Нормално е да желаете да се дистанцирате от семейството си

Нормално е да желаете да се дистанцирате от семейството си

Най-вероятно сте запознати с избора на едни от най-популярните лица в света да се дистанцират от кралската фамилия и да заживеят живот, който е далеч от светлината на прожекторите. Да, говорим за принц Хари и съпругата му Мегън Маркъл. 

Абстрахирайки се от тяхната популярност, актът им е присъщ на много хора. Възможно е дори и вие да сте желали да се изолирате поне малко от близките си. Определянето на ясни граници, казвайки им какво ви е приятно и какво не ви се нрави, не винаги е най-добрият вариант, защото може да направи отношенията ви доста тегави.

И ето защо са ви нужни граници. Когато сме малки, родителите ни повече или по-малко управляват живота ни. Те определят правилата и ние се съобразяваме с тях. Пораствайки, започваме да желаем нещо повече, тъй като вече започваме да научаваме повече за себе си.

А и всъщност този процес никога не завършва.  Както ние се развиваме и променяме, така и нашите нужди – което ни поставя в непрекъснат стремеж да откриваме това, което ни удовлетворява в живота.

Когато границите отсъстват, лесно се стига до негодувание. То често се проявява, когато върху някого има твърде големи очаквания или задължения. Може би вашите родители ви очакват за семеен обяд всяка седмица или сестра ви е принуждавала да бъдете някого, когото не сте. Или може би половинката ви успява да ви повлияе.

Когато друг човек непрекъснато ви казва да се държите или да действате по определен начин, е ужасно. И тази непрекъсната борба да се постигне баланс между желанията на другите и вашите собствени нужди може да доведе до натрупване на вина и недоволство. Без здравословна граница, която да казва: "Хей, моля те, спри, чувствам се неловко", негативните емоции ще се трупат, докато достигнете точката си на пречупване.

Ясните граници започват с честна и открита комуникация. Но преди да започнете да ги налагате, трябва да знаете какво точно работи и какво не работи за вас. Опитайте да разберете точно какъв е проблемът между вас и семейството ви, за да разберете онова, което трябва да промените. Границите са двустранни, а компромисът е огромен. Говорете с членовете на семейството си за случващото се и се опитайте да работите заедно, за да намерите решение. Стремете се да бъдете комуникативни, а не отхвърлящи предложения.

В идеалния случай семейството ви ще реагира по възприемчив, отзивчив начин и ще бъдете в състояние да наложите определените граници.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay