Няколко неща, които източват парите от портмонетата ни

Няколко неща, които източват парите от портмонетата ни

Често купуваме определени продукти или използваме услуги само по навик, без дори да мислим колко пари харчим за тях. Но разходите, които на пръв поглед изглеждат незначителни, с времето могат да се превърнат в прилична сума. Всички тези "паразитни" артикули само имитират удоволствието, което получаваме от пазаруването, и постепенно правят дупка в портфейлите ни. В резултат на това нямаме пари в банката и липса на средства за закупуване на неща, които наистина са необходими.

Ето кои са нещата, които източват парите от портмонетата ни, без дори да осъзнаваме:

Дрънкулки на касата

До болка позната ситуация - докато чакате своя ред, хващате хубава дрънкулка на касата. Всъщност нямате нужда от това нещо, но външният му вид и приличната цена са завладяващи. В действителност хората, които правят такива импулсивни покупки, просто се поддават на триковете на маркетингови специалисти, които умишлено поставят на рафтовете ярки, лъскави и привличащи вниманието малки неща на касите. 

Може би тези прости съвети ще ви помогнат да спестите прилична сума пари и ще ви предпазят от спонтанни покупки:

Винаги ходете в хранителните магазини сити. Никога не пазарувайте гладни, защото ще вземете много ненужни неща. 

Направете списък за пазаруване предварително.

Оставете следната бележка в портфейла си: "Наистина ли ми трябва това?" Това ще ви напомни, че трябва да преоцените колко имате нужда от артикула, преди да платите за него.

Тънки найлонови чорапогащи

Всяка жена е запозната с разочарованието, когато на чисто новия чорапогащник се появи дупка. Тънките чорапогащници буквално се носят по веднъж, което в крайна сметка се оказва сериозен разход. 

За да удължите живота на чорапогащите и да намалите разходите си за тях, струва си да изпробвате 2 прости, но ефективни трика:

След като ги закупите, извадете продукта от опаковката, намокрете го и го поставете във фризера, докато замръзне. След това размразете и оставете чорапогащника да изсъхне. Готово.

Нанесете лак за коса върху чифт нови чорапогащи. Оставете лака за коса да изсъхне. След като направите това, можете безопасно да облечете чорапогащника.

Дъвки

Можете да намерите това в дамската чанта на почти всяка жена, защото може да помогне в решаващи моменти и дава усещане за увереност. Но също така тихо източва пари от портфейла ви. Особено хората, които обичат да дъвчат по 2 парчета дъвка наведнъж, както правят в рекламите.

Дъвката не е толкова безобидна, колкото звучи. Употребата й влияе отрицателно не само върху бюджета ви, но и върху здравето ви. 

Дрехи и аксесоари в любимия ни цвят

Понякога любовта към определен цвят дрехи превръща целия гардероб в едноцветен. По-добре е да не прекалявате с купуването на панталони, пуловери, обувки и чанти в една и съща цветова гама. В крайна сметка това само ще намали салдото на вашата банкова карта.

Експертите по мода и стил препоръчват смело да комбинирате нови дрехи с тези, които вече имате. Също така съветват да не гоните последните тенденции и да сортирате дрехите, които имате в гардероба си, по стил и цвят.

Плодове и зеленчуци, които не са в сезона си

Когато купувате плодове и зеленчуци от чужбина, рискувате да закупите продукт със съмнителен вкус и стойност. Освен това цената ще бъде няколко пъти по-висока от средната, което може да удари портфейла ви силно.

Закупувайки сезонни продукти, вие не само спестявате пари, но и получавате наистина здравословни и сочни продукти. Освен това плодовете и зеленчуците, закупени през сезона на зреене във вашия район, могат да бъдат замразени, без да губят полезните си свойства.

Тоалетна хартия

Учените са доказали, че бедните хора харчат с 6% повече за тоалетна хартия, отколкото заможните. Работата е там, че човек с високи доходи може да си позволи да я купи на едро, на по-добра цена. Този запас ще им бъде достатъчен да изчакат следващото намаление и тогава стойността на тези стоки ще стане още по-малка. И обикновените хора в повечето случаи купуват 1-2 ролки тоалетна хартия и в бъдеще трябва непрекъснато да попълват запасите си, без да чакат отстъпки.

Може би трябва да следваме примера на заможните хора и, ако е възможно, да купуваме тоалетна хартия в по-големи количества.

Лекарства за всеки случай

По-добре е да не купувате скъпи лекарства за бъдеща употреба, особено ако сте здрав човек, който всъщност не се нуждае от тях. В крайна сметка таблетките и лекарствата, закупени като резерв, в повечето случаи няма да бъдат използвани и срокът им на годност ще мине.

Днес 24-часовите аптеки са разположени на всеки ъгъл на улицата, така че няма нужда да купувате цялата гама лекарства "за всеки случай". Също така, не забравяйте да правите "одит" на домашната аптечка на всеки 6 месеца или веднъж годишно, за да се отървете от всичките си лекарства с изтекъл срок на годност.

Дреболии от китайски уебсайтове

Китайските онлайн магазини са изключително популярни. Изборът на стоки е невероятен, а относително ниската цена привлича купувачите и провокира чести поръчки. И дори дългият период на доставка не плаши феновете на тези китайски дрънкулки. Тези покупки може да изглеждат като дреболия и да са евтини, но благодарение на тях парите ни магически изтичат като пясък през пръстите ни.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay