Нещата, които не искаме да изречем, а трябва

За страха от искреността

Нещата, които не искаме да изречем, а трябва

Колкото и да сме освободени, отворени и искрени, има неща които и на най-прямия човек му е трудно да изрече.

 

В подобни ситуации, когато трябва да кажем нещо от което ни е неудобно и некомфортно, никак не е лесно, но е важно да си повтаряме, че премълчаването дори на най-неприятните неща няма да доведе до нищо добро, напротив.

 

3 от най-трудните за казване неща според нас са:

 

"Трябва да отслабнеш" : теглото е емоционална тема и проблем. Поради тази причина трябва да бъде обсъждана само с членове на семейството или най-близки приятели... или евентуално с гаджето, с което сте от много време. Хора, които ще разберат, че го казвате само за тяхно добро, а не за да ги нараните. Ако решите да го кажете на някой, който не ви чак толкова близък, може да излезете злобни и резултатът да е отрицателен и за двама ви.

Щом виждате, че някой близък до вас човек се храни по начин, с който вреди на здравето му например, вие имате абсолютно основателна причина да му го кажете. Важното е да намерите деликатен начин да го направите.

 

"Видях го да ти изневерява" : никой не иска да е човекът с лошите вести. От друга страна, може би трябва да се поставим на отсрещното място: как бихте се почувствали, ако приятелят ви ви изневерява и вие разберете, че най-близките ви хора са знаели, но са премълчали. Не само, че партньорът ви е предал, но и другите ви близки хора. Да кажете истината в тази ситуация е знак на уважение. За да мине по-лесно започнете от далеч – попитайте как вървят нещата между тях, всичко наред ли е и т.н. Опипайте почвата, за да намерите най-лекия начин да поднесете информацията. Опитайте се да обясните, че не ви е приятно, че вие съобщавате лошата новина. Бъдете съпричастни и състрадателни. 

 

"Заслужавам повишение" : мислите, че отдавна сте готови за финансово повишение? Тогава трябва да го кажете, защото в днешно време много рядко се намират работодатели, които ще ви потърсят, за да ви дадат повече пари. Ако не си поискате заслуженото и смятате, че получавате по-малко отколкото заслужавате, работата бързо ще ви омръзне и ще станете много демотивирани, което съответно ще се отрази на представянето ви.

Важното е: когато почукате на вратата на шефа си: бъдете подготвени със силни аргументи и причини, поради които заслужавате това повишение. Не настоявайте за него, а попитайте дали е възможно на този етап.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay