Какво е общото между думите, обувките и личното пространство?

Първите 7

Какво е общото между думите, обувките и личното пространство?
Ако сте успели да спечелите интервюиращите и вече имате мечтаната позиция, то тогава вероятно сте наполовина подготвени за вашата важна среща с бизнес партньори.

Знаете ли, че първите 7 секунди са определящи за крайния изход на преговорите? За да бъдете добри в работата си, е изключително важно да се научите да обръщате подобаващо внимание на онези неща, които в забързания ни и сресов ден обикновено наричаме "малки". Дребните жестове, интонацията на гласа, усмивката, кръстосалите се погледи - колкото и лично да ви звучат, това са все важни неща при деловото общуване. Вижте кои са останалите и как успешно да направите първия си бизнес слалом.

Всъщност, кое е онова, което наричаме "първо впечатление"? Не е много трудно да се досетите, но мислейки за това, обикновено хората започнат да търсят под вола теле и да анализират в главата си всички онези сложни психологически трикове, за които са чували някога някъде.

Истината е проста - потенциалните ви клиенти или партньори са преди всичко хора - те са впечатляват от усмивката ви, стила, добрите обноски, искрения тон и директния поглед. Всички тези неща изграждат усещането и отношението към човека отсреща. Да бъдат забелязани отнема по-малко от две секунди. 

Думите, думите... На всички се е случвало да харесаме някого визуално, а после да съжаляваме, че си е отворил устата. За съжаление визията е онова, което задържа вниманието не повече от четири минути, и то при мъжете. Жените, оказва се, сме по-смели и искаме по-бързо да преминем напред и да видим какво има "зад това". Така е и при срещите ви с хора, от които зависи вашия успех.

Те искат да чуят не само тембъра ви, но и онова, което ще им кажете. Ситуациите, която не биха ви донесли дивиденти е стъписващото мълчание или прекаленото бръщолевене. Намерете златната среда и най-важно - научете се да бъдете освен добър оратор, и добър слушател.

Обувките. Те не са въпрос на стил, а по-скоро такъв на усет и възпитание. Влиянието, което имат върху хора, срещащи се за пръв път, може да бъде сравнено само с "ефектът на ръцете". Да си позволите да отидете на среща с мръсни обувки е като да не се погрижите за чистотата на ръцете си.

Тази "хигиенна грешка" е на второ място след нещото, което със сигурност би направило най-лошо впечатление - по-непростимо от калните обувки и неизрязаните нокти може да бъде само липсата на добро възпитание.
 
Личното пространство. Ако сте стигнали до момента с ръкостискането, вече имате много - човекът срещу вас е отделил ценно време, за да се срещнете. От тук нататък всичко зависи от вас. Никога не настъпвайте прекалено агресивно - въкувайте се не силно, а уверено, не говорете на висок тон и не потупвайте хората около вас по рамото или гърба. Смята се за ужасно невъзпитано, а ако сте жена, е направо недопустимо.

Бизнес общуването налага спазване на разстояние между хората от минимум 90 см, докато това при ежедневните срещи между познати е само 40 см. Виждате, личното пространство има непостоянни стойности, но със сигурност е важно да ги спазвате, ако искате да бъдете приети добре.





 
0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay