Шампанското- какво трябва да знаете за него и какви видове има

Шампанското- какво трябва да знаете за него и какви видове има
unsplash

Когато сте се сгушили на дивана, с хубава книга в ръка, червеното вино е идеално, но когато имате специален повод, обикновено вдигате тост с шампанско. 

Тази пенлива напитка се свързва с елегантност и хубави моменти. Шампанското е не само вкусно, но и визуално привлекателно, което го прави идеално за сервиране на официално събитие. Ще се хареса както на пиещите червено, така и на тези, които предпочитат бяло вино.

Нека ви разкажем повече за тази възхитителна напитка и различните ѝ разновидности. Тези знания ще ви бъдат от полза, за да впечатлите гостите си. 

Какво грозде се използва за направата на шампанско?

Шампанското- какво трябва да знаете за него и какви видове има unsplash

Както ценителите на виното ще ви кажат, истинското шампанско трябва да се появи от френския регион Шампан. Трите условия за истинско шампанско са, разбира се, напитката да бъде от Шампан в Северна Франция, да е направена от трите основни сорта грозде и да е направена по конвенционалния процес, известен също като méthode tradicionalnelle, méthode Classique, или méthode Champenoise.

Видове грозде, от които се прави шампанско:

Шардоне: Бяло грозде с прекрасен вкус, който е леко алкален и пикантен.

Пино Ноар: Има разширяващ се вкусов профил и аромати, но като цяло има остър и мощен вкус.

Пино Мьоние: Това червено грозде придава плътност и наситеност на шампанското.

Пино Блан: Бялата версия на Пино Ноар, с флорален и кисел вкус.

Пино гри: Плодовата вариация на Пино Ноар. 

Пети Мелие: Подобно на Шардоне, но леко по-кисело.

Арбан: Най-странното от всички. Рядко светло жълто грозде с висока киселинност.

Как се произвежда шампанското?

Шампанското- какво трябва да знаете за него и какви видове има unsplash

Методът Champenoise е сложен, което обяснява защо една бутилка хубаво пенливо вино струва толкова много. Преди да се пристъпи към втора проста дестилация, гроздето се прави на обикновено вино. Течността ще стане мехурчеста във втория етап, тъй като винопроизводителите добавят мая и подсладител към виното. Шампанското отлежава най-малко 15 месеца, а винарните поставят бутилката надолу, за да поддържат дрождите активни.

Накрая маята се маха от горната част на напитката и се добавят още захар и висока доза ликьор, за да завърши процеса.

6 вида шампанско:

1. Шампанско Брют

Шампанското- какво трябва да знаете за него и какви видове има unsplash

Най-популярно е шампанското Брют, което представлява 78,5% от износа. Brut, което означава "сухо", е френско пенливо вино с не повече от 12 грама захар на литър.

Най-разпространеният вид шампанско е Brut non-millésimé. Това е напитка без точна реколта, обикновено съставена от вина от различни години.

2. Шампанско розе

Шампанското розе може да се направи чрез комбиниране на бяло вино с малко количество червено пенливо вино или чрез добавяне на определено количество зрънца червено грозде. 

Розовото шампанско е меко розово и наситено, плодово с нотки на горски плодове.  

Laurent-Perrier Cuvée Rosé е най-хубавото и най-известно розе шампанско в света. Това грациозно шампанско има нотки на червени боровинки, горски плодове и ягоди и е направено от 100% грозде Пино Ноар, като се използва патентована техника за емулгиране.

3. Сухо шампанско

Все по-популярно става шампанското Extra Brut с 12–17 грама захар на литър. Въпреки че шампанското има силно ниво на киселинност, хората стават все по-запознати със сортовете без захар. Особено сухите видове шампанско са с много високо качество. 

На пазара се предлагат видове шампанско, което е изцяло без захар. Те обаче са рядкост. Особено сухите с 0-6 грама захар на литър стават все по-популярни. 

4. Vintage и Non-Vintage шампанско

Шампанското може да бъде Vintage или Non-Vintage. Vintage шампанско може да се направи от три сорта грозде: Шардоне, Пино Мьоние или Пино Ноар. Гроздето трябва да бъде само от една година, тоест реколтата от една каленадарна година. 

Винтидж шампанското трябва да отлежава в бутилка поне три години. Междувременно невинтидж шампанското трябва да отлежава поне 15 месеца.

5. Blanc de Noirs

Пенливите вина Blanc de Noir се намират трудно, защото са направени изцяло от червено грозде. Въпреки че вероятно очаквате, че са червени, тези пенливи вина са бели.

Червеното грозде е внимателно пресовано, за да се предотврати извличането на пигмента от люспите. В резултат на това сокът е почти безцветен.

Шампанското Blanc de Noirs се получава от сортовете грозде Пино Ноар и Pinot Пино Мьоние. Това шампанско има плътен, богат вкус.

6. Cuvée Prestige

Шампанското- какво трябва да знаете за него и какви видове има unsplash

Cuvée Prestige може да се определи като най-доброто шампанско в света. То е и с най-висока цена. Създава се от известен купаж от грозде от най-добрите лозя, което води до незабравимо изживяване, подходящо за специални поводи. Колкото повече време едно вино прекарва в дъбова бъчва, толкова по-ароматно става. Производителите на шампанско често използват ферментация от тези бъчви или вани, за да създадат престижното Cuvée.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay