Каква е разликата между шампанско и просеко?

Каква е разликата между шампанско и просеко?
Canva

Чаша шампанско или чаша просеко? Но не е ли едно и също? Всъщност тези две напитки са колкото сходни, толкова и различни! Но как така?

Отговорът всъщност се крие на няколко различни места - от произхода, до наична на приготвяне и още нещо:

Всъщност шампанско и просеко са два различни вида пенливи вина, произведени в различни региони и с различни методи на ферментация. Ето основните разлики между тях:

Регион на произход

Шампанско (Champagne) е пенливо вино, което произлиза от региона Шампаня във Франция. Това е "запазена" географска индикация, което означава, че само вината, произведени в този регион, могат да бъдат наречени "шампанско".

Просеко (Prosecco) от своя страна също е пенливо вино, произведено в североизточната част на Италия, в регионите Венето и Фриули-Венеция Джулия.

Гроздов сорт

Шампанско е направено от комбинация от различни гроздови сортове, като Шардоне, Пино Ноар и Мьоне, според специфичните методи на всяка изба за шампанско. Просеко пък е направено предимно от гроздовия сорт Глера (Glera), който предоставя своите характерни плодови аромати и свежест.

Метод на ферментация

Шампанското се произвежда чрез традиционен метод на вторична ферментация в бутилката, където захарта и маята се добавят в бутилката, което допринася за възникването на мехурчета. Просекото, от друга страна, се произвежда чрез метод на вторична ферментация в неръждаеми съдове, наречен "метод Чармат". В този случай, ферментацията се извършва в специални съдове, след което виното се филтрира и бутилира, запазвайки своята свежест и лекота.

Вкус и стил

Шампанското обикновено има по-сложен и богат вкус с нотки на хляб, цитрусови плодове, бисквити и дребни червени плодове. Просекото има по-лек и освежаващ вкус, с аромати на бели цветя, праскова, ябълка и груша.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay