Опра Уинфри- една от най-великите жени на нашето време

Опра Уинфри е водеща на токшоу, носителка на награда "Еми", изпълнителен директор, номинирана за "Оскар" актриса и филантроп. Тя е най-известна като водеща на изключително популярната си програма "Шоуто на Опра Уинфри", която се излъчваше в продължение на 25 сезона, от 1986 до 2011 г.

Успехът ѝ помогна да стане първата чернокожа жена милиардер в света през 2003 г. Медийната империя на Уинфри се разрасна изключително много. През 1994 г. тя беше въведена в Залата на славата на Телевизионната академия, а през 2018 г. стана първата чернокожа жена, която получи наградата Сесил Б. Демил на Златните глобуси за изключителния си принос към развлекателната индустрия.

Опра Гейл Уинфри е родена на 29 януари 1954 г. в провинциалния град Косцюшко, Мисисипи. Леля ѝ Айда я кръстила на библейската фигура Орпа, но бързо семейството ѝ започнало да го изписва Опра, тъй като е по-лесно за произнасяне. След проблемно юношество в малка фермерска общност, където е била сексуално малтретирана от редица мъже, роднини и приятели на майка си, Вернита Лий, Уинфри се премества в Нешвил, за да живее с баща си, Върнън Уинфри, бръснар и бизнесмен.

Уинфри посещава гимназия в Източен Нешвил. През 1972 г. тя печели конкурса Miss Black Nashville. 

През 1971 г. Уинфри постъпва в Държавния университет на Тенеси и специализира комуникации и сценични изкуства. Започва работа в радио и телевизионно предаване в Нешвил и напуска колежа през 1975 г. Години по-късно подновява обучението си и се дипломира. 

През 1976 г. Уинфри се премества в Балтимор, Мериленд, където води телевизионното токшоу People Are Talking. Шоуто се превръща в хит и Уинфри го води в продължение на осем години, след което била наета от чикагска телевизионна станция да води собственото си сутрешно шоу A.M. Чикаго.

Основният ѝ конкурент е Фил Донахю. В рамките на няколко месеца стилът на Уинфри ѝ печели 100 000 зрители, което извежда шоуто ѝ на първо място по рейтинг.

Шоуто на Опра Уинфри

Уинфри стартира "Шоуто на Опра Уинфри" през 1986 г., ставайки първата чернокожа жена водеща на национално ежедневно токшоу. Излъчва се в продължение на 25 години, до 2011 г.

Излъчва се по 120 канала и има аудитория от 10 милиона души. Само за първата година шоуто печели 125 милиона долара, от които Уинфри получава 30 милиона долара. Скоро тя придобива собствеността върху програмата от ABC, като я поставя под контрола на новата си продуцентска компания, Harpo Productions ("Опра", изписана наобратно), и печели все повече и повече пари. 

През 1994 г., когато токшоутата стават все по-безсмислени и експлоатиращи, Уинфри обещава да запази шоуто си без таблоидни теми. Въпреки че рейтингите първоначално паднали, тя печели уважението на своите зрители и скоро е възнаградена с нарастване на популярността.

През 2004 г. Уинфри подписва нов договор за продължаване на "Шоуто на Опра Уинфри" през сезон 2010-11. През 2009 г. Уинфри обявява, че ще прекрати програмата си, когато договорът ѝ с ABC приключи през 2011 г.

До края на излъчването си, "Шоуто на Опра Уинфри" събра десетки награди Еми, включително девет за токшоу и седем за водещ на токшоу. Успехът на шоуто помага за стартирането на телевизионните кариери на д-р Фил Макгроу, д-р Мехмет Оз и Рейчъл Рей. 

Полу-сестрата на Опра

В последния сезон на нейното токшоу, Уинфри вдигна рейтингите, когато разкри семейна тайна: тя има полусестра на име Патриша.

Майката на Уинфри, Вернита Лий, ражда момиченце през 1963 г. По това време Уинфри е на 9 години и живее с баща си. Лий дала детето за осиновяване. Патриша живяла в различни приемни домове до 7-годишна възраст.
Патриша се опитала да се свърже с рождената си майка чрез агенцията си за осиновяване, след като станала пълнолетна, но Лий не искала да се срещне с нея. След като направила известно проучване, тя се обърнала към племенницата на Уинфри и двете направили ДНК тестове, които доказали, че са роднини.

Актьорска кариера

Революционната актьорска роля на Уинфри идва във филма на Стивън Спилбърг от 1985 г. "Пурпурен цвят", базиран на романа на Алис Уокър, спечелил наградата "Пулицър". Тя играе София Джонсън, приятелка на главния герой Сели, и е номинирана за Оскар за най-добра актриса в поддържаща роля.

След филма "Пурпурен цвят", Уинфри се появява в телевизионни предавания и филми, но следващата ѝ голяма роля е във филмовата адаптация на Beloved от 1998 г. Филмът, за продуцирането на който Уинфри помага, е базиран на романа на Тони Морисън, спечелил наградата Пулицър.

В историческата драма от 2013 г. "Иконом на седем президента", режисирана от Лий Даниелс, Уинфри играе Глория Гейнс, съпругата на главния герой Сесил Гейнс (Форест Уитакър). Изпълнението ѝ получава одобрение, включително номинация за награда на Гилдията на актьорите.

Уинфри също има роли в "Паяжината на Шарлот" (2006), "Принцесата и жабокът" (2009), "Селма" (2014) и "Гънка във времето" (2018).

Богатството на Опра

Според списание Forbes, Уинфри е най-богатият афроамериканец на 20-ти век. Тя стана единственият цветнокож милиардер в света през 2003 г. и държеше отличието три поредни години. Списание Life я определя като най-влиятелната жена на своето поколение.

Личен живот

Уинфри има връзка със Стедман Греъм, изпълнителен директор по връзки с обществеността, от средата на 80-те години. Те се сгодили през 1992 г. и планирали да се оженят през следващата година, но така и не се случило. През 2022 г. Уинфри описа връзката им като "духовно партньорство".

Уинфри никога не е имала деца.

В момента Уинфри притежава или във времето назад е притежавала множество домове, включително в Монтесито, Калифорния; Rolling Prairie, Индиана; Телурид, Колорадо; и Кула, Хавай.

Майката на Уинфри умира на Деня на благодарността през 2018 г. Баща ѝ почина на 8 юли 2022 г.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay