето е свързано с влиянието му върху сърдечно-съдовата система. Всъщност няколко изследвания, проведени от учени от Харвардското училище по обществено здравеопазване, Националния университет в Сингапур и женската болница в Бригъм, показват, че хората, които пият 3-5 чаши кафе на ден, са три пъти по-малко склонни да страдат от сърдечни заболявания, отколкото тези, които пият други напитки.

    Проучването също така посочва, че няма голяма разлика между пиенето на 1 чаша или 3 чаши кафе, тъй като такова малко количество няма да има отрицателно влияние върху работата на сърдечно-съдовата система.

  5. То намалява развитието на ставни заболявания и камъни в жлъчката

    Подаграта е причинена от лошо метаболитно състояние и води до натрупване на различни компоненти в телесната тъкан. Но поради факта, че кафето подобрява метаболизма, потреблението му всъщност може да предотврати подагра. Този факт е доказан от учени от Харвардското медицинско училище и от женската болница на Бригъм.

    Някои вещества, намерени в кафето, като кофеин, могат да намалят риска от развитие на камъни в жлъчния мехур. Скот Готлиб установи, че рискът от развитие на тази болест може да бъде намален с 4%, ако пиете по 4 чаши кафе на ден и с 45% по-малко, ако пиете 5 чаши.

  6. Намалява риска от развитие на диабет тип 2

    Датските учени от Университета в Орхус, Университетската болница в Орхус и университетската болница в Одензе доказаха, че пиенето на кафе не засяга развитието на диабет тип 2. Кафестолът, който е съставка в кафето, всъщност повишава нивото на инсулин в панкреаса, когато последният е изложен на влиянието на глюкозата. Ето защо пиенето на кафе може да ви спаси от диабет тип 2.

  7. То подмладява всяка клетка в тялото ви

    Антиоксидантите, съдържащи се в кафето, имат подмладяващо въздействие върху клетките на тялото ви. Учените от университета Ewha Women's University в Сеул твърдят, че екстрактът от кафе може да ви помогне да премахнете малки бръчки и предотвратява загубата на течности и загубата на колаген от тялото ви. Можете да го направите у дома, като използвате разтворимо кафе, захар и вода. Ето защо хората, които редовно пият кафе, изглеждат по-млади от други хора на тяхната възраст.

  8. Увеличава мускулната сила сред възрастните хора

    Както споменахме по-горе, има много причини защо пиенето на кафе в напреднала възраст е добра идея. Освен това учените от университета в Ковънтри установяват, че кофеинът допринася за повишаване на мускулната сила сред възрастните хора. Това може да им помогне да предотвратят случайни падания и наранявания.

  9. Помага ни да живеем по-дълго

    Марк Дж. Гънтър и Нийл Мърфи казват, че кафето може да намали риска от смърт по различни причини. Проучването е проведено в различни страни и резултатът е сходен в смисъл, че смъртността е по-ниска сред хората, които редовно пият кафе. Учените също така посочиха, че дори пушачите могат да се възползват от пиенето на кафе, тъй като пушенето не променя този ефект.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay