Обичайте кожата си, за да ви обича и тя

Основни грижи за кожата

Обичайте кожата си, за да ви обича и тя

Има хиляди начини за една жена да се чувства добре. Обикновено това означава да изглежда добре. Проблем е обаче, когато бъркаме естествената хубост с придобитата. Под "придобита" хубост в случая се има предвид – мръсна и цъфтяща коса, но ексцентрична прическа, неподдържани нокти, но екстравагантен лак и най-лошото - "изоставена" кожа на лицето, но много грим.

 

В тази връзка ние решихме да изброим - за онези от вас, които забравят или пък не знаят – няколко елементарни стъпки в грижата за кожата, които е важно да превърнете в рутина. Поддържайки кожата си чиста, овлажнена и здрава, ще дойде момент, в който ще може да излезете навън без капка грим и пак да сте много красиви и свежи.

 

Правилни продукти за почистване на лицето 

 

Мийте лицето си не повече от 2 пъти дневно. Ако имате чувствителна кожа, използвайте продукти за мазна или акнеична. Най-добре е да почиствате лицето с пяна, която да е без сапун и с неутрално Ph.

 

Ексфолирайте

 

Почиствайте лицето си с ексфолиант най-много от 2 до 3 пъти седмично. Нежното почистване на мъртвата кожа от лицето и други части на тялото помага на новите, свежи клетки да "пробият" на повърхността. Подбирайте ексфолианти с много фини частици, защото прекалено едрите и груби може да наранят лицето ви и да доведат до зачервяване.

 

Овлажнявайте редовно

 

След всяко къпане нанасяйте овлажнител, който съдържа хидратиращи съставки като масло от ший, мляко или масло от жожоба. Търсете продукти, които съдържат антиоксиданти – витамин А, С и Е, които помагат да предпазите кожата си от замърсителите в околната среда.

 

Не повтаряйте

 

Никога не използвайте един и същ козметичен продукт прекалено дълго време. Кожата е дишащ орган, който е зависим от много неща – от хормоните до влажността на въздуха. Сменяйте продуктите в зависимост от сезона, влажността, промените в кожата и възрастта ви. Освен това имайте предвид, че колкото и добре да ви понася някои крем или друг препарат, ако го ползвате прекалено дълго време, кожата ви ще стане резистентна и той ще спре да действа толкова силно.

 

Миене преди лягане – ритуал

 

Никога, при никакви обстоятелства не си лягайте без да сте измили грима от лицето си. Оставяйки фон дьо тен, руж или каквото и да било по кожата, вие създавате идеална среда за черни точки и пъпки. Използвайте продукти за почистване на грим и пори, които съдържат бензол-пероксид или салицилова киселина.

 

Хидратирайте кожата си от вътре на вън

 

Невъзможно е да имате красива и здрава кожа, ако не пиете достатъчно вода. Когато сте дехидратирани, кожата ви е първият орган, който ще "проплаче".

 

Нахранете лицето си с витамин С

 

Проучване публикувано в Шведското списание за дерматология Acta Dermato-Venereologica сочи, че когато се използва със слънцезащитен крем, витамин С снабдява кожата с допълнителна защита от ултравиолетови А и В лъчи. Търсете продукти, които съдържат L-аскорбинова киселина - витамин С под друга форма, който според проучвания се абсорбира по-добре от клетките на кожата.

 

Познавайте кожата си

Въпреки че повечето жени си мислят, че имат чувствителна кожа, всъщност само от 5 до 10% наистина имат. Останалата част страдат от така наречената "обстоятелствена чувствителност" , която може да бъде породена от хормонални дисбаланси и промени, някои лекарства, слънчева светлина и други. Така или иначе симптомите и леченията са едни и същи. 

 

Какво да правим?

Избирайте продукти със съдържание на серамиди – тези съставки ще запълнят пукнатините в епидермиса, което ще направи пробиването на "дразнителите" по-трудно.

 

Тествайте продуктите преди да се вречете на някой. Винаги купувайте и изпробвайте тестери преди да решите твърдо, че този продукт е за вас.

 

Използвайте неароматизирани продукти. Съставките, които се добавят към продуктите, за да миришат приятно, обикновено отключват обриви или други раздразнения.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay